Google Translate

maandag 14 maart 2022

De andere waarheid - Mohlin & Nyström

Boek details:
Auteur: Mohlin & Nyström
Titel: De andere waarheid 
Originele titel: Den andra systern
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2022
Bladzijde: 382
Uitgeverij: HarperCollins
ISBN: 9789402708943


Flaptekst:
Alicia Bjelke is door een ongeluk in haar jeugd zo verminkt dat zij haar gezicht liever niet laat zien. Het heeft haar ondernemingszin niet aangetast; ze is het technische genie achter een baanbrekende datingapp, die ze samen met haar zus Stella wil lanceren. Totdat Stella op een dag dood wordt aangetroffen. Ze heeft een steekwond in haar nek en… ook háár gezicht is verminkt. Alicia begrijpt dat zij het volgende slachtoffer kan zijn.

De moord op Stella wordt onderzocht door John Adderley, rechercheur en voormalig FBI-agent, die onder een nieuwe identiteit in Karlstad verblijft. Na een mislukte infiltratie in een drugskartel in de VS moet hij ook in Zweden constant over zijn schouder blijven kijken. Al snel blijkt dat dit moordonderzoek hem een onverwachte kans geeft om af te rekenen met zijn verleden.

Het boek:
De andere waarheid is het tweede deel in de John Adderly serie. De post over het eerste deel is hier terug te lezen. Ik mocht het boek lezen voor de Thrillzone leesclub.

Het boek bestaat uit twee delen en de hoofdstukken zijn genoemd naar de dagen van de week, Het verhaal begint op een woensdag en eindigt op een dinsdag. Het verhaal beslaat dus nog geen week en speelt zich af in januari 2020. Op woensdag wordt de negenentwintigjarige Alicia Bjelke geïntroduceerd. Ze is technisch directeur van RAW. RAW is een datingsite. Het kantoor van RAW staat in het centrum van Karlstad. Alicia woont drie kilometer vanaf RAW in Norrstrand. Stella, de eenendertigjarige zus van Alicia, is de directeur van RAW. Samen hebben ze RAW opgericht. Stella is het gezicht van RAW en Alicia is het IT brein van RAW en heeft het algoritme ontworpen van de datingsite. Die is controversieel en ze hebben veel tegenstanders. Alicia is een IT developer en is ontzettend onzeker en instabiel. Dat heeft zeker te maken met haar verminkt gezicht, opgelopen in haar jeugd. Op tienjarige leeftijd heeft Alicia een pan kokend pastawater over zich heen gekregen. Daarnaast hangt ze aan haar zus. Hoeveel invloed haar verminkte gezicht heeft is te lezen in het onderstaande citaat:

Alicia dacht aan de seks. Ze was in principe niet naar bed geweest met de President, maar had zich op de bank van achteren door hem laten nemen. Gezichtsloze seks

In het begin krijg je direct al een inschatting van hoe Alicia in elkaar zit. Ze legt aan de president van de Bandidos motorbende uit hoe ze hun administratie kunnen verbeteren door bv hun illegale geld via de Monero crypto wit te wassen. Dit geeft aan dat Alicia er verstand van heeft. Helaas wordt haar IT kennis verder in het verhaal niet meer genoemd. 

Natuurlijk speelt John Adderley in het tweede deel ook weer een hoofdrol. Zijn verhaal sluit direct aan op het einde van het eerste deel en gaat verder met het verraad van zijn vriend Trevor. Hij moet ontkomen uit de klauwen van het drugskartel en ondertussen vind er ook nog een moord plaats die hij moet onderzoeken. Het is de moord op Stella Bjelke. Hoe gaat John dit allemaal oplossen?

Conclusie:
Over het eerste deel was ik best wel enthousiast. Over dit tweede deel wat minder. De sympathie voor John is aan het einde van het tweede deel en eigenlijk halverwege het verhaal al volledig verdwenen. In het eerste boek Het laatste leven was zijn onderzoek doortastend en effectief. In De andere waarheid is hier niets meer van terug te zien. Ook de psychische problemen van John naar aanleiding van de schietpartij aan het einde van zijn infiltratie en waar hij in het eerste deel ontzettend veel last van had komen in het tweede deel niet meer voor. Het lijkt mij dat je zo'n trauma niet spontaan kwijt raakt. In De andere waarheid heeft John een nieuwe tick en dat is Rampenkoor. Veel tegenstrijdigheden en een onderzoek die een andere waarheid krijgt. Zijn er nog positieve punten? Jazeker, het verhaal leest weer als een trein en Mona Ejdewik komt toch weer terug in het verhaal. 

Wetenswaardigheden:
  • Weer een mooi voorbeeld van Zweden: Standaardprocedure in Zweden. De chef was in een naburig restaurant geweest om twee caesarsalades met extra kip voor de lunch te halen. De afdelingshoofden waren de loopjongens van de werknemers om aan te tonen hoe plat de organisatiestructuur was.
  • Pizzeria Palermo Karlstad aan de Norra Allén. De naam is fictief maar is wel gebaseerd op een echte pizzeria in Karlstad.
  • De website Polisläckan.se wordt genoemd. De website bestaat niet in het echt.
  • John draagt Loake schoenen. Nooit van gehoord maar na het opzoeken van de schoenen heb ik gelijk een goed beeld van John. 
  • Löfbergs koffie speelt een belangrijke rol in het verhaal.
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten