Google Translate

dinsdag 11 december 2018

IJsengel - Nathalie Pagie

Boek details:
Auteur: Nathalie Pagie
Titel: IJsengel
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 300
Uitgeverij: Boekerij
ISBN: 9789022584996


Flaptekst:
De brute ontvoering van mediamagnaat Berndt Müller zet heel Zweden op zijn kop. Zijn vrouw en dochters zijn wanhopig en gaan, tegen het advies van de politie in, met de ontvoerders in gesprek. Maar wanneer ze het geëiste losgeld betalen, verandert er niets; Berndt blijft spoorloos.

Als blijkt dat de ontvoerders allen hun eigen redenen hebben voor het misdrijf, slaat de vlam in de pan. Intussen ontdekt een klein meisje dat Berndt wordt vastgehouden op een onbewoond eiland voor de kust van Göteborg. Even lijkt zijn redding nabij, maar dan blijkt dat het meisje net zo gevangen zit als hij…


De auteur:
Ik had nog niet eerder van Nathalie Pagie gehoord totdat IJsengel verscheen. Eigenlijk logisch omdat IJsengel het eerste boek van haar is waarin het verhaal zich afspeelt in Göteburg, Zweden. Als een Nederlandse auteur een verhaal schrijft dat zich afspeelt in Scandinavië dan ben ik razend benieuwd. Er is ook een Thrillzone leesclub rondom het boek opgetuigd. Helaas niet ingeloot, dus het boek alsnog gekocht. Erg jammer, want je mocht in de leesclub vragen aan Nathalie Pagie stellen. Ik heb er toch wat gesteld en onderstaande antwoorden gekregen:

Dag Hans, fijn dat je mijn boek de moeite waard vindt. Ik ben een aantal jaren geleden in het najaar op een van de eilanden van de Scherenkust geweest. Daar komt mijn inspiratie vandaan. Verder heb ik Stockholm bezocht, maar verder ken ik Zweden niet. Het zwerverskamp is (deels) verzonnen, net als het gangenstelsel. Al mijn boeken vinden in een ander land plaats, maar ik moet zeggen dat de sfeer in IJsengel me zodanig aanspreekt dat ik vast nog eens een Scandinavisch land kies voor een verhaal. Het liedje ken ik alleen in het  Nederlands :) Leuk dat jij het ook in het Zweeds kent.
Groeten, Nathalie


Mocht ze weer een verhaal schrijven die plaatsvindt in Scandinavië dan ga ik die zeker weer lezen. Wel hopen dat het weer een standalone verhaal wordt en niet een uit de serie over Tara en Diego. Hieronder een interview met Nathalie Pagie over IJsengel.


Het boek:
Het boek begint met:

I’m learning to fly, but I ain’t got wings
Coming down is the hardest thing
I’m learning to fly, around the clouds
But what goes up must come down

De tekst is uit het nummer Learning to fly van Tom Petty and the Heartbreakers. Een bekend nummer van een bekend artiest die helaas in 2017 is overleden.


Niet alleen tekst van Tom Petty maar ook Amor fati - Omarm je lot van Friedrich Nietzsche staat op dezelfde bladzijde. Beide teksten komen weer terug in het verhaal. Mooi gevonden.

In de proloog is het acht jaar eerder. Plaats Göteborg. Het gaat over Rasmus. Rasmus was met zijn achttien jaar niet de jongste uit de zwerverscommune aan de voet van de Älvsborgbrug. De moeder van Rasmus, Ulla Janson, zat twaalf jaar geleden aan de drank en nu nog steeds. Rasmus was toen zes jaar. Drie maand geleden was Rasmus achttien geworden en is toen bij zijn moeder en haar katten in Mölndal weggelopen.

Het eerste hoofdstuk is de huidige tijd, acht jaar later. Rasmus is zesentwintig jaar en slaapt in een bovenkamer bij zijn vriend Mikkel Kjaer. Rasmus had een plan om rijk te worden. Ze hebben een derde persoon nodig om de klus voor elkaar te krijgen en Mikkel haalt Tore Langström erbij. Tore knapt wagens op en uit de set boxen in de garage waar Tore werkt schalde het nummer Learning to fly van Tom Petty and the Heartbreakers. Het plan: een ontvoering van de tweeënvijftigjarige Berndt Alexander Müller. Berndt is eigenaar/directeur van Müller Media. Het bedrijf van Berndt had Zweedse versies gemaakt van Undercover Boss en Extreme Home Makeover. Daarnaast heeft hij een gezin, zijn vrouw Jannike Müller-Bork en hun dochters Hedvig en Helle. Hedvig had als Ladygoldenspoon tachtigduizend volgers op Twitter en ruim honderdtwintigduizend volgers op Instagram. Best wel populair. De ontvoering van haar vader krijgt om die reden heel veel aandacht in de pers. De ontvoerders brengen Berndt naar Vargö, een van de eilandjes van de scherenkust voor Göteborg. Vargö is een eiland net als Brännö en Styrsö, maar dan volledig onbewoond. Het eilandje is alleen bereikbaar via de ferry vanaf Brännö.

Dit scenario kan alleen maar misgaan en hoe en waar het mis gaat is een must have om te lezen. De epiloog waarin het drie maanden later is, is een waardige afsluiter van het verhaal en biedt geen ruimte voor een vervolg.

Conclusie:
Er wordt veel aandacht geschonken aan de hoofdpersonen. Je komt veel van ze te weten en dit maakt het verhaal compleet. Natuurlijk zit er veel toeval in, maar dat stoort mij niet. Geweld wordt niet geschuwd en ook is het einde is onverwacht waarin de titel van het boek duidelijk wordt. De cover van het boek laat ook duidelijk zien waar het verhaal over gaat en is verrassend echt. Ook dit is erg goed bedacht. In de Thrillzone leesclub legt Nathalie uit hoe dit zit.

Omdat wij een aantal eilanden van de scherenkust van Göteborg een keer hebben bezocht is het heel herkenbaar. Göteborg zelf hebben wij heel kort bezocht en daardoor zijn er een aantal locaties die in het verhaal genoemd worden onbekend zoals MasthuggskerkSkansheuvelSkansen KronanHaga en het visrestaurant Sjöbaren in Haga. Bij een volgend bezoek aan Göteborg nog genoeg te zien. Het gangenstelsel onder Göteborg kwam mij bekend voor in andere boeken zoals Het meisje onder de straat en Wiegelied. De zwerverscommune kwam uitgebreid aan bod in de serie Springvloed en in Stockholm zagen wij zelf ook zo'n commune. De politie, inspecteur J.G. Korhonen van bureau Västra Götaland, behandelt de zaak maar komt niet echt aan bod in het verhaal. Het is dan ook geen echte Scandinavische thriller geworden, maar wel een goed verhaal die zich afspeelt in Zweden. Ik moet zeggen dat ik het geweldig vind dat iemand naar aanleiding van een bezoek aan een plaats zo'n verhaal kan schrijven. Vooral ook omdat Nathalie Pagie geen echte band heeft met Zweden. Het verhaal heeft veel in zich, spanning, drama, jeugdtrauma's, de Zweedse sfeer, misdaad, zwervers, rijk-arm en bedrog.

Wetenswaardigheden:
  • De Antares Grundskola aan de Hornsgatan in Göteborg. Deze school kon ik niet vinden op Google Maps. 
  • De archipel van Göteborg bestaat uit achttien eilanden.
  • Het liedje Klappa händerna när du är riktigt glad.

Recensies:
- Uitgelezen
- Vrouwenthrillers
- Thrillzone
- Chicklit
- Hebban
- In de boekenkast
- Thrillerlezers
- Boekenbeschrijfster
- Thrillerlovers
- Must Reads or Not

Geen opmerkingen:

Een reactie posten