Google Translate

zondag 16 februari 2020

Edge of Time - Jarŋŋa

Op de Facebook pagina van Jarŋŋa was te lezen dat op 6 februari 2020 (nationale Sami dag) hun nieuwe CD Edge of Time gepresenteerd zou worden in het Ájtte museum te Jokkmokk. Eindelijk na negen jaar is er een opvolger op hun debuutalbum.


In november 2013 had ik al een uitgebreide post over Jarŋŋa geschreven, dus de meeste informatie is al bekend. Mandy Senger en Katarina Rimpi zijn nog steeds Jarŋŋa.

Na negen jaar dus eindelijk zestien nieuwe nummers. De nummers zijn in de loop der jaren geschreven en het is duidelijk te horen dat enkele nummers perfect aansluiten op de nummers van hun debuutalbum. Andere nummers zijn niet te vergelijken met de nummers uit 2011. In de negen jaar hebben Katarina en Mandy op verschillende plekken in de wereld opgetreden en hebben die invloeden verwerkt in hun muziek. Vooral de invloeden van Afrika zijn goed te horen en dan vooral in de nummers Muohttagis Sádduj en Calima.

Hieronder de titels van de zestien nummers:

1) Árnas - Bird of Prey
2) Whispering Clouds
3) Old Tjikko
4) Jåhtteviessom - Nomadic Life
5) Ájddo - Reindeer Trail
6) Muohttagis Sádduj - From the snow to the sand
7) Edge of Time
8) Tjaktja - Autumn
9) Giesseájgge - Summer Time
10) Mánátjam - My little child
11) Niklas Jojk
12) Guovsagisá - Northern Lights
13) Tjaktjajiegna - Autumn Ice
14) Balvaj Gaskan - Among the Clouds
15) Starlit Haze
16) Calima

De cover foto's van de CD zijn gemaakt door Jenny E. Ross. Op een aantal nummers zijn gastzangers/zangeressen te horen en wel:
  • Helle Thun, The Nordic Voice. Ik had nog niet eerder van haar gehoord maar wat een stem. 

Meer informatie over Jarŋŋa en Edge of Time is te lezen en te horen op de onderstaande websites:
De CD is weer in eigen beheer opgenomen en uitgebracht en ze kunnen het wel gebruiken dat er veel CD's verkocht gaan worden. De eerste CD is nog steeds te bestellen via deze Duitse webshop van Toni Geiling. Edge of Time is te bestellen door een mail met adresgegevens te sturen naar jarnga@gmail.com. De prijs van Edge of Time is 200 SEK inclusief verzendkosten. Of je kunt de CD halen bij het Ájtte museum in Jokkmokk als je daar in de buurt bent.

Conclusie:
De CD gisteren ontvangen en al een aantal keren beluisterd. Het blijft ontzettend goede muziek en heerlijk om naar te luisteren. Er zitten een aantal zeer goede nummers tussen. Hopelijk komt er een derde CD van Jarŋŋa waarop geen negen jaar op gewacht hoeft te worden :-). Maar nu er achtentwintig nummers beschikbaar zijn is er wel genoeg te beluisteren de komende tijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten