Google Translate

zondag 1 december 2013

Tragedie Utøya in boek en beeld

Update 01-12-2013: Ik heb het in de onderstaande blogpost over het boek "En dag i historien - Andrea Gjestvang" gehad. Ik heb gevraagd aan Andrea of er een Engelstalige versie uitgebracht wordt. Pas geleden bericht van haar gehad en er komt GEEN Engelstalige uitgave. Het boek kan wel bij haar besteld worden en ze levert dan de Engelstalige teksten van de overlevenden mee. Het boek kost €35,00 exclusief de verzendkosten. Ik ben bezig om het boek te bestellen. Als het boek binnen is, laat ik in deze blogpost weten of de Engelstalige teksten hanteerbaar zijn.

-------------

Op het blog van Karin Swart-Donders Dagreis schreef Karin laatst een blogpost over een boek van fotografe Andrea Gjestvang "En dag i historien". Hierover straks meer. Eerst ga ik het hebben over een ander boek waarover ze een blogpost had geschreven in februari dit jaar en wel het boek "En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya" van Aage Storm Borchgrevink. Deze boeken geven een goed beeld van wat er op 22 juli 2011 op Utøya is gebeurd en wat de invloed op een groot aantal mensen is geweest. Ze staan op het lijstje van te lezen boeken als ze vertaald worden naar het Engels.

En Norsk tragedie
Aage Storm Borchgrevink
De blogpost van Karin geeft goed weer waar het boek van Aage Storm Borchgrevink over gaat. Aage probeert te begrijpen hoe Anders Behring Breivik tot deze daad kon komen. 

 Het boek is nu nog in het Noors beschikbaar. Eind 2013 is het vertaald naar het Engels en heeft het als titel "A Norwegian Tragedy: Anders Behring Breivik and the Road to Utoya". Meer info over de Engelstalige versie is hier te vinden. Om het via een Nederlandse webwinkel te bestellen is hier informatie te vinden. Meer informatie over de inhoud van het boek is te vinden op de website van Avner Falk.

Een ander boek die Karin heeft beschreven in een blogpost is "En dag i historien - Andrea Gjestvang". Andrea Gjestvang is een fotografe en onderzocht in het boek hoe het Utøya drama de overlevenden heeft veranderd en hoe het er nu mee gaat. De overlevenden zijn tevens gefotografeerd.

Andrea Gjestvang
Een aantal foto's met hun verhaal is te lezen op de Dailymail website en op de Observer website. Erg indrukwekkend om de verhalen van normale jongeren te lezen die de aanslag hebben meegemaakt. Het zorgt ervoor dat de impact van de aanslag pijnlijk duidelijk wordt en de slachtoffers een gezicht krijgen. Bijvoorbeeld Ina Libak die 5 keer geraakt is en door een aantal jongeren naar het bos is gebracht en daar hebben ze stenen op de wonden gelegd om het bloeden te stoppen.

Een interview met Andrea Gjestvang is hier te lezen.

En dag i historien - Andrea Gjestvang
Meer foto's zijn te zien op Photoshelter.com. Het boek is te koop op de website van onder andere Adlibris. Het is de Noorse uitgave en kost 283 NOK, ongeveer 37 EUR. Ik wacht op de Engelstalige uitgave.


In de zoektocht naar informatie kwam ik op de NOS website een artikel van 7 september 2012 tegen. De socialistische jeugdbeweging heeft toen zijn plannen gepresenteerd voor het opknappen van het eiland Utøya. De Noorse jongeren willen door een grote renovatie het eiland weer geschikt maken voor hun jaarlijkse zomerkamp.

Aan de zuidkant van het eiland komt een monument voor de slachtoffers van 22 juli. De kantine, waar Breivik verschillende mensen doodde, wordt gesloopt. Ervoor in de plaats komt een nieuw hoofdgebouw met vergaderruimtes, een eetzaal en winkels. Bestaande gebouwen worden opgeknapt. Het nieuwe Utøya is "beter en veiliger", zegt de jongerenpartij.

Rond 22 juli zal nooit meer een zomerkamp op Utøya worden gehouden, omdat men dan de slachtoffers van Breivik herdenkt. (Bron: NOS).

Na nog wat zoeken bleek dat op 17 april 2012 BNN de documentaire Het Noorse drama van Utøya 2011 heeft uitgezonden. De oorspronkelijke titel is Utøya, en liten ö i världen. De uitzending is helaas niet meer te zien op Uitzending gemist. Via torrents is de uitzending nog wel te zien. De documentaire laat een impressie zien van de gebeurtenissen rond de aanslag. Overlevenden vertellen hun verhaal.

In de documentaire is onder andere Bano Rashid te zien, die eigenlijk ziek was, maar toch was meegegaan met haar zus. Ze had haar laarzen uitgeleend aan ex-premier Gro Harlem Brundland die een bezoek bracht aan Utøya vlak voor de aanslag. Meer over Bano Rashid  is te lezen in het boek "En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya". Zij is één van de 68 die niet levend terugkwam van Utøya.


Oud politieman Trond Bernsten wordt genoemd in de documentaire. Hij is één van de eersten die neergeschoten werd. De overlevenden Johannes Dalen Giske en Eskil Pedersen vertellen hun verhaal. Eskil Pedersen is de leider van AUF (de jongeren partij die het eiland Utøya bezit) en één van de doelwitten van Anders Behring Breivik. Hij en 7 anderen waren gevlucht met de veerboot MS Thorbjørn. Hier is nogal wat commotie over geweest.

De documentaire die de BBC heeft gemaakt "This world: Norways Massacre"  is te zien op Youtube. Het laat ongeveer hetzelfde zien als Het Noorse drama van Utøya 2011. De BBC komt met meer feiten. Ze laten het beeld zien van Anders Behring Breivik na de aanslag in Oslo. Deze afbeelding is hieronder te zien. Deze afbeelding is weer gebruikt als cover voor het boek "En norsk tragedie. Anders Behring Breivik og veiene til Utøya".De BBC documentaire is op Youtube te zien.Als laatste nog de documentaire "Livet efter Utøya".  Deze documentaire die Zweeds ondertiteld is, volgt de jongeren Woria Kamil Ahmed, Lara Rashid en Viljar Hanssen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten