Google Translate

maandag 20 november 2023

Konferensen

Filmdetails:
Titel: Konferensen
Regisseur: Patrik Eklund
Verhaal: Patrik Eklund, Thomas MoldestadMats Strandberg
Jaar: 2023
Acteurs: Katia WinterAdam LundgrenEva Melander
Duur: 100 minuten
IMDB cijfer: 5,8Samenvatting:
Een komische slasherfilm over een teambuildingconferentie die wordt bijgewoond door gemeentewerkers, maar die uitloopt op een nachtmerrie wanneer beschuldigingen van corruptie de ronde doen en de werkomgeving teisteren. Tegelijkertijd begint een mysterieuze figuur de deelnemers één voor één te stalken en te vermoorden...

De film:
Op Netflix is vlak voor Halloween de film Konferensen uitgebracht. Een Zweedse comedy-horror film gebaseerd op het vijftiende gelijknamige boek van de Zweedse schrijver Mats Strandberg. In december 2015 heb ik de film Cirkeln gezien en die film was ook gebaseerd op een boek van Mats Strandberg. In dit interview met Mats Strandberg over zijn boek Konferensen is wat meer te lezen over de reden voor het schrijven van het boek. Mats is opgegroeid rond Fagersta en in die omgeving zijn er volgens hem verlaten en vergeten plekken. Konferensen speelt zich af op zo'n typisch Zweedse plek. Mats had veel boeken geschreven waarin bovennatuurlijke elementen in plaats vonden. Met Konferensen wou hij een eenvoudiger verhaal schrijven zonder iets bovennatuurlijks maar boordevol actie. Het is een verhaal geworden met negen gemeentemedewerkers die twee nachten zullen verblijven in een verzorgd vakantiedorp aan de fictieve Kolarsjönsee om dichter bij elkaar te komen. Dit verhaal is nu dus verfilmd en ondanks dat ik het boek niet gelezen heb (helaas niet vertaald naar het Nederlands) lijkt het erop dat de film het verhaal goed volgt op basis van Goodreads.

De film gaat net zoals in het boek over negen gemeentemedewerkers die een teambuilding sessie houden in een vakantiepark. De verhoudingen tussen de medewerkers zijn niet echt goed en het lijkt erop dat er twee kampen zijn. Het ene kamp is het er niet mee eens dat ze de goedkeuring hebben gegeven voor een nieuw shopcenter in de buurt waar de teambuilding plaatsvind en het andere kamp is laaiend enthousiast dat ze binnenkort de gouden schep in de grond kunnen steken om het project te starten. Best wel een herkenbaar verhaal. In Zweden zijn er talrijke shopcenters zoals Välacentrum Helsingborg en Nova Lund en in deze film wordt aangegeven hoe het proces in Kolarangen (in de film is voor deze naam gekozen) is gegaan. Het is een goede opbouw naar de slasher gebeurtenissen die volgen in het vakantiedorp. De slasher scènes worden afgewisseld met de teambuilding ervaringen. 

Conclusie:
Erg leuke film die zich afspeelt in een afgelegen bos. Lekker Zweeds. De humor in de film is ook Zweeds. De slasher elementen zijn dan weer niet Zweeds maar wel heel gaaf om te zien. Heerlijk. Humor en horror gaan erg goed samen in deze film. Ik was wel benieuwd of Kolarangen echt bestaat en dat is wel het geval. Zie deze link. Zoals het artikel aangeeft zijn de gebeurtenissen gelukkig wel fictie. 

Wetenswaardigheden:
Interview Mats Strandberg:


SF Studio Talking Heads - Bahar Pars:


SF Studio Talking Heads - Katia Winter:


SF Studio Talking Heads - Adam Lundgren: 


Soundtrack:

Snälla Gud Jag Vill Inte Dö - Johan Piribauer


En del av mitt hjärta - Tomas Ledin


Om - Niklas Strömstedt


Se på mig · Jan Johansen


Fråga Stjärnorna - Cajsa Stina Åkerström


Fiskarna i haven - Idde Schultz


När du går - Fred Åkerström


Recensies:
- BNN

Geen opmerkingen:

Een reactie posten