Google Translate

maandag 3 oktober 2022

Operation Ragnarök

Filmdetails:
Titel: Operation Ragnarök
Regisseur: Fredrik Hiller
Verhaal: Fredrik Hiller
Jaar: 2018
Acteurs: Bahar ParsJonas MalmsjöBjörn Bengtsson
Duur: 89 minuten
IMDB cijfer: 3,2



Samenvatting:
In een stad in het zuiden van Zweden ontstaan er spanningen tussen de racistische, lokale bevolking en immigranten. Ondertussen vaart er een schip met een vreemde plaag aan boord de stad binnen. De bemanning infecteert de op onderzoek uitgaande agenten, wat het begin is van een grote zombie-uitbraak. Het Zweedse leger isoleert de stad waardoor de overlevenden, immigranten en lokale bevolking, samen zullen moeten werken om te overleven.

De film:
Op Netflix is de Zweedse film Operation Ragnarök te zien. Ik had hier eerder al wat van gezien en dat bleek de trailer van de film te zijn. De trailer met de titel Zon261 stamt uit 2012 en is hieronder te zien.


De trailer zag er veelbelovend uit. Zes jaar later in 2018 is de film uitgebracht. De vraag is of het lange wachten de film goed heeft gedaan. Het cijfer op IMDB is 3,2 en dat is echt slecht. De film was ook best wel slecht en ik heb mij hierover verbaasd. Er spelen best wel bekende Zweedse acteurs mee zoals  Bahar Pars, Björn Bengtsson, Dag Malmberg, Malin Arvidsson en anderen. De trailer uit 2012 laat één scène zien die ook weer in de film terugkomt. In de trailer speelt Björn Bengtsson die ook in de film speelt maar dan een compleet andere rol. Heel apart. Hieronder twee afbeeldingen van de Zone261 trailer.



De film speelt zich af in Landskrona. Het begin van de film speelt zich af op een onderzeeër waar er geprobeerd wordt om een vloeistof te stelen. Het buisje met de vloeistof breekt en de hel breekt los op de onderzeeër. De onderzeeër ramt stuurloos een dok in de haven van Landskrona. Nils ontdekt de onderzeeër en het luik van de onderzeeër gaat open. Even daarvoor was Nils te zien bij het graf van zijn broer. Zijn broer schijnt gedood te zijn door een buitenlander. Ondertussen heeft het Zweedse leger besloten om Landskrona in quarantaine te plaatsen. Ze wisten namelijk dat de onderzeeër terecht kwam in Landskrona. Landskrona ligt in zuiden van Zweden in Skåne. Skåne staat bekend om zijn rascistische inslag. Ten tijde van het uitbrengen van de trailer in 2012 en de film in 2018 deden de Zweden-Democraten het goed in Skåne. Na de laatste verkiezingen is gebleken dat de Zweden-Democraten het in heel Zweden goed doet. In de film is het thema racisme een hoofdlijn. Ik moet zeggen dat dit thema wel heel erg de boventoon voert en dit de film niet beter maakt. Het is zo overheersend en aanstootgevend aanwezig dat ik eigenlijk niet snap dat de acteurs hier mee eens zijn. 

Conclusie:
Een bijzondere film. De film is echt slecht maar toch afgekeken. Ik vraag mij af of de makers en acteurs er ook zo over denken. In dit interview met Bahar Pars geeft ze aan het een geweldige film te vinden. In het interview is tevens te lezen dat de film al vijf jaar klaar was met de opnames. Dit betekent dat de film in 2013 al gereed was. De opnames duurde twee maanden. Is er nog iets positiefs te melden? Ja, de overlevers zoeken hun toevlucht in de citadel van Landskrona en laten we daar ook zijn geweest in mei 2015. Ik had daar nog geen blogpost over gemaakt, maar die gaat er nu wel komen. 

Interessant:

Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten