Google Translate

maandag 8 juli 2019

Britt-Marie var här

Filmdetails:
Titel: Britt-Marie var här
Jaar: 2019
Regisseur: Tuva Novotny
Verhaal:Anders Frithiof August, Fredrik Backman (novel)
Acteurs: Pernilla August, Vera Vitali, Peter Haber
Duur: 94 minuten
IMDB cijfer: 4,9


\

Samenvatting:
De 63-jarige Britt-Marie besluit haar man na 40 jaar huwelijk te verlaten. Om een nieuw leven voor zichzelf te kunnen beginnen, zal ze alleen wel haar vastgeroeste patronen moeten doorbreken. Met een flinke dosis moed verlaat ze het huis om uiteindelijk in het kleine dorpje Borg te belanden. Hoewel er in eerste instantie niets lijkt te gebeuren, blijken de inwoners toch met grootse dromen rond te lopen. Dromen die ook Britt-Marie’s leven een nieuwe impuls zullen geven en haar uiteindelijk overtuigen van het feit dat het nooit te laat is om opnieuw te beginnen.

De film:
Vanaf 11 juli 2019 wordt de film in Nederland uitgebracht door September Film. Ik mocht de film alvast zien. Na de film En man som heter Ove opnieuw een film gebaseerd op een roman van Fredrik Backman. Deze keer een verfilming van zijn vierde roman Britt-Marie was hier. Hoofdrolspeelster is de drieënzestigjarige Britt-Marie Larsson. Een grijze muis die al veertig jaar getrouwd is met Kent. Ze komt het huis bijna niet uit en ze heeft een schoonmaakfobie. Het autistische leven van Britt-Marie neemt een drastische wending als haar man in het ziekenhuis komt te liggen na een hartaanval. In het ziekenhuis komt Britt-Marie erachter dat Kent een relatie heeft met de veel jongere Anna (gespeeld door Vera Vitali en slechts heel kort te zien). Dit heeft Britt-Marie doen besluiten om weg te gaan van Kent en op eigen benen te staan. Bij het op eigen benen staan hoort werken en ze krijgt waarachtig een baantje als voetbalcoach in het kleine plaatsje Borg. Na veertig jaar hetzelfde leven moet Britt-Marie opeens anders leven. Ze pakt dit op met het motto "En dag i taget". Ze komt terecht bij een stel kinderen die blijkbaar een voetbal team vormen. Hun vorige coach is overleden en ze bakken er niets van. Binnenkort staat de regionale voetbalwedstrijd te wachten. De kinderen dromen om van de tegenstander te winnen. Hoe gaat Britt-Marie dit oppakken met de problemen die ze zelf genoeg heeft?

Conclusie:
Britt-Marie var här lijkt erg veel op En man som heter Ove en dat is natuurlijk geen toeval omdat ze beiden op boeken van Fredrik Backman zijn gebaseerd. Net als in En man som heter Ove is er de vertelstem van de hoofdrolspeler en de flashbacks naar het verleden. Helaas is dit in Britt-Marie niet zo geslaagd. In Ove was de humor aanwezig en waren de flashbacks nuttig en vermakelijk om te zien. In Britt-Marie waren de flashbacks veel minder aanwezig en waren eigenlijk gebaseerd op een gebeurtenis in het leven van Britt-Marie die haar grotendeels gevormd heeft zoals ze is geworden. De sfeer is wel typisch Zweeds, namelijk een klein dorpje met opmerkelijke bewoners. In Ove was er de strijd tussen Volvo en Saab. In Britt-Marie de strijd tussen Liverpool en Manchester-United. Helaas nog steeds geen boeken van Fredrik Backman gelezen dus ik kan niet oordelen of de verfilming een goed is. Ik heb in ieder geval wel genoten van Britt-Marie. Niet zo erg als bij Ove, maar het was een leuke film.

Meer informatie:
- Cineuropa
- Letterboxd
- Seven Circumstances
- SVT Nyheter
- Stralend Schrijven

Muziek is ook aanwezig. De meest opvallende heb ik hieronder opgenomen:

Closer to Fine - Indigo Girls


Är det konstigt att man längtar bort nån gång - Lena AnderssonIn a town this size - John Prine


3 opmerkingen:

 1. Ik heb er net eentje uit, Wij tegen jullie. Apart, kan niet anders zeggen. Zag pas toen ik thuis was gekomen van de bibliotheek dat het van deze schrijver was. Heb niks met Een man die Ove heet namelijk, en nu het boek uit is, weet ik zeker, dit was de laatste van Fredrick Backman.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben benieuwd wat jij ervan vindt, als je er eentje leest.

   Verwijderen
  2. Helaas nog geen boek van hem thuis liggen en de ebooken van Backman staan ook niet in Kobo plus, dus op de korte termijn ga ik geen boek van hem lezen of het moet Björnstad zijn.

   Verwijderen