Google Translate

zondag 8 januari 2023

Grydehøj, Vestervig

In de zomer van 2021 verbleven we een week in een Airbnb appartement in Vestervig, Noord-Jutland en we reden die week best wel vaak langs een bord met een bezienswaardigheid. Op de laatste dag in Vestervig er naar toe gegaan en je gaat dan met de auto redelijk omhoog en uiteindelijk kom je op een parkeerplaats terecht. Je kunt dan lopend een heuvel op en rondlopen. Dit gedaan en we kwamen elke keer heuvels tegen in het weiland. Rondom de grote heuvel bij de parkeerplaats was geen enkel informatiebord te zien. Bij de heuvels in het weiland ook niet. Tja, daar sta je dan bij een hele hoop heuvels waarvan je waarschijnlijk wel weet dat het grafheuvels zijn maar zijn ze onderzocht? Niets wijst erop. Aardig wat foto's gemaakt van deze bijzondere plek en bij het maken van deze post naar informatie gezocht.


En de informatie is aanwezig. Er zijn opgravingen geweest en er is ook wat gevonden. In dit document is het onderstaande overzicht van Grydehøj te zienIn de documenten van Bjarne Henning Nielsen en Cult houses flint kanpping in the Scandinavian late Bronze age is de onderstaande foto van de opgraving te zien:


De heuvels zijn dus toch onderzocht. Tegenwoordig kun je er rondlopen en genieten van de natuur, het uitzicht en de heuvels.Parkeerplaats

3 opmerkingen:

 1. So beautiful. Thank you for sharing. Regine
  www.rsrue.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Apart dat er ter plekke geen informatie te vinden is. Maar het is wel een leuke bezigheid om dan zelf uit te zoeken wat het is, vind ik.
  Wat een ruimte daar en mooi om te wandelen met die vergezichten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel apart. Wel een wegwijzerbord maar verder niets. Op zich logisch want je ziet overal heuvels in Jutland. Dat lees je ook terug in de informatie die er is. De zoveelste grafheuvel en het onderzoeken ervan kost veel tijd en geld.

   Verwijderen