Google Translate

donderdag 6 oktober 2022

Landskrona Citadel

Naar aanleiding van de vorige blogpost over de film Operation Ragnarök deze post over de citadel van Landskrona gemaakt. Ruim zeven jaar geleden in mei 2015 zijn we hier geweest en er nooit aan toegekomen om er een blogpost van te maken. De citadel is gebouwd door Christian III van Denemarken tussen 1549-1559 als een puur defensief fort met twee volledige grachten, de binnenste met een breedte van 70 meter. De buitenste gracht is tussen de 40 en 70 meter breed en heeft bastions voor artillerie en kanonnen. Het systeem van vestingwerken en grachten rondom het kasteel staat bekend als een van de grootste en best bewaarde van Europa.


De citadel werd in 1644 voor korte tijd ingenomen door de Zweden, maar werd al snel verlaten en keerde weer terug naar Denemarken. Het werd eigendom van de Zweedse koning, in 1658 als gevolg van het Verdrag van Roskilde. Op 2 augustus 1676 ging het kasteel weer naar een Deense legereenheid. In 1720 werden Skåne, Landskrona en zijn citadel voor het eerst officiële delen van Zweden (in plaats van een verovering door de koning).

Het kasteel werd vanaf het einde van de 19e eeuw en enkele decennia later gebruikt als vrouwengevangenis. Tegenwoordig is het kasteel een museum met rondleidingen, kan gehuurd worden voor privéfeesten en dus ook dienen als filmdecor.

Op de Wikipedia site is te lezen over de 16e eeuwse kerker in de oude westelijke toren, waarin de ongelukkige gevangenen door een luik naar beneden werden gegooid. Als je de val van 4-5 meter overleefde, was er geen daglicht of een uitweg. Ook de oostelijke toren heeft in latere eeuwen gediend als gevangenis voor levenslange gevangenisstraffen. Rond 1900 tot 1940 deed een deel van het fort dienst als dwangarbeidsinstelling voor landlopers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten