Google Translate

zondag 9 oktober 2022

Ekopark Omberg Hjässan

Na het volgen van het Ellen Key pad in Ekopark Omberg kun je door naar uitzichtpunt Hjässan. Hjässan is het hoogste punt van Omberg. De naam Omberg is samengesteld uit het oude Noordse "ama" (voor mist, rook) en berg. De betekenis ervan is dus "berg van mist" of berg, omgeven door nevel en mist. De landstreek rond Omberg is lange tijd bewoond geweest en de paalwoningen bij Alvastra getuigen hiervan. Tijdens de migratieperiode rond 400-500 na Christus werden op de Omberg drie zogenaamde "Hillfort-kastelen" gebouwd. De Hjässaborg in het zuiden is de grootste met een 450 meter lange en 1,5 meter hoge muur. Borggården is het best bewaarde kasteel. Het ligt ongeveer 2 km ten noorden van de Hjässatorget. Drottning Ommas Borg is de kleinste en ligt op het noordwestelijke puntje van de Omberg. Er zouden overblijfselen te zien moeten zijn maar ik moet zeggen dat we die niet gezien of herkend hebben.

In de 12e eeuw werd de regio Omberg een centrum voor de Sverker-dynastie. Omstreeks dezelfde tijd werd een edelman uit Östergötland, Sverker, tot koning van Zweden gekozen. Tijdens zijn bewind werd het klooster gesticht door Alvastra. Het klooster werd verlaten nadat koning Gustav Vasa de eigendommen van de kerk voor de staat in beslag had genomen. In de tijd van het klooster werden op de Omberg minstens vijf boerderijen opgericht, waaronder Stocklycke, Elvarum en Höje. In verband met de oprichting van het staatsverblijf werd Stocklycke de zetel van de dierenhouders en Höje woonplaats van de inspecteur.

Tijdens de 17e en 18e eeuw was de Omberg een van de grootste staatsomheiningen van Zweden, dat wil zeggen de privé-jachtgebieden van de koning. Het waren moeilijke tijden voor de lokale boeren. Ze werden gedwongen om het 21 kilometer lange hek rond de omheining te onderhouden en te bewaken, zodat er geen wolf of lynx in het gebied kon komen. Tegelijkertijd was er grote armoede en was stroperij een grote verleiding. De straffen waren zwaar als men betrapt werd: slaan met de roede, gevangenschap of bestraffing in een fort van de kroon. Tot 1805 waren de gebieden van de koning. 

Een beschrijving van de kortste wandeling naar de top is hier te lezen. Wij zijn van de andere kant gekomen en hebben de steile afdaling genomen en kwamen onder andere langs Hjässatorget waar je de auto kunt parkeren. Bij Ellen Keys Strand kon je ook de auto parkeren. Wij hadden zelf de auto op de centrale parkeerplaats van Omberg staan. In een volgende blog is wat meer te zien over de afdaling. Meer informatie over Ekopark Omberg is te lezen in deze brochure.














2 opmerkingen: