Google Translate

maandag 7 mei 2018

Meesterwerk - Geir Tangen

Boek details:
Auteur: Geir Tangen
Titel: Meesterwerk
Originele titel: Maestro
Vertaling: Hanneke Wijte
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 397
Uitgeverij: The house of books
ISBN: 9789044351200


Flaptekst:
Journalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw te zullen opeisen die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij daarna weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen.

De auteur:
Geir Tangen is met meer dan 170.000 lezers de populairste crimeblogger en -recensent van Noorwegen. Het meesterwerk is zijn thrillerdebuut, dat hij begin 2016 in eigen beheer uitgaf. Maar na een maand kreeg hij een contract aangeboden door uitgever Gyldendal, en is sindsdien ook internationaal bekend.(Bron: Bruna). Meer over Geir Tangen is te lezen in het interview op Connie's Boekenblog.

Leesclub Thrillzone:
Het boek mocht ik lezen via een Thrillzone leesclub.

Het boek:
Een populaire recensent van thrillers die een eigen boek schrijft en hiermee heel veel succes heeft. Ik heb zijn blog nooit gevolgd dus geen idee hoe hij de recensies schrijft. Blijkbaar heeft zijn werk vruchten afgeworpen en de kennis van al die thrillers heeft hij gebundeld tot zijn eerste boek, Meesterwerk. Die kennis heeft Geir Tangen zeer goed verweven in zijn boek. De verwijzingen duiken door het hele boek op. Op de cover staat "Een ode aan de Scandinavische thriller" en dat is door al die verwijzingen goed gelukt.

Het is 27 augustus 2010. Hoofdrolspeler in het verhaal is de zevenendertigjarige journalist Viljar Ravn Gudmundsson, een IJslander. Hij is een van de meest betrouwbare verslaggevers van Noorwegen en werkt op de redactie van Het Haugesunds Nieuws in Zuidwest-Noorwegen. Hij is weekendvader. Zijn zoon Alexander is twaalf jaar en woont in Haugasund. Dat is de reden dat Viljar bij de plaatselijke krant blijft in plaats van de grote kranten in Oslo. Hij is bezig met een zaak rond de minister van Financiën, Hermann Eliassen. Ondertussen op een boerderij een aantal kilometer zuidelijker stond de zeventienjarige Jonas Ferkingstad met zijn geliefde. Met hun verliefde blikken en liefkozingen bezegelden zij, zonder het zelf door te hebben, niet alleen hun eigen lot, maar ook dat van Viljar Ravn Gudmundsson.

Het verhaal springt naar vier jaar later op 13 oktober 2014. Het gaat niet goed met Viljar. Hij had zich vier jaar geleden lange tijd ziek gemeld en sindsdien was de levenslust van de IJslander verdwenen. Er komt niets meer uit zijn handen en zijn leven stelt weinig meer voor. In deze toestand krijgt hij een dreigmail van Stein Åmli met een straf die de volgende dag wordt uitgevoerd. Het is het eerste vonnis van de in totaal zes doodsvonissen dat het Meesterwerk oftewel Requiem aeternam moet worden.

Viljar gaat direct met de dreigmail naar de politie. Lotte Skeisvoll, inspecteur bij de politie van Haugesund, wordt op de zaak gezet. Lotte is tweeëndertig jaar en heeft een vijf jaar jongere zus Anne die verslaafd is aan harddrugs en vaak aandacht van Lotte nodig heeft. Hun ouders zijn bij treinongeluk in Åsta omgekomen. Lotte en Viljar zijn de hoofdpersonen van Meesterwerk.

Conclusie:
Het boek leest wel lekker. Het verhaal zit goed in elkaar en het einde is op zijn minst apart. Toch had ik een nare nasmaak na het lezen van het boek. Ten eerste was ik al vrij snel achter wie de moordenaar was. Als ik hier zelfs achter kom dan betekent dat dit niet het belangrijkste onderdeel van het verhaal is. Het draait om het meesterwerk en daar moet alles voor wijken. Het meesterwerk begint goed maar naarmate er meer moorden plaatsvinden is het niet meer geloofwaardig. De ontknoping van het meesterwerk vond ik persoonlijk slecht. Misschien leuk bedacht maar de humor past niet in het verhaal. Ik had het gevoel dat de schrijver wil dat je het verhaal niet meer serieus neemt en dat is hem aardig goed gelukt. Het boek De lachende Eland van Sten Treland kwam direct bij mij op. Het verschil is dat het Sten Treland wel gelukt is om zijn verhaal niet serieus te nemen. Vreemd is dat De lachende Eland met de grond gelijk is gemaakt en dat Meesterwerk zeer goede recensies heeft gekregen. Ben ik dan niet positief over het boek? Zeker wel. De omgeving van Haugesund wordt goed neergezet door Geir Tangen. Een bezoek hoop ik ooit nog eens te maken naar deze plaats. De verwijzingen naar de Scandinavische schrijvers Unni Lindell, Jo Nesbø, Anne Holt, Henning Mankell, Jørn Lier Horst en Gunnar Staalesen is leuk bedacht. Helaas heb ik geen enkel boek die genoemd wordt gelezen. Het begin van de link met de moorden in de boeken is erg sterk, maar later is het effect weg en voelt het als een verplichting. Jammer. Wel leuk zijn de andere verwijzingen naar het album Black van Metallica, Dr. Hook en het nummer The eternally Damned van de Haugesundse band Einherjer.


Meesterwerk is het eerste deel van een trilogie en ik ben dan ook zeer benieuwd hoe Geir Tangen het vervolg gaat invullen. De climax in Meesterwerk was er een waar je bijna niet overheen kunt komen.

Wetenswaardigheden:
  • Bibliothecaris Øystein Vindheim, vriend van Viljar, heeft het over het boek Boeman van Unni Lindell. Daarin wordt ook een vrouw uit het raam van een hoge flat gegooid. Boeman, een boek met een duistere omslag. Jong meisje in gebloemde zomerjurk. De schaduw die ze wierp, bij een rivier, was van een grote, sterke man.
  • Café Espresso, Haraldsgata.
  • Afkickkliniek Vangseter in Jevnaker ten noorden van Hønefoss.
  • Het eiland Røvær.
  • Restaurant Samson, Indre Kai, Haugesund.
  • Leer van de regen. Er komt altijd wel een volgende druppel. Zanger Ole Paus.
  • Captain’s Cabin, Haugesund.
  • Johnny Cash: The needle tears a hole....The old familiar sting.....

Recensies:
- Hebban: We love crime
- Hebban
- Connie's Boekenblog
- Thrillzone
- Miranda leest
- Only by me
- Judith blogt solo
- Perfecte Buren
- Thrillerboek
- Thrillzone
- Thrillerlezers
- Samen lezen is leuker
- More Delight
- Boekenbijlage
- Koukleum
- Graag gelezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten