Google Translate

dinsdag 25 juni 2013

Akkats kraftstation

De waterkrachtcentrale Akkats is in gebruik sinds de herfst van 1973. Het ligt tussen Jokkmokk en Porjus. Het is de mooiste centrale die we tegen zijn gekomen. De kunstwerken zijn gemaakt door de kunstenaars Bengt Lindström en Lars Pirak. (Bron: Vattenfall).

Bengt Lindström is geboren in 1925 Storsjö kapell en gestorven te Njurunda (Zweden) in 2008. Hij is vooral bekend geworden om zijn muurschilderingen waarvan Akkats krafstation er een van is. Meer werk van Lindström is te vinden op www.bengtlindstrom.com. De grote werken van Lindström zijn hier te vinden. Lindström kwam al eerder aan de orde op Blogzweden.nl en wel in de blogpost van Tandådalens fjällkyrka.

Lars Pirak is net als Bengt Lindström eerder op Blogzweden aan bod gekomen en wel in de blogpost Björn Thunborg -Viltaffär. Voor meer informatie over Lars Pirak verwijs ik naar die blogpost.
De betekenis van de werken:
Uvssat davás (The doors to the west)
Noaiddi calbmi (The eye of the Shaman / Nåjdens öga)
Siejdde (The Seit)
Sarakha
Raido manná álas (The Reindeer-caravan to the west)
Goabdes (The Drum)

De uitleg staat beschreven op de bijbehorende informatieborden. Erg veel informatie, maar ontzettend slecht te lezen.

Informatieborden
Op de Vattenfall website is wat leesbaarder informatie te vinden. In de winter ziet de centrale er als volgt uit. De foto is afkomstig van de website van Swedish Lapland.

Akkats in de winter
Akkats 's nachts

1 opmerking:

  1. Een echt kunstwerk is het geworden. Lijkt me ook heel bijzonder om 'm 's nachts te zien. Groetjes,

    BeantwoordenVerwijderen