Google Translate

maandag 8 december 2014

Gravfältet Fornsalskullen Ödeborg

In Ödeborg, een dorp in de gemeente Färgelanda, kwamen we op een heuvel Ödeborgs Fornsal tegen. 

Fornsal
Volgens het onderstaande bord is het gebied tevens een grafveld.
Het gebouw is in 1913 in gotische stijl gebouwd. In het gebouw is een museum gevestigd. Helaas zat het museum dicht toen we er waren. Volgens deze website is bezoek enkel mogelijk na een telefonische afspraak met de beheerder. Van dezelfde website heb ik ook de informatie dat de Fornsal op deze plaats werd gebouwd als gedenkteken om de lange geschiedenis van deze plek te benadrukken. Het grafveld stamt uit de ijstijd. Er zijn een tiental kleine grafheuvels van mensen die in een vlakbij gelegen hoeve werkten. De kanonnen die bij de Fornsal staan, zijn afkomstig van een schip.

Fornsal
De kanonneren
Fornsal
Het museum zat dus dicht. Door de ramen zag je een klein gedeelte van het museum. Zie de foto's hieronder. Erg jammer dat we het museum niet binnen zijn geweest. Volgens deze website bevat het museum ongeveer 6000 objecten uit de pre-industriële tijd. Om het museum te bezoeken kan er een afspraak worden gemaakt met de conciërge Kurt Aronsson (tel. 0528-710 10, mob. 070-513 94 76). Op de website van Hymbygd.se is een foto van binnen te zien.

Het museum

Het museum
Op de heuvel staat naast het museum tevens een bakstenen toren en een monument als aandenken aan Victor Andersson, stichter van een fabriek in Ödeborg.

Bakstenen monument
Victor Anderson gedenksteen
Victor Anderson gedenksteen
Oude ansichtkaart Fornsal.
Meer informatie over Ödeborg Fornsal is te vinden in het twintig pagina's tellende document KULTURHISTORISK UTREDNING ÖDEBORGS FORNSAL.

2 opmerkingen:

  1. Hier waren wij ook in juni 2014. We logeerden toen in een stuga in Färgelanda.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mooie plaats. Het museum lijkt me wel heel interessant. Zijn jullie er geweest?

      Verwijderen