Google Translate

zaterdag 18 mei 2019

The Snowman

Filmdetails:
Titel: The Snowman
Regisseur: Tomas Alfredson
Jaar: 2017
Verhaal: Peter Straughan, Hossein Amini, Søren Sveistrup en Jo Nesbø (boek)
Acteurs: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, Charlotte Gainsbourg
Duur: 119 minuten
IMDB cijfer: 5,1Samenvatting:
Wanneer Harry Hole (Michael Fassbender), hoofddetective van een gespecialiseerde misdaadeenheid, de vermissing van een vrouw tijdens de eerste sneeuwval van de winter onderzoekt, vreest hij dat een ongrijpbare seriemoordenaar weer actief is. Met de hulp van een briljante nieuwe collega (Rebecca Ferguson) legt de agent een verband tussen zaken van tientallen jaren geleden en deze lugubere nieuwe zaak. Ze moeten de gewetenloze dader opsporen voordat het weer gaat sneeuwen en hij opnieuw zal toeslaan.

De film:
De film is gebaseerd op het zevende deel De Sneeuwman (2007) uit de Harry Hole serie van Jo Nesbø. Ik heb de meeste boeken van Harry Hole in de boekenkast staan, maar tot op heden helaas nog geen deel gelezen. Nu is er eindelijk een verfilming en ik had al redelijk wat over de film gelezen. Geen positieve recensies. Zelfs de regisseur was het ermee eens dat de film niet is geworden wat het moest zijn. Men had te weinig tijd om het verhaal compleet te krijgen. Dit is terug te lezen op de NRK website. Hoe Jo Nesbø over de film en over zijn boek De Sneeuwman denkt is te lezen in dit artikel op de VG website. Dus ontzettend veel negatieve reacties en recensies over de verfilming. Tijd om zelf eens met een frisse blik te kijken. Geen enkel Harry Hole boek gelezen, hoe zal de film op mij overkomen?

Conclusie:
Ondanks dat ik het boek niet heb gelezen, geloof ik graag dat de verfilming mislukt is. Het boek zou het beste deel uit de Harry Hole serie moeten zijn en dit is niet echt terug te zien in de verfilming. Bij het zoeken naar informatie over het boek en film kwam ik achter het ontstaan van het boek door het eerder genoemde artikel op de VG website. Jo Nesbø stelde toen voor een horrorfilm de titel De Sneeuwman voor, maar het werd uiteindelijk Fritt Vilt. De titel was voor Jo Nesbø interessant genoeg om zelf een boek te schrijven met die titel. Een titel die doet vermoeden dat het een soort horror verhaal is en volgens de recensies was het dat ook. Het horror gedeelte komt in de verfilming niet echt naar voren. Ik had veel meer spanning en horror elementen verwacht. Michael Fassbender als Harry Hole is een belangrijke rol. Hoe gaat Harry Hole er nu echt uitzien. Is Michael Fassbender een echte Harry Hole? Op basis van de film is hij wat te netjes. Op zich doet hij het leuk, maar de drankverslaving ligt er in een tweetal scenes te dik bovenop. Later merk je er weer weinig van. De rol van Gert Rafto in Bergen, gespeeld door Val Kilmer, was wel een interessante rol. Ik las ergens dat Val Kilmer de rol van Harry Hole beter zou kunnen spelen. Hij zag er als Gert Rafto niet echt best uit. Zijn stem ook niet. Het was zijn stem ook niet. Kijk en luister naar de onderstaande scene:

Val Kilmers terrible voice dub in The Snowman from Val Kilmer on Vimeo.

Waarom zou dit gebeurd zijn? Uitgezocht en het bleek dat hij een operatie heeft ondergaan vanwege keelkanker. In dit artikel is hij te horen hoe zijn stem werkelijk klinkt en daarnaast geeft het artikel meer informatie over zijn keelkanker. Begrijpelijk dus dat zijn echte stem niet is te horen, maar het komt zo knullig over. Zijn rol is wel goed gespeeld en hij zou zo voor Harry Hole kunnen doorgaan. Helaas is de Bergen verhaallijn veel te kort en slecht uitgewerkt, maar dat is wel vaker met een verfilming van een boek. Te weinig tijd om het verhaal goed te vertellen. Tel daarbij op dat er te weinig tijd was om alles op film vast te leggen en de kritieken zijn genadeloos. Ik ben zelf wat milder. Als je de film niet vergelijkt met de boeken dan is het nog wel om aan te zien. De beelden van Noorwegen waren geweldig. Het gedoe met de draagbare computers was lachwekkend, maar toch zat er nog wat spanning in. Het is het zevende deel uit de Harry Hole serie en ik ben ooit van plan om de serie vanaf het begin te gaan lezen. Wat de verfilming betreft, ik denk dat er een Reboot gaat plaatsvinden. Misschien in de vorm van een serie in plaats van boekverfilmingen.

Recensies:
Moviemeter
- De Protagonisten
- Buzzfeed news
- Den of Geek
- The Wrap
- The Guardian
- Volkskrant
- NRC
- Movieaddicts
- Enter1
- IGN
- Herman Willems
- Trouw
- Cinebergen
- Schokkend nieuws
- Filmtotaal
- De Morgen


Geen opmerkingen:

Een reactie posten