Google Translate

dinsdag 23 december 2014

Scandinavian Winter Scheveningen

Ik kreeg een vraag om promotie te maken voor de eerste editie van Scandinavian Winter op 28, 29 en 30 december op het strand van Scheveningen. Dat was tenminste de bedoeling. Vanwege de storm aankomend weekend, mogen de tenten niet op het strand opgebouwd worden. Het evenement vindt nu plaats op het Kurhausplein rondom de ijsbaan. Zelf gaan we er niet heen. Het is wel erg ver weg en ik ben alleen zondags vrij. Ik ben wel heel erg benieuwd hoe het daar is. Het programma ziet er zeer interessant uit. The Migrant, Laurens Joensen en genoeg mooie lezingen.

========================================================================


Winters genieten op het strand
Scandinavian Winter op Scheveningen

Geen winter als een Scandinavische winter. De landen in het hoge noorden weten hoe je van dit kille, donkere seizoen een warm, aangenaam feest maakt. En waarom ook niet? De gure wind, lage temperaturen en korte dagen lenen zich uitstekend voor knusse activiteiten als het drinken van glühwein, opwarmen bij haardvuur en lekker eten. Kom tijdens Scandinavian Winter op het Kurhausplein van Scheveningen de Scandinavische cultuur opsnuiven in een uniek tipi-dorp vol Zweedse tenten, zonder daadwerkelijk af te hoeven reizen naar het hoge noorden.

Tijdens de eerste editie van Scandinavian Winter op 28, 29 en 30 december waan je je even in Zweden, Noorwegen, Finland of Denemarken. Want terwijl jij je favoriete wollen trui uitzoekt op de markt in één van de tenten op het Zweedse tipi-dorp, genieten de kinderen van voorstellingen en verhalen over Vikingen dóór Vikingen. Weer in andere tenten tonen kunst- en foto-exposities hoe mooi Scandinavië kan zijn. Verdiep je daarnaast tijdens lezingen en workshops in de culturele achtergrond van onze noorderburen. Strijk vervolgens neer in de hoofdtent om op te warmen bij dansvoorstellingen en muziekoptredens van artiesten uit het noorden.

Stichting Marketing Scheveningen organiseert eind december een festival waarbij ontspanning en cultuur elkaar vinden. Voor jong en oud is er drie dagen lang genoeg te doen. Denk aan hout hakken, luisteren naar interessante verhalen door Scandinavië kenners, tentoonstellingen met kunst en foto’s en optredens van allerlei aard. Kinderen kunnen hun hart ophalen in de kindertipi, waar ze zich niet alleen kunnen vermaken met kleurplaten en schminken, maar ook veel leren over de cultuur van het hoge noorden door de verschillende toneelstukken en Vikingen die hun verhaal vertellen. Uiteraard ook heel geschikt voor nieuwsgierige volwassen! De smaak te pakken? Proef dan typische streekgerechten en glühwein die de omliggende horecagelegenheden verzorgen voor de complete Scandinavische beleving!
Ervaar zelf hoe fijn de winter kan zijn tijdens de première van de Scandinavian Winter op het strand van Scheveningen!

Waar? Kurhausplein Scheveningen
Wanneer? 28/29/30 december
Tijd? 14:00 – 21:00
Entree Gratis

Houd het Facebook evenement in de gaten voor meer informatie over het programma.
========================================================================

Het Duo NoordWest treedt op. Ze waren in 2014 ook aanwezig op de Scandinaviëmarkt in Schokland. Zie deze blogpost.

Duo NoordWest op de Scandinaviëmarkt Schokland

Laurens Joensen
Het programma van Scandinavian Winter is als volgt:

Zondag 28 december 2014
14.00 Lezing 'In de ban van het Noorderlicht', door Beliboko
14.30 Roodkapje voorstelling Hungerrr ...
15.00 Lezing 'In de winter boven de Poolcirkel', door Beliboko
15.30 Fotograaf Wouter Struyf vertelt..
16.00 Kort verhaal met muziek; 'De speelman en de watergeest', door DUO Noordwest
16.30 De viking vertelt..
17.00 Zweedse dansgroep Lillan
17.30 Roodkapje voorstelling Hungerrr...
18.00 Zweedse dansgroep Lillan
18.30 De viking vertelt..
19.00 Kort verhaal met muziek; 'Een oude speelman vertelt' , door DUO Noordwest
19.30 The Migrant
20.15 Laurens Joensen

Maandag 29 december 2014
14.00 Lezing 'In de ban van het Noorderlicht', door Beliboko
14.30 De viking vertelt..
15.00 Lezing 'In de winter boven de Poolcirkel', door Beliboko
15.30 Roodkapje voorstelling Hungerrr...
16.00 Dans; ' Hoe dansen de Zweden met hun kinderen om de kerstboom?', door DUO Noordwest
16.30 De viking vertelt..
17.00 Kort verhaal met muziek; 'Een oude speelman vertelt' , door DUO Noordwest
17.30 Fotograaf Wouter Struyf vertelt..
18.00 Lezing Scandinavische instrumenten;' van bokkehoorn tot sleutelharp', door DUO Noordwest
18.30 Roodkapje voorstelling Hungerrrr...
19.00 Kort verhaal met muziek; 'De speelman en de watergeest', door DUO Noordwest
19.30 The Migrant
20.15 Laurens Joensen

Dinsdag 30 december 2014
Jeannet Appelo
14.00 Lezing 'In de ban van het Noorderlicht' , door Beliboko
14.30 Roodkapje voorstelling Hungerrrr...
15.00 Lezing 'In de winter boven de Poolcirkel' , door Beliboko
15.30 De viking vertelt..
16.00 De fotograaf Wouter Struyf vertelt.
16.30 Lezing 'Noorse sporen in Rotterdam', door Jeannet Appelo (Ze stond ook op de Scandinavië Fair Achterhoek te Doetinchem)
17.00 Roodkapje voorstelling Hungerrrr....
17.30 Lezing ' Thuis in Noorwegen', door Jeannet Appelo
18.00 De viking vertelt..
18.30 The Migrant
20.00 Laurens JoensenUitleg voorstellingen:

* Kort verhaal met muziek:"De speelman en de watergeest":
Een jonge speelman zoekt inspiratie bij Näcken, de watergeest. Zal het hem lukken een violist met magische krachten te worden, of loopt het slecht met hem af, zoals met zijn voorgangers?

Duur: 20 minuten
Voor volwassenen en kinderen

* Kort verhaal met muziek: Een oude speelman vertelt:
Als jongen raakte hij verlamd na een ontmoeting met musicerende trollen. Dankzij een toverdrank genas hij, maar er waren wel voorwaarden aan verbonden.

Duur: 20 minuten
Voor volwassenen en kinderen

* Dans voor volwassenen en kinderen: "Hoe dansen de Zweden met hun kinderen om de kerstboom"
In Zweden spreken ze van Ringlekar (kringspelletjes) en Sånglekar (liedspelletjes), en die worden op feestdagen nog altijd gedanst, bijvoorbeeld bij de Lucia-viering op 13 december!

Duur: 30 minuten

* Lezing met veel muziek over Scandinavische instrumenten:"Van bokkehoorn tot sleutelharp".
Zo dicht bij onze Westeuropese cultuur, maar toch soms bijna exotisch, zijn de instrumenten die in Scandinavië in de volksmuziek sinds eeuwen en nog altijd bespeeld worden. Een klein doedelzakje, fluiten zonder vingergaten, strijkinstrumenten met extra snaren en pinnetjes, hoorns, naast violen en andere bekende instrumenten.

Duur: 40 minuten

* In de winter boven de poolcirkel
De meeste mensen kennen het noorden van Europa van de middernachtzon. Toch heeft de winter in het noorden ook veel charmes. Wij maakten al verschillende keren een reis in juist die periode. In 2010 troffen we het helemaal! Het was de koudste en sneeuwrijkste winter sinds honderd jaar. Onze twee belangrijkste reisdoelen waren: de sfeerrijke Lofoten met zijn steile rotsen, waar we het landschap zagen veranderen door de kabeljauwvangst en de Varangerfjord in het uiterste noordoosten van Noorwegen tegen de Russische grens aan, waar we enkele dagen op een onbewoond eiland verbleven om de terugkeer van de broedvogels te aanschouwen. In deze presentatie vertellen we onze ervaringen in dit dunbevolkte gebied, waar het leven van de Scandinaviërs en Sami minstens zo enerverend is als dat van de vogels

Duur: 30 minuten

* In de ban van het noorderlicht
Boven de poolcirkel gaat de zon 's zomers een tijdje niet onder en blijft het 24 uur per dag licht. Pas in september wordt de hemel 's nachts weer donker. Dan doet zich een mysterieus natuurverschijnsel voor: een adembenemende show van licht, indrukwekkender dan het mooiste vuurwerk. Veel mensen die het noorderlicht eenmaal gezien hebben, raken er door gefascineerd. U bent dus gewaarschuwd . . . en kunt nog terug. We vertellen over onze belevenissen onder de donkere hemel, over de naamgever van Aurora en over het ontstaan van het noorderlicht. Een en ander wordt geïllustreerd met beelden die we zelf van het noorderlicht hebben gemaakt op onze vele reizen naar Scandinavië. Een heel enkele keer is het ook in Nederland te zien. Ook daarover laten we u iets zien.

Duur: 30 minuten

* Lezing; Thuis in Noorwegen
Leven en werken in Noorwegen met als rode draad Nederlandse migranten in Noorwegen. Hoe leven ze daar? Wat voor werk doen ze en hoe bevalt het de kinderen? Zijn Noren heel anders dan Nederlanders? Waarom vertrek je uit Nederland en waarom kies je voor Noorwegen? Met veel humor en persoonlijke verhalen.

Duur: 30 minuten

* Lezing: Noorse sporen in Rotterdam
Honderd jaar Noorse scheepvaart in Rotterdam en bezoekers aan de Zeemanskerk door de tijden heen. Verhalen van ruige zeelieden en trailerchauffeurs tot cultuur en traditie in de familiekerk van vandaag. Een klein stukje Noorwegen in Nederland.

Duur: 30 minuten

* Voorstelling Hungerrr... (kindertipi/roodkapje)
Gaat over het meisje Rödluvan ( roodkapje) die samen met haar oma terug keert naar het hoge noorden waar haar oma woonde toen ze een klein meisje was. De liefde speelt een grote rol in deze voorstelling en de wolf blijkt ook minder vals en gemeen te zijn dan dat iedereen altijd dacht.

Duur: 30 minuten

* Zweedse dansgroep Lillan
De Zweedse Dansgroep Lillan-Amsterdam is de enige Nederlandse dansgroep, gspecialiseerd in Zweedse traditionele dans.Tijdens optredens dragen de dansers en de speelmannen originele traditionele Zweedse klederdrachtenuit verschillende gebieden in Zweden. Optredens bestaan uit muziek en dans uit Zweden, afgewisseld met bijvoorbeeld informatie over onze bijzondere klederdrachten, of al dan niet sterke verhalen over dans en muziek. Drie leden van de dansgroep zijn in het trotse bezit van het Stor Silver, het hoogste diploma in de Zweedse traditionele dans, met name polskor. Meestal wordt Lillan-Amsterdam begeleid door Duo NoordWest, twee speelmannen die zich hebben verdiept in de tradities van de Zweedse (volks)muziek. Beiden hebben zij één of meer graden in de Zweedse traditionele muziek. Tijdens optredens dragen alle deelnemers originele Zweedse klederdrachten.

Duur: 2x 30 minuten

Tipi. Foto van de Den Haag website.

7 opmerkingen:

 1. Bijna jammer dat ik daar niet heen kan :-))).
  Het ziet er inderdaad erg interessant uit.
  Jammer dat het niet op het strand kan en mag.
  Ik blijf hier dus maar lekker zitten in het prachtige winterlandschap!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ook wel heel erg ver voor jullie hè :-).

   Verwijderen
  2. Ja Hans, maar voor jullie niet. Neus naar het westen en alsmaar rechtdoor.
   Misschien krijg je anders spijt...

   Verwijderen
  3. Heel misschien gaan we er zondag heen met de trein.

   Verwijderen
 2. Leuk zeg, deze was op de een of andere manier helemaal aan me voorbijgegaan. Helaas denk ik ook niet dat ik erheen ga, ik ben dan net weer terug aan de andere kant van het land.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wist er ook niets van. Als het goed is krijg ik in ieder geval wat foto's, dus wordt vervolgd.

   Verwijderen
  2. Het wordt dus niet vervolgd want ik krijg geen reactie meer en dus ook geen foto's. We zijn er gelukkig niet geweest want het schijnt een chaos geweest te zijn. Zie http://www.denhaagdirect.nl/waan-je-in-scandinavie-tijdens-scandinavian-winter-scheveningen.

   Verwijderen