Google Translate

zondag 2 juli 2017

Jachthonden - Jørn Lier Horst

Boek details:
Auteur: Jørn Lier Horst
Titel: Jachthonden
Oorspronkelijke titel: Jakthundene
Vertaling: Kim Snoeijing
Verschijningsdatum: 2017
Bladzijde: 375
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400506633


Flaptekst:
Zeventien jaar geleden leidde William Wisting het onderzoek in een van Noorwegens beruchtste strafzaken: de moord op de jonge Cecilia Linde. Als men ontdekt dat het bewijs is vervalst, wordt Wisting geschorst. Het ziet ernaar uit dat er een man onterecht is veroordeeld voor de moord, en de media ruiken bloed.

Wisting heeft zijn leven gewijd aan de jacht op criminelen. Maar nu is hij degene op wie jacht wordt gemaakt. De vermissing van opnieuw een jonge vrouw vormt het startschot voor een zinderende race tegen de klok. Wisting moet iedereen nét een stap voor proberen te blijven.

De auteur:
Jørn Lier Horst (Bamble, 27 februari 1970) is een Noorse schrijver en politieman. De werkplek van zijn personage William Wisting is maar een paar deuren verwijderd van Jorn Lier Horsts eigen bureau. Hij is al een tijd bezig met schrijven. In 2004 verscheen zijn eerste boek over William Wisting. In het begin zijn een aantal van zijn boeken naar het Nederlands vertaald. Zijn echte doorbraak in Nederland was in 2016 met het boek Rode Sneeuw. Meer info over dat boek is te vinden op de website van Stralend Schrijven. Na ruim twintig jaar bij de politie te hebben gewerkt, is hij sinds begin 2014 fulltime schrijver geworden. Hij gebruikt zijn ervaring in de boeken over William Wisting. Dit interview is interessant om meer over Jørn Lier Horst te weten te komen. Daarnaast heeft hij een eigen website, Instagram, Twitter en Facebook.

Het boek:
Jachthonden is voor mij het eerste boek van Jørn Lier Horst dus ik heb de achtergrond van Rode sneeuw niet bij de hand. Dit was totaal geen probleem, alles werd goed beschreven en uitgelegd en ik heb geen moment gehad dat er verwijzingen waren naar Rode sneeuw. Het gaat om inspecteur William Wisting. Hij werkt al eenendertig jaar voor de politie. Tegenwoordig wordt hij op straat herkend sinds hij mee doet aan een talkshow op tv om over een van zijn zaken te praten. Hij heeft een dochter, Line. Ze is al bijna vijf jaar journalist bij Verdens Gang (VG). Op dit moment werkt ze op de misdaadredactie, die af en toe verslag deed van zaken waaraan Wisting heeft gewerkt. Wisting heeft tegenwoordig een vriendin Suzanne. Suzanne is eigenaar van de galerie en koffiebar De Gulden Vrede. Na deze korte introductie krijgt Wisting van Line te horen dat de media achter hem aan zitten. Wisting is namelijk in een nog te verschijnen artikel onderwerp van discussie. De discussie gaat om de Cecilia-zaak waarin het meisje Cecilia Linde vermoord was. Wisting was toen nog niet zo lang rechercheur en het was zeventien jaar geleden een van de meest besproken moordzaken van het decennium. Wisting heeft toen het onderzoek geleid en had een veroordeling van Rudolf Haglund tot gevolg.

Zeventien jaar later heeft een privédetective eraan gewerkt en er zou bewijs zijn gefabriceerd door de politie. DNA-bewijs. De advocaat van Rudolf Haglund, Sigurd Henden, heeft een verzoekschrift naar de Heropeningscommissie gezonden om de zaak te heropenen. Dit samen met een getuige zou er voor moeten zorgen dat Rudolf Haglund officieel wordt vrijgesproken. Daarnaast zou Wisting veroordeeld moeten worden omdat er bewijs is gefabriceerd. Een ernstige situatie. Line moet ondertussen een moord verslaan in Fredrikstad, Gamlebyen. De vermoorde man is Jonas Ravneberg. Ondertussen speelt er ook een vermissing van het meisje Linnea Kaupang. Wisting is geschorst en kan dus niet meedoen met het onderzoek. Hij start zijn eigen onderzoek in vooral de Cecilia-zaak. De vragen die hem bezighouden zijn: wie heeft het bewijs gefabriceerd en was Rudolf Haglund wel de dader? Als Rudolf de dader niet was, wie dan wel? Daarnaast speelt ook nog het feit dat de achttienjarige Ellen Robekk een jaar eerder dan Cecilia even spoorloos verdween maar nooit is gevonden mee. Tel daarnaast de privéproblemen van Wisting er bij op en Jachthonden is een boeiend verhaal. De moord van zeventien jaar geleden wordt eigenlijk opnieuw onderzocht. Omdat Jørn Lier Horst al een tijdje boeken schrijft, zou het zo maar kunnen zijn dat de oude moord in een van zijn eerdere boeken genoemd werd, maar dat is blijkbaar niet het geval. Ik kan niets over de Cecilia-zaak terugvinden. Jammer, het had een meerwaarde voor het verhaal kunnen zijn.

Conclusie:
Mijn eerste kennismaking met Jørn Lier Horst is goed bevallen. Na de sensationele avonturen in 18 graden onder nul van Stefan Ahnhem zou je Jachthonden saai kunnen noemen. Het tempo, de rust, de uitleg, het gaat allemaal op zijn gemak. Toch houdt het verhaal me bezig. Er zit toch een soort spanning in. Dit komt denk ik door de verhaallijn van Line. Die is wat heftiger en bevat meer snelheid dan de verhaallijn van Wisting. De verhaallijn van Wisting wordt goed omschreven in het onderstaande fragment:

Een bekentenis tot stand brengen was niet iets wat je kon leren. Je moest je eigen manier vinden om dat te doen. Wisting had zijn eigen weg gevonden. Zijn manier was mild, rustig en afwachtend. Hij kon luisteren zonder dat zijn eigen gevoelens in de weg stonden, zich in de gevoelens van de ander inleven en zelfs empathie tonen.

Ik vind het wel jammer dat ik het gebied in Noorwegen dat beschreven wordt niet ken. De provincie Østfold en de plaatsen Larvik en Fredrikstad zeggen me helaas niets. Als de omgeving bekend was, zou het verhaal nog beter tot zijn recht komen.

Wetenswaardigheden:
 • Bekende personen uit Fredrikstad, Roald Amundsen en filmregisseur Harald Zwart.
 • Hond Labbetuss. Bekend van kinder TV.
 • Egil Olsen komt ook uit Fredrikstad. Egil, coach van het nationale elftal.
 • Ingrid was de vrouw van Wisting. Vijf jaar geleden is ze overleden. Ingrid en William Wisting kenden elkaar al sinds de basisschool en hadden bijna veertig goede jaren met elkaar gehad. Suzanne kwam drie jaar geleden in het leven van Wisting. 
 • Cecilia was twintig jaar toen ze op de middag van zaterdag 15 juli is verdwenen. Na twaalf dagen werd ze gevonden. Ze is gevonden bij een afrit bij Gumserød. Aan de andere kant van de stad is haar walkman gevonden, bij kasteel Fritzøehus. Een uitzending van het programma Poprush stond op de cassette. De cassette was gestopt middenin het nummer Kiss from a Rose van Seal.
 • Fort Kongsten.
 • Wisting woont aan de Herman Wildenveys gate.
 • Thomas is de tweelingbroer van Line. Voor perioden van telkens zes maanden deed hij dienst als helikopterpiloot voor de Noorse strijdkrachten in Afghanistan. In Jachthonden speelt Thomas geen rol.
 • De vader van Wisting is tachtig en was arts. Hij is al vierentwintig jaar weduwnaar.
 • Tiedemann tabak.
 • In de zaak Cecilia was Cecilia het model voor het kledingmerk Canes. Het merk Canes had voor elk kledingstuk een extra naam. De trui die Celinde aanhad op een reclamefoto heette Venatici. En Canes Venatici betekent jachthonden, een sterrenbeeld aan de noorderhemel. Dat is niet de enige betekenis van jachthonden. Welke betekenis er nog meer is, kom je achter als je het boek leest.
 • Line heeft een camera die voorzien was van ISO 256000. Hiermee kun je foto's maken als het bijna donker is. Een goede uitleg hierover is te vinden op de Kijk en zie fotoschool website.
 • Birkebeinerløpet.
 • Herkenbare gedachte van Wisting: Zo was het waarschijnlijk met de meeste collega's. Buiten de kaders van hun werk waren ze vreemden voor elkaar.
 • Er wordt een uitstapje naar Zweden gemaakt en wel Ystad
Ystad.
Kerk Ystad.
A.W. Bruna bedankt voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Recensies:

2 opmerkingen:

 1. Ik was benieuwd of je over Wisting (gezien bij Netflix) had geschreven en kom hier nu bij het boek terecht. Wij vonden het een leuk eerste seizoen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nog niet. We hebben alleen het eerste verhaal van de serie gezien. Het tweede verhaal komt vast nog wel een keer. Ook de boeken komen vast nog wel. Er staan weer een aantal in de boekenkast. Was wel een leuk eerste verhaal.

   Verwijderen