Google Translate

woensdag 24 augustus 2022

Fred til lands - Deliver us

Seriedetails:
Titel: Fred til lands - Deliver us
Verhaal: Christian Torpe en Marie Østerbye
Jaar: 2019
Acteurs: Claus Riis Østergaard, Anders JuulLene Maria Christensen
Duur: 8 x 60 minuten
IMDB cijfer: 6,9



Samenvatting:
Een groepje bewoners in een klein stadje heeft één ding gemeen: de lokale psychopaat, Mike, terroriseert hen en vernietigt hun leven. Als een jongen sterft nadat hij door Mike is aangereden, raakt de vader van de jongen, Peter, geobsedeerd door het idee van wraak. Johns zoon Kasper heeft een ongezonde vriendschap met Mike. Bibi's echtgenoot Tom wordt door Mike gechanteerd en weer anderen voelen zich ernstig bedreigd. Deze mensen komen samen en ze beseffen dat ze een gemeenschappelijk probleem hebben, waarop ze besluiten om maatregelen te nemen.

De serie:
Fred til lands, een Deense serie op Netflix die zich afspeelt in een fictieve plaats op het eiland Funen, Denemarken. Iedereen kent elkaar en worden voornamelijk verbonden door Mike, een jongen die heel veel invloed heeft op de bewoners van het plaatsje. Mike is de pestkop en zijn treiteringen zijn in het begin nog niet zo extreem maar naarmate de serie vordert wordt Mike steeds extremer. Als kijker leef je met de bewoners mee met het plan om van hem af te komen. Hoe dat gaat en hoe de verhoudingen tussen de bewoners zijn is boeiend om te zien. 

Conclusie:
Acht afleveringen van een uur. De serie duurt iets te lang naar mijn mening en het wordt wat ongeloofwaardig als er weer voor de zoveelste keer iets onverwachts gebeurd. De eerste afleveringen zijn sterk. De gezinnen die geterroriseerd worden komen uitgebreid aan bod, het verdriet is te voelen en de schuldige van al het verdriet is bekend. De verhaallijn van Martin, de broer van Peter, en Anna voegt niet zoveel toe aan het verhaal en maakt het best wel wat ongeloofwaardig. Dat is eigenlijk het enige minpunt van de serie die spannend is en goed de sfeer laat zien van een Deense plaats zoals er velen zijn. Het lijkt in de verte wel wat op de plaats in de film Frygtelig Lykkelig, er is een café, politieagent, dokter en iemand die de baas speelt. In Fred til lands is dat dus Mike. Gelukkig is Mike niet alleen kwaadaardig en kom je verderop in de serie menselijke trekjes van hem tegen. Of dat voldoende is om het plan van de bewoners niet uit te voeren is een goede vraag waar je achter komt door de serie te bekijken. Het einde van het verhaal zet de deur op een kier voor een vervolg maar dat is niet gebeurd.

Het verhaal speelt zich af in een fictieve plaats. De serie is opgenomen in een aantal verschillende plaatsen die allemaal op Funen liggen, Frøbjerg, Tommerup, Vissenbjerg, Assens en Ebberup. Ebberup is de plaats waar het meest gefilmd is en de serie geeft een somber beeld van Ebberup. Niet echt een plaats waar je naar toe wilt gaan. Wij zijn er zelf helaas nog niet geweest dus ik kan er geen oordeel over geven. De inwoners werden betrokken bij de opnamen en de première. Fred til lands is de grootste productie in de geschiedenis die op Funen heeft plaatsgevonden en dit betekent wel wat voor de inwoners van Funen. De bedenkers van de serie en enkele acteurs zijn opgegroeid op Funen. In deze artikelen van Fyens en TV2 Fyn is te lezen hoe de première in 2019 heeft plaatsgevonden in Ebberup. Op de Ebberup Foto site zijn een aantal foto's van Ebberup te zien van locaties die in de serie ook te zien zijn.

Interviews:

Recensies:
- AD

Geen opmerkingen:

Een reactie posten