Google Translate

zondag 16 oktober 2022

Kathedraal van Linköping

De kathedraal van Linköping is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Linköping, met zijn 107 meter hoge toren. De kathedraal is een van de grootste kerken in Scandinavië, samen met de kathedraal van Uppsala en de kathedraal van Nidaros. Verder is de kathedraal van Zweden het best bewaarde middeleeuwse kathedraal. De 107 meter hoge toren van de kathedraal werd in 1886 voltooid door de architect Helgo Zettervall

In de 11e eeuw was er waarschijnlijk een houten kerk op de plek waar de kathedraal nu staat. De bouw van een stenen kerk begon waarschijnlijk in de jaren 1120 en werd misschien voltooid in 1143 maar werd zeker voltooid in 1153, zoals blijkt uit het feit dat er in dat jaar een kerkbijeenkomst heeft plaatsgevonden. In de loop der jaren is de kerk uitgebreid, verbouwd, verbrand en gerenoveerd. De geschiedenis van de kathedraal is na te lezen op de Wikipedia pagina over de kathedraal.










5 opmerkingen:

  1. Mooi hoor !…liefs Ria en Leaf 🍀🐾🍀💗🍀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat daar een van de grootste kerken van Scandinavië te vinden is, was natuurlijk een mooie bonus voor jullie ;-) Ziet er groots uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Die kleine kerkjes zijn vaak mooier dan zo'n enorme grote, maar deze past goed in het rijtje bezochte kerken.

      Verwijderen
    2. Wij houden ook meer van de kleinere kerkjes. Maar als er toch een grote kerk in de buurt is, dan gaan we die, net als jullie, wel bezoeken.

      Verwijderen