Google Translate

woensdag 26 december 2018

Tulen Morsian / Devil's Bride

Filmdetails:
Titel: Tulen Morsian
Verhaal: Saara Cantell, Leena Virtanen
Regisseur: Saara Cantell
Jaar: 2016
Acteurs: Tuulia Eloranta, Magnus Krepper, Elin Petersdottir
Duur: 110 minuten
IMDB cijfer: 6,0Samenvatting:
Ålandseilanden 1666. In die tijd vonden de grootste heksenjachten uit de Scandinavische geschiedenis plaats. Rechter Psilander past de nieuwste heksentheorieën toe. Het zestienjarige meisje Anna Eriksdotter start met werken als dienstmeisje in het huishouden van de rechter. Ze raakt tot over haar oren verliefd op Elias, de man van haar beste vriendin Rakel. Een dwaze verliefdheid die niet beantwoord wordt. De jaloerse Anna besluit wraak te nemen.

De film:
Tulen Morsian ook wel The Devil's Bride of Bruid van de duivel genoemd, is te bekijken op Netflix. Het is 1666 en de locatie is Ålandseilanden. Zoals de samenvatting al weergeeft, vonden de grootste heksenjachten toen plaats. In de Nederlandse geschiedenis had ik wel wat meegekregen van de heksenjacht, maar geen idee hoe het er in Scandinavië eraan toeging. Blijkbaar waren ze daar ook bang voor heksen en is er toen ook jacht op gemaakt. De praktijken om een heks te laten bekennen zijn in de film terug te zien. De kerk is natuurlijk ook betrokken bij de heksenjacht en die wordt zeer goed neergezet door Claes Malmberg. Wat een misselijkmakend persoon. Af en toe zag het er erg kinderachtig uit. Hoe kun je zo stom zijn om iemand als heks te bestempelen en dan het hoofd eraf hakken en het lichaam verbranden. Ongelooflijk maar waar in die tijd.

Conclusie:
Een film die weergeeft hoe het er in die periode aan toe ging tijdens de heksenjacht. De beelden van het eiland zijn heerlijk om te zien ondanks dat dat de plek was waar de vrouwen onthoofd werden. Anna Eriksdotter is een genot om te zien. Wat een onschuld en toch zo schuldig. Geweldig gespeeld vooral aan het einde van de film.

Ik kwam de film per toeval tegen op Netflix maar als je een Scandinaviëliefhebber bent is de film een must have om te zien. De film is opgedragen aan de vrouwen die zijn geëxecuteerd. Toch nog wat gezocht over de vrouwen die als heks bestempeld zijn en over twee vrouwen kon ik wat vinden, Karin Persdotter en Anna Eriksdotter. Er is ook een lijst met mensen die geëxecuteerd zijn voor hekserij.

De muziek is geschreven door Stein Berge Svendsen behalve het nummer Poika ja Tyttö.

Recensies:
- Leesdame
- Moviemeter
- Muropaketti
- Cinema Scandinavia
- Letterboxd

5 opmerkingen:

 1. I see that serie In YLE tv1 ...witch-hunting 1600s began In Åland make by Priests...accused Women for black magic ...if they know too much or behaviour was not so standard throughout priests...Good movie describe of that time...so-called witch-hunt..In North Norway Finnmark Vardø are wich-hunt monument : even in there the sk which was most women and even men but Sápme people too...If you are travel North Norway go and see that which-hunt monument Wery expressive - you nearly feel who to be execute ....even from Kina tourist come to see that monument .....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Pristes' romp 1600 period...with- hunt by protestant priests...and they was men ...

  Yes Heksemonumentet I North Norway Vardø
  Steilneset Memorial / minnested...Heksmonument /
  Louise Bourgeois ( 1911-2010)...Monument open 2011...
  When you open the door ...you can feel all sense ...smell out, see and hear that all ....and it happend near the monument 1600s ...

  BeantwoordenVerwijderen