Google Translate

zondag 27 maart 2022

Human Nature

Filmdetails:
Titel: Human Nature
Jaar: 2022
Regisseur: Bart Schrijver
Verhaal: Bart Schrijver
Acteurs: Jamie BouwmeesterEllen Helinder, Huub Smit
Duur: 110 minuten
IMDB cijfer: 8,8
Samenvatting:
Sophie (30) besluit om 500 kilometer te gaan hiken door het arctisch gebied van Noorwegen. Ze wil weg van de druk van banen, studies, vrienden en het altijd te moeten meten met haar broers en zussen. Niet veel later is ze in één van de laatste echte wildernissen die Europa nog rijk is… Alles wat ze wil is alleen zijn. In haar tent de grootse natuur ervaren. Maar het leven thuis lijkt haar niet te begrijpen en zichzelf lostrekken blijkt moeilijker dan gedacht.

De film:
In deze blogpost had ik het al over de film met achter de schermen video's. De film aangeschaft via de Human Nature website en online gekeken. Het is een bijna twee uur durende film over de hike van Sophie van de Noordkaap naar Kilpisjärvi. In het begin is Sophie nog in de stad en zien we haar bij haar familie. Direct is te merken wat het probleem is. Ze is afgestudeerd en haar broer heeft gezorgd dat ze na de hike kan beginnen met een baan bij een vriend van hem. Maar wil Sophie dit wel? Daar probeert ze achter te komen tijdens de wandeltocht.

Conclusie:
Het is alsof je meedoet met de hike. Er zitten gedeeltes in de film waarin je minutenlang Sophie ziet ploeteren. In het begin dat Sophie bij haar familie is, zijn haar twijfels over het toekomstige leven van haar gezicht af te lezen. Tijdens de contactmomenten met haar familie en HR medewerker van het bedrijf waar ze komt te werken zegt het nonverbale gedrag van Sophie alles. De scène dat het dorpje Olderfjord Öldenfjörd wordt genoemd zegt eigenlijk genoeg. Dit is zo mooi gespeeld. Ze wil alleen zijn, maar is niet eenzaam. De ontmoeting met de eerste hiker zegt ook genoeg. Ze wil alleen zijn en dat laat ze duidelijk merken. De ontmoeting met Anna gaat al wat beter en als ze Lise tegenkomt dan is het voor haar duidelijk wat ze wil. Erg mooi in elkaar gezet en de hike voelt natuurlijk echt aan omdat ze de hike ook daadwerkelijk gedaan hebben. Hoe Jamie Bouwmeester, die Sophie speelt, dat heeft ervaren is te lezen in dit interview. De film zal waarschijnlijk voornamelijk door hikers bekeken worden. De titel van de film had wat mij betreft wel anders mogen heten. Human Nature is ook een merk die de ANWB verkoopt en de ANWB is de hoofdsponsor van de film. Ik snap hun reden voor de titel maar de associatie met de ANWB ligt er te dik bovenop. Het is daarnaast ook een titel die er niet uitspringt.

In de aftiteling wordt Mollisjok fjellstue genoemd. Meer over de film is te lezen in deze twee artikelen van de Mountain Reporters website: 

4 opmerkingen:

 1. De beelden in de trailer en de bijgevoegde links in de blog zijn prachtig om te zien. Wat is de natuur in Noorwegen toch mooi.
  In de natuur, weg van alles en iedereen, kun je je gedachten veel beter op een rijtje zetten, uitzoeken wat écht belangrijk is, is onze ervaring. Hoe minder mensen en hoe stiller, hoe beter. Als je dan weer thuis bent, wil je wat je daar ervaren of bedacht hebt proberen vast te houden, alleen lukt dat jammer genoeg meestal niet zo goed.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland lukt dat niet. Gelukkig zijn er dit soort films.

   Verwijderen
 2. Vond je de film het geld wel waard?

  BeantwoordenVerwijderen