Google Translate

maandag 11 november 2019

Slack Bird

Pas geleden kwam ik de muziek van Slack Bird uit Jyväskylä, Finland tegen. Slack Bird bestaat uit Dave Klas op de banjo en Susanna Leppänen op de accordeon. Ze hebben twee albums uitgebracht. In 2016 het album Let's Start Wearing Capes en in 2018 het album Aleta Au. Volgens hun Facebook pagina brengen ze in 2021 hun derde album uit.

Ze bestaan al sinds 2010 en het verbaast mij dat ik ze niet eerder heb gehoord dan tot een paar weken geleden. Het nummer Danuta van hun eerste album is een interessant nummer. Het gaat over de onderstaande foto van Hans Runesson gemaakt op 13 april 1985 in Växjö, Zweden.

A Woman Hitting a Neo-Nazi With Her Handbag.jpg
By Source (WP:NFCC#4), Fair use, Link

In 1985 marcheerde een groep aanhangers van de Nordiska rikspartiet (NRP) door de straten van Växjö, Zweden. In één keer sprong een vrouw uit de menigte en sloeg haar handtas tegen het hoofd van een neo-nazi (Seppo Seluska). Hans Runesson pakte zijn camera en maakte de foto. Tot op de dag van vandaag wordt zijn foto gebruikt als een iconisch beeld van protest. Danuta Danielsson, de achtendertigjarige vrouw met de handtas, was een paar jaar eerder naar Zweden verhuisd om met een Zweedse man te trouwen. Ze was opgegroeid in een Pools-joodse familie. Haar moeder had tijdens de Tweede Wereldoorlog een concentratiekamp overleefd. Toen ze de nazi's in haar nieuwe huis zag, ondernam ze haar actie. Het beeld bracht haar internationale erkenning - met mensen die haar zowel vierden als belasteren. Twee jaar later, al strijdend tegen een geestesziekte die de media-aandacht verergerde, sprong ze van een watertoren en pleegde zelfmoord. Een lokale kunstenaar, Susanna Arwin, uitte de wens om een ​​levensgroot standbeeld van Danielsson op te richten, maar uiteindelijk werd besloten dit niet te doen om twee redenen, de eerste was dat raadsleden in Växjö bezorgd waren dat een dergelijk standbeeld kon worden geïnterpreteerd als bevordering van geweld en het tweede omdat het overlevende gezin van Danielsson meldde dat ze niet tevreden zouden zijn dat Danielsson op deze manier wordt herdacht. (Bronnen: Wikipedia, Rare Historical Photo's en Cultura Colectiva).

Hieronder het nummer Danuta waarmee duidelijk is dat Slack Bird tegen het fascisme is. Getuige ook deze artikelen op Facebook en Joe's Garage.


Slack Bird treedt veel op. Een geweldige sessie van Slack Bird is de Beagle Sessions in België. Hieronder zijn een drietal nummers te horen.


Veel informatie is er niet te vinden over Slack Bird. Hieronder een interview met hun en tevens twee nummers Jouni en Danuta.


Hieronder de onnavolgbare versie van Ievan Polkka.


Als laatste de officiële video van Jouni.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten