Google Translate

zaterdag 3 mei 2014

Järvsö kyrka

We zijn al een aantal keren in Järvso geweest. In Järvso is natuurlijk een kerk aanwezig. De kerk van Järvso staat op het schiereilandje Kyrkön. Je kunt een pad volgen die je langs het schiereiland laat lopen. In de blogpost Kyrkön naturstig - Järvsö kun je het pad volgen. Je hebt dan een mooi uitzicht op de kerk. In deze blogpost wordt de kerk zelf behandeld. 


De kerk werd gebouwd in de periode 1832-1838 op een plek waar een kerk uit de Middeleeuwen eerder had gestaan. Dit is het grootste dorp kerk in Zweden. De runesteen vlakbij de kerk werd gebouwd rond 1025-1050 en het opschrift spreekt van drie generaties. De oude pastorie is gebouwd in 1731, in de buurt van de basis van de kerktoren. Het werd gebruikt als pastorie, totdat er een nieuwe pastorie werd gebouwd in 1879. De oude pastorie werd gerestaureerd in 1973 en is nu een pastorie museum. (Bron: Wikimapia). We zijn niet in het oude pastorie museum geweest.

Runesteen
Hieronder volgen een aantal foto's van de buitenkant en de begraafplaats. Zoals op veel begraafplaatsen in Zweden, wordt het zeer goed onderhouden en perfect geharkt.








We gaan nu naar binnen.









Leuke spullen te koop.



Dit hebben we nog niet vaak gezien, maar blijkbaar wordt er gestolen bij de kerk.
In de winter ziet de omgeving van Järvso kerk er als volgt uit. Foto is van internet.
Foto van internet
Op de Pieces of Järvso website kwam ik nog een aantal drieluiken tegen die te koop zijn. Hieronder één van de vier drieluiken.

6 opmerkingen:

  1. Hans nu ben ik zo vaak in Järvsö geweest, en weet niet van het bestaan van deze kerk
    wat schitterend, nu je snapt wel dan dit op mijn lijstje staat
    Fijn weekeinden en groetjes uit Zweden

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat vertel je me nu? Dat kan haast niet :-). Ben je ook nooit op Kyrkön geweest? Het ligt vlak bij Stenegård. Ik zie wel een blogpost van je over de kerk verschijnen. Jullie ook fijn weekeind.

      Verwijderen
  2. Wat grappig dat jij het nu hebt over het aanharken van de begraafplaatsen. Wij waren vorige week bij ons op een waanzinnige begraafplaats. Niet vanwege bijzondere graven, maar vanwege de aangeharkte paden. We dachten dus dat er een overijverige tuinman aan het werk was geweest en durfden bijna nergens overheen te lopen, maar nu schrijf jij dat het klaarblijkelijk vaker gebeurd. Het is ons nooit eerder zo opgevallen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het ziet er meestal keurig uit op de begraafplaatsen. Je durft er soms inderdaad niet te lopen.

      Verwijderen
  3. Opvallend in Zweden, de zorg waarmee ze hun begraafplaatsen onderhouden. Ik vind dat wel respectvol. Ook de kerken die open zijn, erg leuk om te bezoeken. Leuke post. Groet Jan

    BeantwoordenVerwijderen