Google Translate

zaterdag 19 maart 2022

Svart Krabba - Black Crab

Filmdetails:
Titel: Svart Krabba - Black Crab
Jaar: 2022
Regisseur: Adam Berg
Verhaal: Adam Berg, Pelle Rådström en Jerker Virdborg
Acteurs: Noomi RapaceDavid DencikAliette Opheim
Duur: 114 minuten
IMDB cijfer: 5,5

Black crab


Samenvatting:
Om een apocalyptische oorlog te eindigen en haar dochter te redden, gaat een soldaat op een wanhopige missie om met een topgeheime vracht een bevroren zee over te steken.

De film:
Sinds 18 maart 2022 is de Zweedse film Svart Krabba te zien op Netflix. Ik was zeer benieuwd naar deze film die gebaseerd is op het boek Codenaam Zwarte Krab van Jerker Virdborg uit 2005. Eind 2018 heb ik het boek gelezen. De blogpost over het boek is hier terug te vinden. De conclusie van toen was:

Een interessant verhaal over een oorlog die ergens in het noorden plaatsvindt. De plaatsnamen en de namen van de eilanden geven wel aan dat het Scandinavië is. Vier schaatsers die een missie moeten uitvoeren. De daadwerkelijke missie is spannend om te lezen. Het laatste deel vond ik zelf jammer genoeg vaag. De plaatsnamen die Virdborg gebruikt heeft voor zijn verhaal zouden zo uit de catalogus van Ikea kunnen komen.

Ik was zeer verbaasd om te lezen dat het boek zou worden verfilmd en daarom erg benieuwd hoe de uitvoering is. De acteurs zijn in ieder geval geen onbekenden en met Noomi Rapace in de hoofdrol kan er eigenlijk weinig mis gaan lijkt mij. Het verhaal wijkt op een aantal onderdelen af van het boek. In het boek gaan vier mannen de zwarte krab missie uitvoeren. In de film zijn ze met zijn zessen. De hoofdpersoon in het boek heet Karl Edh. In de film is dit Caroline Edh geworden. In het begin van de film is te zien dat ze een dochter heeft. Toen begon de ellende van de oorlog net. In het heden is de oorlog in volle gang. De beelden van de steden zien eruit alsof het beelden uit het nieuws zijn over Oekraïne. Bizar hoe de film de realiteit benaderd. De vijand is net als in het boek onbekend en er wordt niets uitgelegd over de oorlogssituatie. Waar de oorlog plaatsvindt is ook net als in het boek niet duidelijk. Er is wel vluchtig een kaart te zien maar echt duidelijk wordt het niet. Het is er in ieder geval koud. De missie van Zwarte Krab is om twee kokers naar het noorden, naar Ödö, te brengen over het ijs. 

Conclusie:
De film is net zo vaag als het boek. Je wordt weinig wijzer van de situatie en van de achtergronden van de leden van de missie. Van Caroline is nog het meeste bekend maar alleen van de flashbacks met haar dochter. In het boek vond ik het gedeelte dat ze over het ijs gingen het beste deel en het laatste deel het minst. In de film is dit exact hetzelfde. De tocht over het ijs is geweldig om te zien. De recensies zijn niet al te best en dat heeft vooral te maken met het feit dat er helemaal niets bekend is van de achtergrond van de soldaten. Zelf heb ik daar geen problemen mee en het was zeker de moeite waard om de film te bekijken. Toch blijft er een vreemde smaak achter vanwege de huidige oorlogssituatie. 

Interview:
In deze twee interviews van Screenrant en Tudum met regisseur Adam Berg is onder andere te lezen waarom hij gekozen heeft om Karl Edh te vervangen door een vrouw. 

In een ander artikel van Tudum is te lezen hoe echt Svart Krabba is. Hoewel het verhaal fictief is heeft Zweden een gespecialiseerde eenheid die traint om geheime operaties uit te voeren onder de zwaarste omstandigheden, zoals wordt getoond in de film.

Recensies:

4 opmerkingen:

  1. Ik kan me voorstellen dat je bij het kijken naar deze film inderdaad moet denken aan wat er nu in de wereld speelt. Aan die gedachte valt niet te ontkomen.

    Dat is me nogal een training van die Zweedse gespecialiseerde eenheid, als ik het zo lees. Koud, koud en nog eens koud.

    BeantwoordenVerwijderen