Google Translate

maandag 1 december 2014

Scandinavië Fair Achterhoek Doetinchem

Gisteren zijn we naar de Scandinavië Fair Achterhoek in Doetinchem geweest. Dit was de tweede keer dat de fair gehouden werd. De eerste keer is blijkbaar volledig aan ons voorbijgegaan. Het is een beetje in de sfeer van Scandinavië-XL die in 2013 en 2014 is gehouden. Het is niet zo groots opgezet als Scandinavië-XL, maar ik had er toch wel wat meer van verwacht.

Flyer.

Krantenartikel.
Een aantal bekende stands die ook op Scandinavië-XL en Scandinaviëmarkt Schokland aanwezig waren, stonden er ook deze keer weer. Tevens een aantal nieuwe stands zoals een Zweedse loppis.

Zweedse loppis.
De Zweedse loppis viel erg tegen. De loppis was een van de redenen dat we op zondag zijn gegaan. Ze hadden alleen wat servies. We hadden ons er wat meer van voorgesteld. Meer iets in de trant van een stand zoals Viska Gården op Scandinavië markt Schokland. Op zaterdag was er ook een loppis en wel van Swendies. Swendies was er weer niet op zondag. Jammer.

Wat volgt zijn wat foto's van een aantal stands die aanwezig waren.

Nordic delikatesser.

Nordic delikatesser.

Ilse Jacobsen.

Stand erachter is Marieke Valster met mooie schilderijen.
Winterse kou - Marieke Valster
De schilderijen van Marieke waren geen elanden of rendieren, maar herten.

Huis der Historie.

Doro camping Lappland.

Doro camping Lappland.
We hebben erg getwijfeld over deze ontzettend mooie Saami schoentjes. Ze waren 95 EUR. We hebben ze toch maar laten staan.Fru Amundsen.

Steffensgard natuurcamping in Midden Zweden.

Steffensgard natuurcamping in Midden Zweden.

Gerrit Jan Zwier.
Voor zondag waren er twee optredens van De Andersons gepland. Het eerste optreden om 13:00 uur hebben we gezien. De Andersons hadden we al een keer gezien op de Scandinavische markt te Schokland 2014. Tevens heb ik begin november nog een blogpost over hun nieuwe theatervoorstelling geschreven. Dat we zondag gegaan zijn, had ook met een optreden van hun te maken. Ze speelden een aantal nummers. Bij het laatste nummer ging Anna Maria Ågren flink dansen. Je kon zien dat ze het koud had :-). Hieronder een foto. Het filmpje wat ik gemaakt had en op Youtube stond, moest verwijderd worden van Roel Dullaart.

De Andersons.
Het grootste nieuws van die dag was wel dat we van Annelies van ScandinaviëXS en NordikLiving hoorden dat de Scandinavië markt in Schokland in 2015 niet door zou gaan en in 2016 waarschijnlijk op een andere locatie zou plaatsvinden. Bij thuiskomst even op de website van Scandinavië markt gekeken en er stond inderdaad het onderstaande bericht:

Graag uw aandacht voor het volgende:
Inmiddels heeft Museum Schokland met veel succes vier achtereenvolgende jaren met veel succes de Scandinavië Markt Schokland georganiseerd. We hebben besloten in 2015 een jaar over te slaan.

MAAR... in 2016 pakken we flink uit met de vijfde editie volgens een geheel vernieuwd concept. We houden u op de hoogte van de exacte datum.

De markt viel ons dus tegen en we zijn na het optreden van De Andersons maar weer weg gegaan. Jammer dat er niet meer sfeer in de markt zat. Ook zaten er stands tussen die niets met Scandinavië te maken hadden. Ik weet dat het moeilijk is om zoiets te organiseren en dat je afhankelijk bent van de deelnemers, maar het had volgens mij best wel wat kunnen worden met iets meer aankleding en bijpassende stands.

Omdat we nog genoeg tijd over hadden, zijn we naar het centrum van Doetinchem gegaan. Het was daar een koopzondag. Leuk centrum en nog twee boeken gekocht: Engelwater van Mons Kallentoft en Springvloed van Cilla & Rolf Börjlind.

8 opmerkingen:

 1. Hey Hans,
  Wiji zijn zaterdag met het zelfde gevoel ls jullie weer vertrokken. Had me het zó anders voorgesteld. Meteen bij binnenkomst hadden we al zoiets van is dít het?? Totaal geen sfeer, bezoekers waren er zaterdag nauwelijks. Weet niet of dat zondag anders was?? En idd standjes waarvan ja dacht is dit Scandinavië?? De sfeer zoals je die treft op de Zweedse Kerstmarkt in Slochteren die zocht ik maar helaas ver te zoeken....We zijn later richting Zutpgen gegaan en daar gezellig en sfeervol gegeten in Stadsbrouwerij Zutphen!!
  Maar hier komen we niet weer....

  Groet Agnes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Agnes, het was echt jammer. Of we de volgende keer komen, hangt af of het dan anders geregeld is. Het had best wel wat kunnen worden. Het idee was goed, een aantal deelnemers waren goed, De Andersons zijn goed, de uitwerking was wat minder. Dus ben ik erg benieuwd hoe het volgend jaar gaat. Ik heb zelf nog niet zoiets georganiseerd, maar wil best wel meehelpen.

   Verwijderen
 2. Wat jammer dat het tegenviel en dat jullie uiteindelijk in het centrum van Doetinchem terecht zijn gekomen en daar boeken op de kop tikken, dat is toch wel frappant. En ook nog koud dus, net zoals in Nijkerk. Jammer dat er geen sfeer hing, dat misten wij in Nijkerk ook, dat is toch best belangrijk om publiek te trekken, lijkt mij. Zeker in deze tijd van het jaar is het toch leuk om er iets sfeervols van te maken.
  En dan de Scandinavië Markt Schokland die in 2015 niet doorgaat! We zouden juist voor het eerst vrienden van ons daarmee naar toe nemen. Die waren daar nog nooit geweest. Ben wel erg benieuwd wat voor locatie ze voor deze markt gaan gebruiken. Schokland vonden wij toch altijd wel een leuke sfeer hebben én voor ons was het natuurlijk dicht bij huis. Afwachten dus...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nijkerk hadden ze nog wel lezingen en een schrijver die signeert, een boekenstand en een modeshow. Daar hebben we ons wel de hele dag vermaakt. De Zweedse markt in Kerkrade (http://www.euriade.net/zweedsemarkt/) was wel leuk. Die vond plaats in een abdij en dan heb je gelijk een mooie locatie.

   Scandinavië markt Schokland inderdaad afwachten tot 2016........

   Verwijderen
 3. Zaterdag ben ik met mijn moeder geweest. Het parkeren was een ramp, aangezien er ook nog allemaal sportwedstrijden waren en de aankleding had inderdaad ook wel wat beter gemogen. Toch vond ik het niet heel erg anders dan in Nijkerk. Er stonden iets minder kraampjes, maar de opzet was hetzelfde. Ik vond Nijkerk uiteindelijk jammer van mijn geld. De drie euro die dan hier betaald moest worden, vond ik iets schappelijker.

  Het klopt dat een aantal dingen niet Scandinavië-gerelateerd waren. Ik vond dat er veel 'handwerk'-kraampjes stonden. Wat dat betreft was het meer een combinatie tussen een Scandinavië- en hobbyfair. Enkele kramen die jij hier op de foto hebt gezet, stonden er zaterdag niet. Zoals bijvoorbeeld over de Doro camping in Lapland. Als ik in Doetinchem zelf had gewoond, was ik misschien beide keren gegaan ;) Scheelt wel dat dit vele malen dichterbij was dan Nijkerk.

  Wat betreft dat het het tweede jaar was: dat las ik op een gegeven moment ook overal, terwijl juist nog aan het begin van het jaar las dat dit de eerste editie was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het plan was ook om beide dagen te gaan, maar er kwam wat tussen. Op basis van De Andersons en de loppis besloten om zondag te gaan. Heb je zaterdag de Swendies stand nog gezien? We waren wel erg nieuwsgierig hoe die stand eruit zag en of er leuke spullen waren. Ik zag dat op de Zweedse kerstmarkt in Slochteren een loppis hal was. Viska Gården is daar ook aanwezig.

   Verwijderen
  2. Het zou maar zo kunnen dat ik Swendies heb gezien. Er waren meerdere stands waar ze een soort Loppis van hadden gemaakt. Daar verkochten ze in ieder geval wel meer dan enkel servies.

   Verwijderen
  3. Ok, nog bedankt voor je antwoord.

   Verwijderen