Google Translate

dinsdag 4 juli 2017

Smedjan, Hulterstad

Hulterstad, een plaatsje op Öland. Het plaatsje had natuurlijk een kerk. Deze is al eerder aan bod gekomen. Is dat alles wat Hulterstad heeft te bieden? Nee dus, er staat langs de weg een oude smederij, Bysmedjan. Op zich niet zo heel spannend, maar volgens deze website zou je vanaf deze plek de plaats in de zee kunnen zien waar het oorlogsschip Regalskeppet Kronan is gezonken. Het schip is gebouwd in de jaren 1668-1672 en na een paar jaar dienst te hebben gedaan zonk ze tijdens de Slag om de zuidpunt van Öland op 1 juni 1676. Het schip kapseisde in een te scherpe bocht. In 1980 werd het schip ontdekt voor de kust van Hulterstad. De overblijfselen van het schip ligt op 26 meter diepte, ongeveer zes km ten oosten van Hulterstad. Meer informatie over het schip is te vinden op het blog van Regalskeppet Kronan en de officiële website van Regalskeppet Kronan. Helaas wist ik niets van deze informatie toen we er waren, anders hadden we zeker een bezoekje gebracht naar de kust.

De smederij ligt trouwens iets buiten het dorp. Reden hiervoor was het risico van brand. In 1957 werd de smederij geschonken aan de plaatselijke historische vereniging van Hulterstads dorpsgemeenschap.
Bij de smederij staat ook nog een molen.


Bij de zoektocht naar informatie kwam ik verrassende muziek uit Hulterstad tegen en wel Hulterstad Sound. Hieronder is de muziek te beluisteren. Zo'n muziekscene in het plaatsje had ik niet verwacht :-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten