Google Translate

maandag 13 mei 2019

Koudvuur - Börjlind, Cilla & Rolf

Boek details:
Auteur: Cilla & Rolf Börjlind
Titel: Koudvuur
Oorspronkelijke titel: Kallbrand
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 362
Uitgeverij: A.W. Bruna
ISBN: 9789400507845


Flaptekst:
Op de Mekongrivier in Thailand glijdt een primitieve kano door het water. De man die erin zit is de voormalige inspecteur Tom Stilton. In zijn zak zit een foto van een onbekende man. Hij is op weg naar de zogeheten Gouden Driehoek, op zoek naar een monster. Een reis om zichzelf te verzoenen met de verschrikkelijke misdaad die hij onlangs heeft begaan.

In Stockholm heeft Olivia Rönning heel andere problemen. Een gezin is in hun auto gedood, en deze gruweldaad bracht een schok teweeg in heel Zweden. Een dader wordt gearresteerd en veroordeeld en de zaak wordt gesloten.

Maar op een dag krijgt Mette Olsäter een schokkend telefoontje. De zaak moet worden heropend en Olivia moet bewijzen dat er grote fouten zijn gemaakt.


Het boek:
Koudvuur, het vijfde deel uit de Rönning - Stilton serie. Het is voor mij het tweede boek dat ik gelezen heb. Wiegelied was voor mij het eerste boek. Natuurlijk de twee seizoenen van de TV-serie ook gezien. De post over het eerste seizoen is hier te lezen en van het tweede seizoen hier.

Het is maart 2018 en in het begin van het boek wordt het al duidelijk waar de verhaallijn in het buitenland gaat plaatsvinden. Namelijk in Noord-Thailand met de twaalfjarige jongen Little Pluto en zijn melksap papaver. Hij heeft in de sloppenwijken van Wanssingi (een fictieve plaats) gewoond. Luna en Tom zijn ook in Thailand in de retraite van Toms halfzus Aditi in Mae Phim. Tom worstelt met de moord in het vorige deel (Wiegelied) en dreigt weer terug te zakken naar de toestand toen hij zwerver was.

De andere verhaallijn speelt zich af in GribbylundTäby. Kaj Brovall staat op het punt om met zijn gezin voor een skivakantie naar Sälen te vertrekken. Samen met zijn vrouw Malin en hun zestienjarige dochter Ida. Hij is accountant en zij is officier van justitie. Nadat Kaj de contactsleutel omdraait explodeert de auto met zijn gezin, vergelijkbaar met de scene in de serie Advokaten. Een begin van een onderzoek door het team van Mette Olsäter waar Olivia nog altijd deel van uit maakt. Olivia die nachtmerries heeft over haar kind dat na tien weken had besloten om haar lichaam te verlaten moet samenwerken met Lisa Hedqvist. Deze samenwerking is naast de twee bestaande verhaallijnen weer een aparte verhaallijn en heeft als thema #metoo #nödvärn. Olivia heeft zelf ook een eigen verhaallijn met Lukas Bengtsson. In een vroegere zaak van Malin Brovall komt de naam van Lukas bovendrijven. Interessant is dat hij een tijd geleden een verzameling prozagedichten had uitgegeven met de naam Koudvuur. Lukas heeft een tattoo op zijn borst van Xipe-Totec, de “gevilde” God in de Azteekse mythologie. Er bestaat ook een hotel met die naam in Cuatro Ciénegas. Olivia is half Mexicaans en is net terug van een vakantie in Mexico. De klik met Lukas is er na het lezen van de gedichten van Lukas en het gesprek met Lukas. Deze verhaallijn loopt door de moord op het gezin Brovall heen.

Conclusie:
Weer een waardige opvolger in de Rönning / Stilton serie. Olivia en Stilton zijn in dit deel wel van elkaar gescheiden. De vraag is dan ook hoe de verhaallijnen bij elkaar gaan komen. Dit hebben de schrijvers weer ontzettend goed gedaan. Stilton lijkt in Thailand een soort superheld die van alles overleeft, maar dat hindert niets. Het verhaal is spannend en blijft spannend tot aan het eind. De verhaallijnen stellen weer een aantal misstanden in de wereld aan de kaak en zijn boeiend. Nu wachten op een nieuw seizoen van Springvloed.

Wetenswaardigheden:
 • MyanmarAung San Suu Kyi en de vervolging van de Rohingya.
 • NOA, Nationale Operatieve Afdeling.
 • Sisyfusarbeid.
 • Mansplaining.
 • Douchermann’s Chemistry Page.
 • Olivia woont in een tweekamerappartement in de Högalidsgatan.
 • Leif ‘Minken’ Minqvist heeft de aak van Lina gehuurd. Hij woont samen met Bettan. Bettan had een eigen blog: Bettans Botox blog.
 • Minken is opgegroeid in Kärrtorp.
 • Mette heeft Mårten ontmoet toen ze hem arresteerde in zijn radicale jeugd voor demonstreren zonder vergunning in Kungsträdgården.
 • Een verwijzing naar Abbas die het verlies van de vrouw in Marseille nooit heeft verwerkt.
 • Hotel California klinkt uit de boxen. Ik heb de versie van Jorn gekozen.
 • Engelse beul, Pierrepont. 1936.
 • De boot van Decha is een toevluchtsoord voor Rohingya-kinderen. De Rohingya staan bloot aan een onmenselijke etnische zuivering in Myanmar.
 • Een symfonie van Arvo Pärt in het antiquariaat van Ronny.
 • Zweedse Academie wordt genoemd. Persoon die jarenlang seksueel misbruik van vrouwen had gemaakt. Den sista grisen.
 • Skå.
 • Sinéad Lohan.
 • Hulporganisatie Barnens Väl.
 • Pogrom, een meedogenloze vervolging.
 • Lukas deed mij denken aan een aflevering van het eerste seizoen van The bridge over schizofrenen die moorden plegen.
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten