Google Translate

donderdag 20 december 2018

Vaarwel - Jesper Stein

Boek details:
Auteur: Jesper Stein
Titel: Vaarwel
Originele titel: Bye Bye Blackbird
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 340
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045217710


Flaptekst:
Commissaris Axel Steen krijgt op een dag het telefoontje waarop hij al jaren wacht. DNA-sporen uit een nieuwe verkrachtingszaak komen overeen met die van een oude, onopgeloste zaak. Vier jaar eerder werd een vrouw vermoord. Axel Steen leidde dit onderzoek, waarin hij zeer betrokken was en zichzelf steeds slechter onder controle had. Uiteindelijk kostte deze zaak zijn huwelijk. 

Terwijl de politieleiding zich concentreert op afrekeningen tussen bendeoorlogen en de strijd tegen terrorisme, duikt Axel Steen in stapels vergelijkbare verkrachtingszaken. Al snel vindt hij een link naar een extreem gewelddadige dader die het tot dan toe gelukt is om onder de radar te blijven.

Axel Steen komt steeds dichterbij, maar de zaak blijkt ingewikkelder te zijn dan gedacht.


De auteur:
Jesper Stein (Aarhus, 1965) is een Deense auteur, journalist en tevens misdaadverslaggever. Als ghostwriter schreef hij in 2008 de autobiografie van de voormalige chef van de Deense AIVD, Bent Isager-Nielsen. Het boek met de titel Man jager et bæst og fanger et menneske werd een bestseller. Voor zijn debuutroman Onrust won Stein de Danske Kriminalakademis Debutantpris, een prestigieuze Deense debutantenprijs voor misdaadromans. (Bron: Karakter Uitgevers).

Ik had nog niet eerder een boek van Jesper Stein gelezen. Zijn naam al wel een aantal keren voorbij zien komen. Vaarwel is het derde boek van Jesper Stein die naar het Nederlands is vertaald. Apart is dat dit het tweede boek uit de serie over Axel Steen is (bron: Noordse literatuur). In 2014 kwam Onrust uit en in maart 2018 Papa en in november 2018 Vaarwel en in april 2019 komt Solo uit. Vaarwel is de opvolger van zijn debuut Onrust. Wat heeft Jesper Stein zelf te zeggen over Vaarwel of Bye Bye Blackbird (Deense titel)? Dat kun je hieronder horen:


Het boek:
Een complimentje voor de cover van het boek. Het omslagbeeld is van Klaus Holsting en is een afbeelding van het Nørrebro station. Nørrebro is een deel van de Deense hoofdstad Kopenhagen en speelt een belangrijke rol in het verhaal of eigenlijk in het leven van Axel Steen, de hoofdpersoon. Het boek begint dan ook met een plattegrond van Nørrebro en direct daarna de proloog met de titel Ørstedspark, Kopenhagen, juni 2004. Waarnemend hoofdinspecteur Axel Steen en zijn partner John Darling, de wonderboy van de afdeling Moordzaken zijn bij plaats delict waar ze op zoek zijn naar het lichaam van Marie (Merel) Schmidt, een achttienjarig meisje. Ørstedspark in Nørrebro wordt gelijk goed neergezet als het groene gebied in Kopenhagen waar het meest werd geneukt. Dag en nacht geopend, een anaalparadijs voor rondzwervende homo’s, een groene slaapmat voor rugzaktoeristen zonder geld. Is dit in werkelijkheid ook zo? We hebben Kopenhagen een keer bezocht maar niet Nørrebro. Bij de zoektocht naar Nørrebro kwam ik het boek Copenhagen Noir tegen. Misschien geeft dat boek wat meer informatie over de Nørrebro wijk. Ik hou deze in gedachten :-). Terug naar het verhaal. Axel is getrouwd met Cecilie Lind en ze hebben samen een tweejarige dochter Emma. Het lijk wordt gevonden en de proloog eindigt met de mededeling dat Emma in het Rigs-ziekenhuis op de intensive care is opgenomen. Cecilie geeft Axel de schuld daarvan.

Het is vier jaar later, donderdag 26 juni 2008. Adjunct-hoofdcommissaris Jens Jessen van de PET is nu met Cecilie. Cecilie is nu zesendertig. Emma heeft de intensive care vier jaar eerder overleefd en is nu zes jaar oud. In de zomer van 2004 had Jens Cecilie leren kennen. Drieënhalf jaar geleden is Cecilie bij Axel weg gegaan voor Jens. Ondertussen heeft de toenmalige partner van Axel, Darling, promotie gemaakt en is tegenwoordig de chef van Axel. Axel heeft in 2008 vijftien jaar ervaring waarvan tien jaar Moordzaken. De Merel-zaak uit 2004 heeft er bij hem zwaar ingehakt. Merel was de koosnaam van de vermoorde Marie Schmidt. Axel omschrijft zichzelf als een wietjunk, geweldspsychopaat en workaholic met doodsangst. Dat zegt genoeg over de labiele toestand waarin hij verkeerd. De Merel-zaak is een zaak die hem de afgelopen vier jaar niet heeft losgelaten en als er op deze dag een DNA in een verkrachtingszaak vier weken geleden een match heeft met de zaak van Marie Schmidt in de zomer van 2004 is hij direct gealarmeerd. Het blijkt dat de verkrachter de studentenpet van Marie in zijn mond heeft gehad.

Axel duikt in de brute verkrachtingszaak en heeft dan te maken met advocate Ea Holdt die het slachtoffer vertegenwoordigd. Tijdens het onderzoek in de verkrachtingszaak dacht Axel aan de vrouwen die hem hadden gevraagd hen te nemen alsof hij hen verkrachtte, om hun hoofd aan hun haar naar achteren te trekken terwijl hij ze neukte, om hen handboeien om te doen of op hun billen te slaan. Hij werd misselijk als hij bedacht hoeveel dat er waren geweest en hoe hij daarvan had genoten.

Het verhaal beslaat de periode van een aantal dagen tot en met woensdag 9 juli 2008. In die periode wordt het verleden opgerakeld, de Merel-zaak waarin Axel zijn vrouw en dochter is kwijtgeraakt. Hoe is dat zo gekomen en welke rol speelt de nieuwe vlam van Cecilie, Jens Jessen in het verhaal? En kan Axel de vier jaar oude zaak oplossen door op zijn instinct af te gaan? 

Conclusie:
Een rauw en hard verhaal over een agent die tegen allerlei obstakels aanloopt maar er zich weinig van aantrekt en zijn instinct volgt. Axel Steen heeft het de laatste jaren niet makkelijk gehad. In Vaarwel wordt Axel psychologisch door de mangel gehaald door advocate Ea Holdt. Hij gaat door zeer diepe dalen en heeft af en toe piekmomenten. Een verhaal waarin DNA een zeer grote rol speelt. Axel die als enige vasthoudend een link legt tussen andere verkrachtingszaken en zodoende dichter bij de dader komt. Het lijkt een duidelijke zaak maar krijgt toch een verrassend donker einde.

Het boek kan gelezen worden zonder het eerste deel Onrust gelezen te hebben. In Onrust was Axel ook al vrijgezel en ging Cecilie ook al met Jens Jessen. Emma was toen vijf jaar oud. In Vaarwel worden de karakters zeer goed uitgewerkt waardoor je het eerste deel niet mist. Nadeel is wel dat het verhaal zich afspeelt in 2008. Dat is tien jaar eerder en af en toe vergat ik dat. Axel zelf is een voor mij herkenbaar persoon. Een eenling uit Nørrebro, tegendraads en psychologisch labiel.

Een pluspunt is dat het verhaal zich afspeelt in Nørrebro en je een soort tour krijgt door de wijk. Veel plekken en straten worden genoemd. Een aantal keren had ik de plattegrond voorin het boek bij de hand zodat je kon zien waar het verhaal zich afspeelde. Bij een volgend bezoek aan Kopenhagen is Nørrebro zeker kanshebber om te gaan bezichtigen.

Een zeer goed boek en ik ga zeker de andere delen een keer lezen.

Wetenswaardigheden:
  • Jeugdliefde van Axel, Agnetha Fältskog.
  • Het nummer Bye Bye Blackbird wordt een aantal keer aangehaald. Axel is liefhebber van jazz en het nummer was het lievelingsnummer van Marie (Merel) Schmidt. 

  • Er hangt een poster van Egon Schiele bij Axel.
  • Op de iPod van Axel een nummer van de band Love Shop met Jens Unmack. Ik heb hieronder het nummer Langebro van de band opgenomen.
  • Een ander nummer op de iPod van Axel: In my secret life van Leonard Cohen.
Recensies:
- Thrillzone
- Hebban

Geen opmerkingen:

Een reactie posten