Google Translate

woensdag 5 december 2018

Codenaam Zwarte krab - Jerker Virdborg

Boek details:
Auteur: Jerker Virdborg
Titel: Codenaam Zwarte krab
Originele titel: Svart krabba
Vertaling: Carole Post van der Linde
Verschijningsdatum: 2005
Bladzijde: 254
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 9044503367


Flaptekst:
Vier soldaten krijgen in oorlogstijd de opdracht vier capsules met onbekende inhoud naar een militaire post te brengen. De codenaam van hun operatie is Zwarte Krab, omdat ze zich als een krab zijwaarts door de vijandelijke linie moeten zien te bewegen.

De mannen zijn geselecteerd omdat ze uitstekende skiërs en schaatsers zijn, maar zijn ze ook alle vier goed genoeg? Hebben ze allen dezelfde informatie over de opdracht, of heeft een van hen nog andere instructies meegekregen? En wat zit er eigenlijk in de capsules.

Het wantrouwen tussen de mannen groeit. De extreme kou, het gegeven dat ze zich alleen in het donker mogen verplaatsen, het levensgevaarlijke met ijs en sneeuw bedekte terrein, de tijdsdruk en de botsende karakters maken de tocht tot een beproeving.


De auteur:
Jerker Virdborg studeerde literatuurwetenschap, kunstgeschiedenis, film en filosofie aan de universiteit van Gotenborg. Niet echt een bekende naam, hij is bekender samen met Daniël Sjölin onder de pseudoniem Michael Mortimer.

Het boek:
Het boek bestaat uit vier afgebakende delen. Het is oorlog ergens in het noorden. Geen idee in welke tijd. In het eerste deel maak je kennis met sergeant Karl Edh uit Sårneå. Hij zat vier jaar bij de F28 en is aangekomen in Tessenøy. Hij is geselecteerd voor een opdracht van luitenant-kolonel Radd. Hij moet samen met drie anderen de zwarte krab operatie uitvoeren. De anderen zijn sergeant Börjesson, korporaal Per Granvik en sergeant-majoor Nylund. Granvik is drieëntwintig, Börjesson is zesentwintig en Edh wordt binnenkort vijfentwintig. Doel van de missie: technisch materiaal naar Gallö brengen. De vier hebben een ding gemeen, ze kunnen goed schaatsen.

In het tweede deel vinden de voorbereidingen voor de missie plaats. Ondertussen veranderd het doel naar Ödö. Je komt wat meer te weten over het leven van Edh. Zo zijn de ouders van Edh ondergebracht bij Ulla Jacobsson, Växelgatan 4, Ekberg.

In het derde deel de missie. Dit is gelijk het mooiste en spannendste gedeelte van het verhaal. De tocht naar het doel brengt hun langs Hällsön, Balders ö, Ransholm, Hornö, Axelbrottet, Eldarna, Kalhättan, Karlsvik, Diurede Viik en Spårö. De eilanden Kaljenö, Klåvskär en Usøy moeten ze vermijden. Verder zijn er namen ten zuiden van Segelbergen: Katterö, Stora Risholmen, Hasselö, Bredhögen, Grönskär, vuurtoren van Rackaren, Kockholmen, Dynan, Ringburen, Nyrödshoofd, Tornö, Yxkullarna, Tistleberget en Märrbrottet.

Psychologisch erg sterk. Wie kan Edh vertrouwen en lukt het 'team' om het doel te bereiken? Daar kom je achter in het vierde deel.

Conclusie:
Een interessant verhaal over een oorlog die ergens in het noorden plaatsvindt. De plaatsnamen en de namen van de eilanden geven wel aan dat het Scandinavië is. Vier schaatsers die een missie moeten uitvoeren. De daadwerkelijke missie is spannend om te lezen. Het laatste deel vond ik zelf jammer genoeg vaag. De plaatsnamen die Virdborg gebruikt heeft voor zijn verhaal zouden zo uit de catalogus van Ikea kunnen komen. Door het verhaal ben ik benieuwd naar de boeken van Michael Mortimer.

Wetenswaardigheden:
  • In het laatste gedeelte van het verhaal worden nog meer plaatsen genoemd zoals Svensholmen, Dalhem, het ziekenhuis Adensberg en Stavudden.
  • Marketentster, daar had ik nog niet eerder van gehoord.
  • Bij de zoektocht naar informatie over Codenaam Zwarte Krab kwam ik het onderstaande Youtube filmpje tegen. 

Recensies:
- Swedish Book review
- Goodreads
- Martin Ackerfors

Geen opmerkingen:

Een reactie posten