Google Translate

maandag 22 augustus 2022

Brahehus Slott

Het Brahehus Slott ligt vlak langs de E4 en kun je niet missen als je er langs rijdt. Het is ook erg gemakkelijk om er te komen. Bij de rustplaats eraf en dan via een tunnel onder de snelweg door en je bent er. Het was er redelijk druk want de meesten maken hier een stop om het kasteel te bekijken. We hebben gelijk van de gelegenheid gebruik gemaakt om wat te eten op de rotsen bij het kasteel. OP een gegeven moment was het wat rustiger en konden we foto's maken zonder mensen erop.

Altijd weer indrukwekkend om een ruïne te bezoeken, hoe zoiets op die bepaalde plek is gekomen en waarom het een ruïne is geworden. Het mooie van Scandinavië is dat de ruïnes vaak bewaard blijven. 

Het kasteel werd rond 1636 gebouwd als plezierkasteel voor Per Brahe de Jonge. Deze was een staatsman onder koning Wladislaus Wasa die het kasteel voor hem bekostigde. Het geslacht Brahe zou van grote invloed zijn in de omgeving, mede doordat het door koning Erik XIV van Zweden in de adelstand (graaf) was verheven. Het kasteel is gebouwd als uitkijkpost voor het eiland Visingsö, waar de graven van Brahe voornamelijk verbleven.

Toen de bouw in 1638 begon, was het de bedoeling dat het een toekomstige weduwenzetel voor de vrouw zou worden. Maar ze stierf kort voor de voltooiing in 1651. Brahehus is nooit bewoond geweest. Het functioneerde als een spectaculaire locatie voor optredens, een plek waar VIP-gasten uit die tijd wijn en eten konden krijgen terwijl ze naar Visingsö en de stad BraheGränna keken. 

In hetzelfde jaar dat Per Brahe stierf, 1680, keerde het graafschap terug naar de Kroon. Het leegstaande Brahehus werd in 1708 door brand verwoest. Als een ruïne trok Brahehus de aandacht van vroege reizigers en er zijn veel afbeeldingen die het verval laten zien. De eerste restauratie werd uitgevoerd in de jaren 1910, de meest recente inspanningen werden voltooid in 2012.

Meer info over Brahehus is te vinden op:













4 opmerkingen:

  1. Wat een prachtige locatie om je boterham op te eten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zeker weten. We hadden skorpor broodjes met een tube mild ost.

      Verwijderen
  2. Ben ingelogd op Google en wordt mijn reactie toch weer anoniem geplaatst. Dan moet ik even uitzoeken hoe dat zit. Gr. Elly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Staat er bij Reageer als je inlognaam? Gebruik je een telefoon of tablet of een Windows apparaat?

      Verwijderen