Google Translate

zaterdag 13 december 2014

Zweedse kerstmarkt Slochteren 2014

Zaterdag 13 december 2014 zijn we voor het eerst naar de Zweedse kerstmarkt, gehouden op landgoed Fraeylemaborg in Slochteren, geweest. Het is voor ons zo'n 130 kilometer rijden. Dit jaar toch maar gedaan om te kijken hoe het daar is. Sinds 2003 wordt de Zweedse kerstmarkt al georganiseerd en vanaf 2008 is landgoed Fraeylemaborg te Slochteren de plek waar de markt gehouden wordt. Meer informatie over de geschiedenis van de Zweedse kerstmarkt is te vinden op deze webpagina. Een foto-impressie van de markt in 2012 is hier terug te zien. De editie van 2011 is op het onderstaande Youtube filmpje te zien.


Nu dus 2014. Dit jaar zijn er wat veranderingen aangebracht. Er is een grote tent geplaatst waar de meeste stands aanwezig zijn. Tevens zijn er Vikingen aanwezig. In de gebouwen zelf was weinig te doen zoals hieronder is te zien.


Fraeylemaborg


In de borg zelf was alleen Fru Amundsen aanwezig met een expositie van een aantal foto's van het noorderlicht die gemaakt zijn op hun reizen.We zijn de borg doorgelopen en hebben wat foto's gemaakt.
In de keuken was wel een Zweedse tafel ingericht.

Zweedse tafel


Buiten stonden er een aantal stands.


Ik heb volgens mij wat met de stand van Deense Dingen. Elke keer komt de stand op de foto. Ik doe dat niet bewust, volgens mij ligt dat aan het spandoek.

Deense Dingen
Viska GårdenRosa Rugosa

Gerrit Jan Zwier
Van een paar stands mochten er geen foto's gemaakt worden. Bij de stand van Nordic delikatesser waren de Wasa kanel rollen weer aanwezig. Bij de Scandinavië Fair Achterhoek in Doetinchem kocht iemand vlak van te voren de laatste twee rollen op. Het was best wel druk in de tent. Gauw weer naar buiten en op naar de Vikingen.

Vikingdorp
Vikingdorp
Vikingdorp
De Vikingen
De Vikingen
De demonstratie bij de Vikingen was erg leuk. Het gaat er best wel hard aan toe.

De loppis schuur
We waren gelukkig redelijk op tijd vandaag aanwezig (rond half twaalf) en er waren nog een aantal boeken beschikbaar in de loppis schuur. Ik heb weer wat te lezen :-).

De boeken van de loppis
De actie "GEEF DE SAMEN HUN GRONDRECHTEN TERUG" nog gesponsord. Meer informatie over de actie is hier te lezen. We hadden het verder wel snel gezien en besloten om, nu we toch vlakbij Groningen zijn, een bezoek te brengen aan de winkel van Rosa Rugosa in Groningen. Dus op naar de uitgang. Zondag 14 december 2014 was de tweede dag van de Zweedse kerstmarkt. Het was een mooie locatie en leuk om een keer geweest te zijn.


In Groningen zoals gezegd de winkel van Rosa Rugosa bezocht. Rosa Rugosa in Oldeberkoop is natuurlijk groter dan die in Groningen. In Groningen staan een beperkt aantal meubels. We zijn nog op zoek naar een Zweedse klepbank. We hebben er twee gezien bij Rosa Rugosa. Vrij prijzig en het wordt dus nog vervolgd.

Rosa Rugosa
We waren nu toch in het centrum van Groningen, dus gelijk maar het centrum bezocht. Zo vaak komen we niet in Groningen. Aan de Grote Markt zagen we ineens de naam Søstrene Grene. Dat zag er wel Scandinavisch uit en dat is het dus ook. We hadden nog niet eerder van Søstrene Grene gehoord. Het is een Deense winkelketen en ze hebben meer dan 30 winkels in Denemarken, meer dan 20 in Noorwegen, twee in IJsland en één in Zweden en Nederland. Vandaar dat we er nog nooit van gehoord hadden. De website van Søstrene Grene is hier te vinden. Op hun Youtube kanaal zijn interessante filmpjes te vinden.

Søstrene Grene
Een erg leuke winkel en niet duur. Een blogpost met informatie en foto's van de Søstrene Grene in Groningen is te vinden op de Nordic Vibes website.


Jammer dat er alleen een winkel in Groningen is. Om de Scandinavische dag compleet te maken zijn we nog naar de Ikea in Groningen geweest. De dag heeft weer wat leuke spullen opgeleverd. 


De kabouters hangen al in de kerstboom

5 opmerkingen:

 1. Wat mij opvalt, is dat veelal dezelfde kraampjes op alle markten en fairs te vinden zijn. Dat vind ik jammer. Verder ziet het er wel leuk uit en was graag ook zelf gegaan, maar helaas dit weekend niet mogelijk.

  En Viska Garden te koop? Heb je ook een reden gehoord? Zo jammer, was graag nog eens bij ze op bezoek gegaan...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. We hoorden het toevallig bij de stand, maar we kunnen het ook mis hebben en verkeerd begrepen hebben. Ik heb toch nog even gezocht op internet en van verkoop is niets te vinden. Ik heb dat gedeelte verwijderd uit de blogpost. Volgens Facebook is het mogelijk om weer te boeken na mei 2015.

   Verwijderen
  2. En er zijn inderdaad veel dezelfde kraampjes. Als je dan overal heen gaat, kom je ze elke keer weer tegen. Ga je niet overal heen, dan zijn het nieuwe kraampjes. Wat dat betreft heeft Scandinavië-XL het wel goed aangepakt met interessante lezingen.

   Verwijderen
 2. Mooie Scandinavische dag hebben jullie gehad in het mooiste deel van ons land, het noorden ;-). Ben er niet geweest maar enkele jaren geleden wel en toen was het zo druk dat ik alle associaties met Zweden in een keer kwijt was....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was inderdaad druk, maar wel leuk om een keer geweest te zijn.

   Verwijderen