Google Translate

zondag 12 mei 2019

Kuinka Katkaista Kierre

Filmdetails:
Titel: Kuinka Katkaista Kierre / Vägen Tillbaka / Breaking the cycle
Regisseurs: Tomas Lindh, John Stark
Jaar: 2017
Verhaal: Tomas Lindh, John Stark
Acteurs: Christian, Walter Ball, Valentino Dixon
Duur: 58 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
De documentaire vertelt het verhaal over Jan Strømnes, de plaatsvervangende directeur in 's werelds meest humane maximaal beveiligde gevangenis, Halden Prison in Noorwegen. Strømnes gaat op een missie om een van de meest beruchte gevangenissen in de wereld te veranderen - Attica Correctional Facility in de staat New York. Hoe zullen het personeel en de gedetineerden in Attica de Noorse waarden over dialoog en menselijkheid ontvangen?

De documentaire:
Op Netflix is de documentaire Breaking the Cycle te zien. De documentaire laat een drietal gevangenissen zien. Die van Halden Fengsel in Noorwegen, Attica Correctional Facility en de North Dakota State Penitentiary in Amerika.

Halden Fengsel is een gevangenis die de bedoeling heeft om de gevangenen voor te bereiden op de terugkomst in de maatschappij. De straf is uitgevoerd en in de gevangenis leven ze een zo normaal mogelijk leven. Ze kunnen opleidingen volgen zodat ze straks als ze vrij zijn een baan kunnen vinden. De kamers waar de gevangenen in leven zijn afgesloten en ze hebben privacy. Jan Strømnes, plaatsvervangend directeur van Halden Fengsel brengt een bezoek aan twee Amerikaanse gevangenissen om te proberen te overtuigen wat het Halden Fengsel beleid betekent. Eerst wordt de Attica gevangenis bezocht en het leven daar is net als in de Amerikaanse films. De gevangene is gestraft en zal dat zijn hele gevangenisleven te weten krijgen. Geen privacy voor de gevangenen en geen opleiding. Daarna volgt de North Dakota gevangenis die het beleid al heeft aangepast. Ze zitten tussen de Attica en de Halden gevangenis in.

Conclusie:
Het is een documentaire die laat zien dat een gevangenis zoals Halden de gevangenen het beste voorbereid op de terugkomst in de maatschappij. Na de documentaire zit er inderdaad wel een kern van waarheid in. Ik geloof niet dat het beleid in Attica ervoor zorgt dat de gevangenen zorgeloos in de maatschappij terug gezet kunnen worden. Een interessante documentaire en er zullen altijd voorstanders en tegenstanders zijn. In dat kader is er een uitspraak bijgebleven van Karianne Wolfers, directrice van de North Dakota gevangenis. Ze liet in een klas met nieuwe bewakers een video zien van de Halden gevangenis en kreeg een reactie dat als je slachtoffer was van een afschuwelijk misdrijf het dan zou vinden als de dader zo wordt gestraft zoals in de Halden gevangenis. De reactie daarop is mij bijgebleven.

Meer informatie over de Halden en de North Dakota gevangenis:
De documentaire is ook hieronder in zijn geheel te bekijken:


Recensies:
- Moviemeter
- Top Documentary Films
- The Cascadia Advocate

2 opmerkingen:

  1. Wat een indrukwekkende documentaire Hans! Dank voor het delen van de link. Die laatste opmerking is er eentje om op door te denken.

    BeantwoordenVerwijderen