Google Translate

maandag 16 januari 2023

Hilma

Filmdetails:
Titel: Hilma
Regisseur: Lasse Hallström
Verhaal: Lasse Hallström
Jaar: 2022
Acteurs: Tora HallströmCatherine ChalkLily Cole
Duur: 171 minuten
IMDB cijfer: 6,1Samenvatting:
Gebaseerd op het ware verhaal van het raadselachtige leven van Hilma af Klint, die door haar revolutionaire kunst erkend zou worden als een van de eerste abstracte kunstenaars van het Westen en een feministisch icoon.

De film:
Op Viaplay is de Engelstalige film over het leven van Hilma af Klint te zien. Hilma af Klint (geboren in Solna, 26 oktober 1862 - gestorven in Djursholm, 21 oktober 1944) was een Zweedse schilderes.


De film laat het leven van haar zien. Ze leefde in een tijd waar vrouwen niet veel te vertellen hadden. In Zweden was het toch mogelijk om als vrouw te studeren. Ze studeerde aan de Academie in Stockholm en leerde gelijkgezinde en spirituele vrouwen kennen met wie ze de groep "De fem (De vijf)" ging vormen. De groep vrouwen krijgen spiritueel opdrachten door en Hilma probeert dit te vertalen naar het doek samen met de overige vrouwen. Of de wereld op dat moment klaar is voor het abstracte werk van vrouwen is de vraag. Het speelt zich af in een tijd waarin de ingang van de Academie voor vrouwen aan de zijkant was en de hoofdingang voor de mannen. 

Conclusie:
Een verfilming over het leven van Hilma af Klint. Ik had nog nooit van haar gehoord. Na het zien van de film het verhaal van haar meegekregen. De film is helaas niet in het Zweeds maar in het Engels. De jonge Hilma wordt gespeeld door Tora Hällstrom, de dochter van regisseur Lasse Hällstrom. De oudere Hilma wordt gespeeld door Lena Olin, de vrouw van Lasse en de moeder van Tora. Dit verklaarde waarom de oude Hilma leek op de jonge Hilma. Slim gedaan. Zoals in de film te zien is was Hilma haar tijd ver vooruit en ik moet zeggen dat ik de schilderijen nog steeds niet snap. Ik ben niet zo van het abstracte werk en kan meer genieten van Scandinavische landschapsschilderijen maar haar verhaal is wel heel bijzonder en de film is daarom zeker een aanrader om wat meer over haar te weten te komen. Na het zien van de film ben ik verder op zoek gegaan naar informatie over Hilma en er is genoeg te vinden. In de film komen onder andere Tyra Kleen, Rudolf Steiner, Anna Cassel en de andere drie vrouwen van de groep De Fem, Wassily Kandinsky en Piet Mondriaan aan bod.

Wetenswaardigheden:
Er is genoeg informatie over Hilma af Klint te lezen. Ik heb hieronder een aantal links opgenomen.

Recensies:

2 opmerkingen:

 1. Ze heeft in ieder geval wel kleurrijke schilderijen gemaakt. Er zijn er een paar die ik wel mooi vind maar dan zou ik er liever een kleine poster of zoiets van hebben. Of ben ik nu een cultuurbarbaar? ;-)
  Dat vrouwen in die tijd niet door de hoofdingang van de academie naar binnen mochten... Maar ja, zo ging dat toen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh, dan ben ik ook een cultuurbarbaar. Maar hoe bizar dat ze pas tientallen jaren later de erkenning kreeg. Natuurlijk had ze dat ook aan zichzelf te danken omdat haar werk pas na volgens mij twintig jaar vrijgegeven mocht worden en toen had men er geen belangstelling meer voor. De belangstelling kwam pas weer jaren later.

   Verwijderen