Google Translate

maandag 15 augustus 2022

SweGreen ICA Maxi Linköping

In de anderhalve week dat we in Zweden waren had ik wel eens het gevoel dat je weer terug gaat in de tijd. Dat is dan vooral in de gedeeltes waar geen steden zijn. In de steden zie je wel dat Zweden met de tijd is meegegaan. Zo zagen we wat aparts in de ICA Maxi van Linköping. Het leek een soort kas met paars licht. Gauw even een foto gemaakt. 


Eenmaal weer thuis uitgezocht wat het nu precies is en het is een vertical farm van het bedrijf SweGreen. Sinds eind 2020 rollen ze hun Farming-as-a-service concept uit in Scandinavië. In mei 2021 is de tot nu toe grootste in-store farm gerealiseerd. De gedachte erachter is om op een aantal vierkante meters een zo efficient en milieuvriendelijke kas te maken met gewassen die binnen een dag of zelfs uur naar de supermarkt kan worden gebracht. De planten groeien op steenwolpluggen, met hun wortels in een voedingsrijke wateroplossing in plaats van aarde. Dit zorgt ervoor dat er geen aarde gebruikt hoeft te worden en minder water. De warmte in de kas wordt weer gebruikt in de supermarkt. Er is geen transport nodig en er worden geen chemicaliën en pesticiden gebruikt. Bijna alles is geautomatiseerd en het levert per dag zo'n 450 producten aan de supermarkt. Een aantal van de gewassen die geteelt worden zijn hier te zien. Op dit moment zijn er vijf in-store farms aanwezig en wel in de ICA Maxi van Uppsala, Stockholm, Goteborg en Linköping en in het Fotografiska museum / restaurant in Stockholm. Het mooie ervan is dat je het proces uitgebreid kunt bekijken. Ik had nog niet eerder van het Farming-as-a-service concept gehoord maar het ziet er veelbelovend uit en erg nieuwsgierig of het wat verder uitgebreid gaat worden.

Meer info over SweGreen is te vinden op:
 7 opmerkingen:

 1. Wat een SUPER idee. Zouden ze meer moeten doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt wel. Ik volg ze op Facebook en Instagram dus krijg zo wat mee van de ontwikkelingen.

   Verwijderen
 2. Reacties
  1. Was ook zeer interessant om uit te zoeken en natuurlijk het live te zien.

   Verwijderen
 3. Echt een goed plan om op die manier gewassen te kweken. Een tijdje geleden zagen wij bij het programma Droomhuis op het platteland iemand die een boerenbedrijf runde en een soortgelijk systeem op kleine schaal in een kas toepaste. Toen dachten wij ook al: hé, dat is bijzonder.
  En nu zie je het dus ineens in Zweden 👍

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Men moet tegenwoordig wel initiatieven bedenken om de kosten te drukken en het milieu te ontzien. Wel mooi om te zien welke men bedenkt. Ook mooi om te zien dat het SweGreen concept al op verschillende plekken in gebruik is genomen. Nu nog de overige ICA Maxi's.

   Verwijderen
 4. Ik zie dat ik per ongeluk anoniem gereageerd heb bij de reactie hierboven. Ik was het dus 😊

  BeantwoordenVerwijderen