Google Translate

dinsdag 18 oktober 2022

Tunnelen - The Tunnel

Filmdetails:
Titel: Tunnelen - The Tunnel
Regisseur: Pål Øie
Verhaal: Kjersti Helen Rasmussen
Jaar: 2019
Acteurs: Thorbjørn HarrYlva FuglerudLisa Carlehed
Duur: 105 minuten
IMDB cijfer: 6,0Samenvatting:
Wanneer een tankwagen in een tunnel een botsing veroorzaakt, komen verschillende mensen in de tunnel gevangen te zitten. Buiten woedt een sneeuwstorm en de eerste hulpverleners kunnen de locatie niet goed bereiken. De situatie escaleert als de kapotte tankwagen plotseling in brand vliegt.

De film:
Afgelopen weekend was Stralend Schrijven van plan om de film Tunnelen te bekijken. De film bleek ook op Videoland te staan. Hier hebben we nog tot eind dit jaar een gratis abonnement op, dus gelijk afgelopen zondag de film bekeken.


Het verhaal speelt zich af rondom Vik en het ongeluk in de Storfjelltunnelen. De film is gebaseerd op de tunnels in Noorwegen waarvan er meer dan 1.000 zijn. De meeste hebben geen nooduitgangen of noodruimtes. Het is de eigen verantwoordelijkheid van wie zo’n tunnel ingaat om eruit te geraken. Sinds 2011 zijn er acht grote branden geweest in dergelijke tunnels. Door toeval of een heldendaad konden mensen gered worden. Daarmee begint de film. Het ongeluk in de Skatestraumtunnelen waar zeven jaar geleden een vrachtwagen met 16.500 liter brandstof is ontploft lijkt exact op het verhaal in de film. De beelden van het ongeluk zijn hieronder te zien.


De opnames van de film zijn gemaakt in verschillende tunnels in Sogn og Fjordane, zoals Ospelitunnelen, Høyangertunnelen en de Flotenestunnelen. Meer informatie over de opnames is te vinden op de Sognavis website.

Als je met deze informatie in het achterhoofd de film bekijkt dan is de film angstwekkend echt. De opbouw duurt lekker lang met mooie beelden van het winterse Noorwegen. Het doet me denken aan de reis in Noorwegen afgelopen winter van onze dochter. De reisverslagen zijn hier terug te lezen. Colonne rijden, tunnels en winters weer. Tunnels in Noorwegen kennen we natuurlijk ook van de vakanties. Zo zijn we op weg naar Bergen vanuit de Hardangervidda zo'n vijftig tunnels heen en weer vijftig tunnels terug doorgegaan. Je moet er niet aan denken dat er iets gebeurd in zo'n tunnel. De film is een goed voorbeeld van als er wel wat gebeurd. Nadat het verhaal is opgebouwd rond de hoofdpersonen gebeurd er een ongeluk in de tunnel. Op dat moment is te zien hoe het geregeld is in de Noorse tunnels. Boeiend om te zien hoe men probeert om het ongeluk in de tunnel te traceren. 

Conclusie:
Niet echt een rampenfilm maar meer een reconstructie van een ongeluk. Er zit drama in vanwege de relatie tussen de hoofdpersonen. Andere mensen die in de tunnel vastzitten worden eigenlijk niet genoemd. Ook zie je dingen gebeuren waarvan je weet dat die grote gevolgen hebben verderop in de film. Hindert allemaal niets, de film is het waard om te bekijken. Het geeft een goede indruk van de reddingwerkers die proberen hun best te doen bij een ongeluk.

Recensies:

2 opmerkingen:

  1. Je moet er maar niet bij stilstaan dat zoiets kan gebeuren als je in Noorwegen door een van de vele tunnels rijdt. Of als je in Geiranger bent en weet dat er een stuk rots in het fjord kan vallen met alle gevolgen die het zich meebrengt. Dan kun je nergens meer naartoe gaan. Dus verstand op nul en gewoon gaan :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Klopt, maar als je op een dag door honderd tunnels gaat dan is de kans groter dat er wat gebeurd. Na het zien van de film weten we wat we moeten doen bij een brand in een tunnel.

      Verwijderen