Google Translate

donderdag 11 juli 2019

Retour Spitsbergen - Pepper Kay

Boek details:
Auteur: Pepper Kay
Titel: Retour Spitsbergen (ebook)
Verschijningsdatum: 2019
Bladzijde: 210
Uitgever: Futuro Uitgevers
ISBN: 9789492939333


Flaptekst:
Kirill, de vijfentwintigjarige zoon van een vooraanstaande kunsthandelaar in Moskou, gaat met vrienden op skivakantie en krijgt een ernstig ongeluk. De breekbare band met zijn vader lijkt zich hierdoor te versterken, maar plaatst hem ook in een grimmige realiteit. Hoe had hij ooit kunnen bedenken dat zijn leven zo radicaal zou veranderen? 

Jeremy is gescheiden en vader van twee kinderen. Op een dag komt hij in zijn woonplaats Amersfoort een vroegere klasgenoot uit groep zeven tegen. Tijdens een kop koffie om bij te praten krijgt hij een uitnodiging voor een avontuurlijke zeiltocht. Samen met zijn vriendin Annet reist hij af naar Spitsbergen, niet wetende dat deze zeilvakantie heel anders zal verlopen dan hij verwacht. Zowel voor Kirill als Jeremy is niets wat het lijkt. Verleden en heden verweven zich tot een onontkoombare werkelijkheid. Een werkelijkheid die langzaam maar zeker een fatale wending neemt. 

Over de auteur Pepper Kay is als vertaler van technische documentatie vrijwel haar gehele werkzame leven al bezig met taal. Toch was het pas in 2010 dat zij een onvermoede liefde voor het schrijven van verhalen ontdekte. Naast het schrijven van verhalen is ze bij mooi weer in haar tuin te vinden en houdt ze zich graag bezig met Russian Kettlebells. Inmiddels heeft Pepper Kay acht boeken op haar naam staan. Vijf daarvan maken deel uit van de SF-serie over interstellair privédetective Kit Guardner: ID-crisis, Slangenkuil, Vuurstorm, Doodvonnis en Maalstroom. Met het Medinië-tweeluik Drakenbloed en Drakenspoor heeft Pepper Kay laten zien dat zij ook een wereld mét magie weet te creëren. Dit achtste boek Retour Spitsbergen is haar debuut op thrillergebied.

De auteur:
Pepper Kay is de schrijversnaam van Liesbeth Korsman. Ik had nog niet eerder van haar gehoord, maar sinds ze haar eerste thriller net heeft afgeleverd, is het nu ook voor mij een bekende naam. Meer informatie over Pepper Kay op TwitterFacebook en haar website.

Interviews:
- Fantasy wereld
- Anthony Holslag
- Thrillers & more

Het boek:
De reden om dit boek te lezen is dat Spitsbergen een hoofdrol in het verhaal speelt. Het verhaal begint met een voorstukje een paar jaar eerder in Londen met inspecteur Jack Pelham en brigadier Steve Wilkinson. Ze constateren een aparte ontdekking die de basis vormt voor het verhaal. Vervolgens wordt er geschakeld naar het heden en wel naar Moskou. Kirill Lavrov ligt in het ziekenhuis vanwege een skiongeluk op Rosa Khutor. Bij toeval komt men erachter dat hij het syndroom van Alport heeft. Een erfelijke ziekte geërfd van zijn vader Ivan Sirotkin, een van de meest invloedrijke kunsthandelaren van Rusland. Het komt er op neer dat hij een nieuwe nier nodig heeft en op dat moment is het voorstukje in Londen duidelijk en weet je eigenlijk ook al waar het verhaal over gaat. De relatie tussen Ivan en Kirill was slecht, maar door dit voorval komen ze nader tot elkaar en gaan ze zelfs een retourtje Spitsbergen als vader en zoon ondernemen.

Vervolgens wordt er geschakeld naar Amersfoort en wel naar Jeremy Versteeg. Jeremy wordt tijdens een autorit geramd door een grote zwarte auto. Hij moet herstellen van het ongeluk en later komt hij Vincent Stelwegen, een oud-klasgenoot, tegen. Vincent heeft een boot verhuurd aan Noren en moet hem ophalen uit Longyearbyen, Spitsbergen. Hij wil dit samen met Jeremy en zijn vriendin Annet doen. Annet is de nieuwe vriendin na de scheiding drie jaar geleden met zijn vrouw Tanja. Tanja en Jeremy hebben twee kinderen van twaalf, een tweeling, Lucas en Angelique. Annet heeft een zoon Jurgen. Tanja woont tegenwoordig met Belgische vriend Stijn in Berchem, België.

Jeremy en Annet gaan dus naar Spitsbergen en willen daar de hikingtocht The Russian trail to Barentszburg doen. Dit gedeelte vind ik persoonlijk het meest interessant van het boek. In het nawoord zou het een bestaande tocht zijn en dit is inderdaad het geval. Om er een beeld bij te krijgen kun je deze websites bekijken, die van Delve Site en die van Arctic Fogbow. Het onderstaande filmpje komt ook van de laatstgenoemde site.


Na de perikelen op Spitsbergen gaat het verhaal verder op zee en wordt het duidelijk hoe het allemaal in elkaar zit en hoe het afloopt natuurlijk.

Conclusie:
Na het voorstukje in Londen en Moskou was het voor mij al duidelijk waar het naar toe gaat. Hoe het in de praktijk gebracht zou worden was nog wel een verassing. Jeremy was voor mij een raadsel. Zoveel feiten negeren en maar doorgaan met zijn hoofd in het zand steken. Dat was voor mij het grootste minpunt. Hij laat alles maar gebeuren en als hij aan de bak moet op Spitsbergen geeft hij na een geweldige tocht alles zo maar op. Vanaf die tijd is hij ook een soort kasplant geworden waar niets meer uitkomt. Dat van de schilderijen had ik niet verwacht en was een 'aangename' wending. Met het slot, een week na de gebeurtenissen, had ik ook moeite. Die kwam uit het niets en was eigenlijk ook gebaseerd op niets. Dit had wat meer uitgediept mogen worden. Positief was de hike op Spitsbergen. Heerlijk om te lezen en het maakt het voor mij de moeite waard om het boek te lezen. Al met al is het een redelijk thrillerdebuut met bijzondere thema's. Vooral het thema met de schilderijen. Eerder kwam ik dit thema al tegen in Genadeslag van Jørgen Brekke en het andere thema in Negen van Stefan Ahnhem. In Retour Spitsbergen komen beide aan bod. Daarnaast wordt ook nog de klimaatverandering genoemd en persoonlijk vond ik dat te veel voor een boek met 210 pagina's.

Wetenswaardigheden:
  • Basecamp Hotel.
  • De kroeg Kroa op Longyearbyen.
  • Het ecosysteem van Spitsbergen is in gevaar door het toerisme en de klimaatverandering.
  • Vertrouwen komt te voet en gaat te paard.
Recensies:
- Veronique's boekenhoekje
- Hebban
- Hanneke Tinor-Centi
- Soraya's Bookshelf
- Bookreviews

Geen opmerkingen:

Een reactie posten