Google Translate

donderdag 20 juni 2013

Tandådalens fjällkyrka

Tandådalen’s bergkerk in Sälen Dalarna. De kerk is vrij nieuw, het is gebouwd in 1984 en is 12 meter hoog. Het ontwerp is geïnspireerd op een Laplandse hut. Kerstmis 1984 was de eerste kerstdienst in de toen nog onvoltooide kerk. In 1985 werd de kerk ingewijd door bisschop Arne Palmqvist. Een uitbreiding in 1992 veranderde de bergkerk naar een kerk buurthuis. Boven het altaar hangt een gebeeldhouwde ring kruis geschilderd in kleuren van de regenboog met een halo rond een gouden zon, voorzien van christelijke symbolen. Het kruis is gemaakt door kunstenaar Bengt Lidström, Umeå. In een toekomstige blogpost komt een kunstwerk van Bengt Lidström nog een keer aan bod. In die blogpost wat meer informatie over deze kunstenaar. De open klokkentoren net ten oosten van de kapel heeft een piramidevormige kap. De 300 kg zware klok is gegoten door Bergholtz klockgjuteri uit Sigtuna. (Bron: Wikipedia).


Tandådalens fjällkyrka

De kerk
Het kruis
Tapijt gemaakt door Micell Dajnajef, Öland
Doopvont (1985)
Kerk
De bouw heeft inderdaad iets van een Laplandse hut
Het buurthuis gedeelte
Dag Hammarskjölds fjällvärld
Het boek Dag Hammarskjölds fjällvärld van Claes Grundsten lag daar om in te kijken. Het boek is erg interessant. De fotograaf Claes Grundsten is in de voetsporen van Dag Hammarskjöld getreden. Dag Hammarskjöld was een Zweeds diplomaat. Hij was secretaris-generaal van de Verenigde Naties van 10 april 1953 tot 18 september 1961 toen hij stierf als gevolg van een vliegtuigongeval tijdens zijn vredesmissie in Congo. Hij was naast diplomaat ook een schrijver en een wandelaar. De teksten van hem over de Zweedse bergen zijn opgenomen bij de foto's die Claes Grundsten heeft gemaakt van de Zweedse bergen, onder andere Sarek, Vålådalen, Abisko en Kebnekaise. Het boek is ook verkrijgbaar in een Engelse editie met de titel Swedish Wilderness. Ik zag het boek bij Amazon. Het boek kost omgerekend zo'n 50 EUR. De foto's van Claes Grundsten zijn wel geweldig. Ik heb twee van de foto's van Lapland van zijn website hieronder opgenomen. Hier zijn nog meer foto's van hem te bekijken.

Skierffe Sarek - Claes Grundsten
Tarfala Kebnekaise - Claes Grundsten
Er lagen naast het boek nog een paar kaarten. Het bleken kaarten te zijn van Hag Hans Engstedt. Hag Hans woont met zijn gezin in het dorpje Mo net buiten Ockelbo. Hij heeft daar sinds 1996 een Vildmarksgalleriet. Hier verkoopt hij zijn kunstwerken. Naast de gallerie heeft hij ook een webshop waar je de spullen online kunt halen.

Stundande allvar - Hag Hans Engstedt
Älgarnas berg - Hag Hans Engstedt
Ispalatsets härskare - Hag Hans Engstedt
Bij het zoeken naar informatie over Hag Hans Engstedt kwam ik deze website tegen. De net genoemde website had de onderstaande placemat te koop. Die bleek van Hag Hans Engstedt te zijn. Laten we nu die placemat in een Sami souvenir winkel (Samiska Huset, zie blogpost uit april 2012) te hebben gekocht in Funäsdalen. Grappig dat zo alles weer bij elkaar komt.

Älgar i morgondimma - Hag Hans Engstedt
Er waren zelfs potjes Svensk Honung van Ing-Marie en Karl Gunnar Ekström uit Axvall.

Svensk Honung
Het zag er best wel vreemd uit, een bergkerkje met een open haard, zithoek en een ruimte met tafels en stoelen. Achteraf blijkt er dus in 1992 een buurthuis erbij aangebouwd te zijn. Zo sfeervol heb ik nog niet eerder gezien. Hebben ze daar goed voor elkaar.
In de kerk zijn vaak diensten. Een aantal van deze diensten zijn op de Livestream.com website te zien.

18/4-13 Konsert Tandådalens Fjällkyrka
24/12-12 Midnattsmässa Tandådalens Fjällkyrka
23/4-13 Gudstjänst Tandådalens Fjällkyrka
Katrina och Lars vigsel i Tandådalens Fjällkyrka

Het bleek dat Johan Eriksson in februari 2011 in Tandådalens fjällkyrka heeft opgetreden. Ik kende Johan Eriksson nog niet. Op zijn website staan een aantal video's. De eerste 2 nummers zijn best wel leuk. Ik heb het nummer Bakom hennes slutna ögon in deze blogpost opgenomen.


Dat de nummers leuk zijn, komt volgens mij door de simpele opzet van een gitaar en zang. Op beide nummers zingt Emma Nordin mee. Zij is vooral bekend met het nummer Din hand i min. Dit nummer heb ik ook opgenomen in deze post. Het nummer komt uit dezelfde sessie als die van Johan.

De website van Tandådalens fjällkyrka is hier te vinden. Als laatste nog een aantal foto's van de klokkentoren.4 opmerkingen:

 1. Veel leuke mooie dingen in deze blogpost en mooie muziek, maar vooral het boek van Claes Grundsten lijkt me geweldig om in te zien!
  Groetjes van Gon

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hij heeft nog meer boeken uitgebracht. De foto's van hem zijn echt mooi.

   Verwijderen
 2. Leuke post Hans!
  Prachtige foto's!

  Groetjes, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die van de bergen zijn mooi. Leuk om dat te vinden via een bergkerkje.

   Verwijderen