Google Translate

zaterdag 27 juli 2019

De sekte herrijst - Mariette Lindstein

Boek details:
Auteur: Mariette Lindstein
Titel: De sekte herrijst (ebook)
Originele titel: Sekten som återuppstod
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2018
Bladzijde: 370
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 9789044976137


Flaptekst:
Na twee turbulente jaren in de sekte ViaTerra probeert Sofia Bauman haar leven weer op te bouwen. Maar dat is moeilijker dan ze dacht. Ze wordt geconfronteerd met veel vooroordelen en achterdocht, en wordt gekweld door nachtmerries. Tegelijkertijd groeit haar verlangen naar vergelding.
Sekteleider Franz Oswald zit in de gevangenis, in afwachting van zijn proces. Hij maakt zich echter geen zorgen en toont geen enkel berouw. Met behulp van zijn advocaat spint hij een web dat de muren van de gevangenis ver overstijgt. Hij heeft slechts één doel: wraak nemen op Sofia.
Wanneer Sofia besluit haar ervaringen met betrekking tot haar leven in de sekte te delen met de buitenwereld, verandert haar leven in een hel. Er is slechts één oplossing: ze moet alles achter zich laten en ergens anders opnieuw beginnen. Maar Oswald laat zich niet tegenhouden…
In de dramatische nasleep blijft er één vraag overeind: kun je ooit echt ontsnappen aan een sekte?


Het boek:
De sekte herrijst is het tweede deel uit de Sekte trilogiereeks van Mariette Lindstein. In oktober 2017 heb ik het eerste deel De Sekte gelezen. Nu dus eindelijk het tweede deel. Over het eerste deel was ik erg enthousiast. Het verhaal was spannend. reëel en beklemmend. Mariette Lindstein was zelf ruim twintig jaar lid van een sekte en kan er dus over meepraten en dat was te merken in het eerste deel. Het tweede deel volgt bijna direct na de gebeurtenissen in het eerste deel. Advocate Anna-Maria Callini verdedigd Franz Oswald in de rechtszaak. Een rechtszaak waar Oswald terecht staat voor zijn daden. Sofia Bauman, Simon en Elvira getuigen tegen Oswald. Het resultaat van de rechtszaak is dat Oswald maar twee jaar gevangenisstraf krijgt en zijn tijd doorbrengt in de Skogome gevangenis.

Het leven na de sekte gaat door en dit wordt verteld vanuit Sofia en vanuit Simon. Zo kan Sofia geen werk vinden met een achtergrond als sektelid. Uiteindelijk lukt het haar toch om een baan te vinden in de bibliotheek van de universiteit van Lund.

Simon is op het eiland Dimön gebleven en werkt daar in de tuin van een pension. Het landgoed van Oswald is nog steeds van hem en vanuit de gevangenis zet hij de sekte weer op met behulp van onder andere Anna-Maria Callini die zwaar onder de indruk is van Oswald. De sekteleden zijn bekenden uit het eerste deel zoals Benny, Bosse, Madde, Jacob en anderen.

Conclusie:
Een geweldig vervolg op het eerste deel. Ik had gelezen dat dit deel wat minder zou zijn maar dat vind ik persoonlijk dus niet. Het verhaal laat zien hoe ver de macht van een sekteleider reikt. Ook al verlaat je de sekte, ze zijn altijd aanwezig en beïnvloeden de rest van je leven. Hoe ze dat doen is te lezen in De Sekte herrijst. Dat het leven na de sekte daadwerkelijk niet veilig is, is te lezen in dit interview met Mariette Lindstein. De oorsprong van al het kwaad in Oswald kom je in dit tweede deel te weten. Sofia krijgt eindelijk de familiekroniek opgetekend door Sigrid Kristina Augusta von Bärensten te lezen. Wat een familie en wat een ellende. Dat de mensheid tot zoiets in staat is. Erg heftig om te lezen en het is dan ook duidelijk dat Oswald het niet van een vreemde heeft.

Verder ontwikkeld Simon zich geweldig in het tweede deel en is Elvira Asplund zwanger van een tweeling. De tweeling gaan vast en zeker een rol spelen in het laatste deel van de trilogie Kinderen van de sekte.

Wetenswaardigheden:
  • De kunst van het oorlogvoeren van Sun Tzu.
  • De Domkerk van Lund.
  • Sofie heeft erover gedacht om een thriller te schrijven over ViaTerra.
  • Shunning als iemand door zijn familie werd verstoten. 
  • Drie pornografische foto’s gemaakt door Dieter Rysch (fictieve naam)

2 opmerkingen: