Google Translate

maandag 31 oktober 2016

Narcotica - Emelie Schepp

Boek details:
Auteur: Emilie Schepp
Titel: Narcotica
Originele titel: Vita spår
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2016
Bladzijde: 334
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026140563



Flaptekst:
Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is gestorven toen een van de bolletjes die ze smokkelde, openbarstte in haar maag. De vrouw blijkt de reis niet alleen afgelegd te hebben. Maar waar is de andere vrouw gebleven? Officier van justitie Jana Berzelius wordt op de zaak gezet en al snel blijkt dat zij er persoonlijk meer bij betrokken is dan haar lief is. De verdenkingen wijzen in de richting van Danilo, de man met wie ze is opgegroeid maar die ze liever zou vergeten. Hij weet te veel over haar en met al die kennis is hij een direct gevaar voor Jana. Om haar verleden en haar toekomst te beschermen, moet ze Danilo vinden voordat de politie dat doet.

De auteur:
Meer over Emelie Schepp is te vinden in de blogpost over haar eerste boek Memento. Narcotica is haar tweede boek. In mei 2017 komt haar derde boek Post Mortem uit.

Het boek:
Narcotica speelt zich af een half jaar na de gebeurtenissen in Memento. Het begint in ieder geval weer met een gedeelte over het meisje. Het meisje is nu bij haar adoptie ouders. Dat is ook de enige keer dat er een gedeelte van het meisje verschijnt. Dit is een verschil met het eerste deel. Het andere verschil is dat er geen data als hoofdstukken wordt gebruikt. De hoofdstukken zijn naamloos. Om het verhaal goed te kunnen volgen, moet je eigenlijk het eerste deel Memento gelezen hebben. Je kunt dan optimaal genieten van Narcotica. Het verhaal van Narcotica is namelijk een direct vervolg op de gebeurtenissen in Memento.

Het verhaal begint met de meisjes Pim en Noi. Er wordt een redelijk bekend thema aangesneden, namelijk bolletjesslikkers. Pim en Noi moeten ieder vijftig bolletjes slikken. Pim en Noi vertrekken van de luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok naar Kopenhagen en gaan vervolgens met de trein naar het einddoel Norrköping. Van Pim kom je tijdens de reis wat meer te weten. Pims vader was vertrokken en haar moeder is recent overleden aan knokkelkoorts. Ze hadden geen geld en de vijftienjarige Pim moest voor haar achtjarig zusje Mai zorgen. Pim is overgehaald door Noi om zo snel geld te kunnen verdienen. Dit alles speelt zich een paar weken voordat het kerstavond is af.

In Norrköping hebben de uit Memento bekende personages zo goed als mogelijk is hun leven weer opgepakt. Emma, de vrouw van Henrik, was in Memento net zwanger en in Narcotica hoeft ze nog maar drie weken. Hoe gaat het met de relatie tussen technisch rechercheur Anneli Lindgren en onderzoeksleider Gunnar Öhrn? Deze verhaallijn wordt verder uitgediept en brengt wat verassingen met zich mee. Mia Bolander wordt over twee maanden eenendertig. Hoe gaat het met haar? Kan ze zich handhaven in het team? Weet ze zich financieel te redden? Wat gebeurd er met het team zelf? Hoofdcommissaris Carin Radler is bezig met een activiteitenplan voor 2015. De Rijksrecherche gaat op de schop en de nieuwe naam van de Rijksrecherche wordt Nationale Operatieve Afdeling oftewel NOA. Het hoofd van de Rijksrecherche, Anders Wester, doet onderzoek naar de zaak in het boek Memento. Het team wordt voortdurend op de vingers gekeken door Anders Wester. Welke invloed heeft hij op het voortbestaan van het team? Een interessante verhaallijn. En dan natuurlijk Jana. Hoe gaat het met haar? Daar is niet veel tijd voor want via een bezoek aan de The Bishop Arms in Norrköping komt ze Danilo vlak bij haar appartement tegen en begint deze verhaallijn al vrij snel en heftig.

Naast alle privéontwikkelingen moet er een zaak opgelost worden en in dit geval wordt er een dode Thaise vrouw van achttien jaar gevonden in de trein op het toilet. De naam: Siriporn Chaiyen. Na onderzoek bleek ze vijftien te zijn en is gestorven aan een overdosis heroïne. Ze had vijftig bolletjes in haar maag waarvan er één was gaan lekken.

De dood is het begin van een nieuw slopend onderzoek. Waar is het andere meisje uit de trein gebleven? Wie heeft het drugscircuit overgenomen na de gebeurtenissen in Memento? Wie is de nieuwe leider? Wie is Opa? Welke rol speelt de vader van Jana in het verhaal? Welke invloed hebben de privéomstandigheden op het onderzoek? Hoe ontwikkelt Jana zich? Heel veel vragen die beantwoord worden in opnieuw een spannend verhaal. Ik vroeg me tijdens het lezen wel af of Norrköping nog wel een fijne stad is om te wonen :-).

Conclusie:
Narcotica gaat verder waar Memento is gestopt. Jana is nog steeds een belangrijk personage, maar de andere leden van het team krijgen deze keer wat meer ruimte. Je leert het team beter kennen en zo krijg je wat meer feeling met de personages. Zelfs Mia begint wat menselijker te worden. Ook krijgt Per Åström, een goede collega van Jana, meer ruimte in dit boek. Jana daarentegen wordt steeds afstandelijker, maar dit is wel begrijpelijk. Net als Memento had ik ook Narcotica binnen een week uit en dit zegt weer over de kwaliteit van het schrijven. Meeslepend, spannend en bij vlagen luguber, maar niet zo erg als in het eerste deel. Ik kijk in ieder geval uit naar het derde deel.

Wetenswaardigheden:
  • Jana heeft een BMW X6.
  • Op Schiphol stuurt de grenspolitie bolletjesslikkers terug omdat het te veel werk is om de bewijslast te verkrijgen.
  • Vroeger kon men braakmiddelen gebruiken om snel het bewijs snel uit de bolletjesslikkers te krijgen. De procureur-generaal in Zweden heeft in de jaren negentig besloten dat het niet langer toegestaan was omdat het vernederend was.
  • Cafetaria Fräcka Fröken.
  • Navestad.
  • Drugsnetwerken Red & White Crew, Black Cobra, M16, Gipsy Blood, Asir, Bergagänget, Berga Boys, Outlaws en Bandidos. Het lijkt erop dat de bendes zijn overgenomen uit dit artikel van NT.
  • Café Manala: Tainted love van Soft Cell wordt gespeeld in een oefenruimte. Ik heb even gezocht naar een leuke cover van dit nummer en kwam terecht op de volgende uitvoering:
  • Elke zondag is er een Band Camp in Norrköping. Hier wat verder naar gezocht en ik ben weer een aantal nieuwe bands uit Norrköping tegengekomen. Ze zijn hier terug te vinden.
  • Het e-mailadres eternal_sunshine@gmail.com wordt gebruikt in het boek. Gecheckt of het adres daadwerkelijk bestaat. Nee dus.
  • Er worden een aantal Ace of Base nummers afgespeeld in een café.
Recensies:

zaterdag 29 oktober 2016

Scandinavië-XL 2016

Dit weekend de vierde editie van Scandinavië-XL. We hebben ze tot nu toe nog allemaal bezocht. 2013, 2014 en 2015. Meestal bestellen we de kaarten in de voorverkoop. Ik moet zeggen dat we deze keer wat later waren. Zo laat zelfs dat we de kaarten niet in de voorverkoop hebben kunnen halen. De twijfel sloeg toe of we er wel heen moesten gaan. Veel lezingen hebben we al meegemaakt en de stands ook. Muziek van SpeelDuo Ephraim, ook al een aantal keer gehoord. Grootste minpunt dit jaar: er is geen schrijver aanwezig. Dit vond ik het mooiste onderdeel van Scandinavië-XL. Uiteindelijk toch maar besloten om er heen te gaan. We konden nog een aantal lezingen vinden en we zien weer eens wat Scandinavisch.

Het begint dus al niet zo heel lekker. Natuurlijk meegedaan met de fotowedstrijd, maar na de sluiting van het inzenden, bleek ik te enthousiast te zijn met het verkleinen van de foto's. Ze waren te klein en dus uitgesloten van de wedstrijd. Ook dit ging al niet goed :-).

Vandaag (zaterdag 29 oktober) zijn we er geweest. Direct om 10:00 uur de eerste lezing van Fru Amundsen: Pelgrimeren in Noorwegen gevolgd. Leuke lezing met leuke foto's die een goede indruk geven van de reis die Fru Amundsen aanbiedt.



Sigrid Undset.


De fotowedstrijd.

Dit was onze favoriet.

De Zweedse schuur LYCKA TILL.

Atelier Vidda.



Wolverine.
Halvor Johnsen.


De emigrantenlezing werd deze keer verzorgd door Marlies van Camping Falkudden. Samen met Nico runt ze deze camping in Dalarna sinds maart dit jaar. Ze waren ook met een stand vertegenwoordigd op de markt. Het was een erg leuke presentatie.

Camping Falkudden.
We hebben nog twee andere lezingen bezocht. Autovakanties Noorwegen van Scanbrit. Een rommelige presentatie met veel filmpjes en foto's van bekende Noorse bezienswaardigheden. De andere was de boeiende lezing van Askja Reizen. Een goed in elkaar zittend verhaal doorspekt met schitterende foto's en anekdotes. Een rondje rond Spitsbergen met een schip (de Antigua, de MS Ortelius of de MS Plancius). Alles komt eigenlijk aan bod. Veel herkenbaar vanwege de Spitsbergen boeken die ik gelezen heb:
- Niemandsland van Frank van Zwol.
- Alle bessen kun je eten van Gemma Venhuizen.
- Vermissing van Monica Kristensen.
- Waar blijft het licht van Heleen van der Laan (in dit boek kwam de Plancius ook ter sprake)

Leuk was de vermelding van Salomon Andrée die met een luchtballon vertrok vanaf Spitsbergen. Resten van zijn poging blijken nog te liggen op Spitsbergen. Meer over Spitsbergen van Askja Reizen is te vinden op hun Spitsbergen blog. Tip: bekijk ook de aflevering van Floortje Dessing in Spitsbergen.

SpeelDuo Ephraim.
Ook Gerrit Jan Zwier was zoals altijd weer aanwezig. Hij heeft een nieuw boek uit, namelijk De omweg naar Paaseiland. Helaas heeft dit boek niet veel met Scandinavië te maken.

Het evenement vond deze keer niet plaats in de Loods, maar in het Hart van Holland gebouw. Luxe gebouw. Ik heb paar foto's genomen van het interieur.



donderdag 27 oktober 2016

Loppis 59°28'40.4"N 15°06'00.9"E

Deze keer weer eens een post in de Loppis serie. Langs de weg tussen Pershyttan en Järle ligt deze loppis. De naam weet ik niet, maar het was een schuur iets van de weg af. 


De loppis had aardig wat schilderijen. Ik vind de schilderijen die met het Zweedse landschap laten zien geweldig. Hieronder heb ik er een aantal vastgelegd.








dinsdag 25 oktober 2016

Hörkens kyrka

In het plaatsje Hörken kwamen we dit leuke kerkje tegen. De kerk is gebouwd in 1925. De tekeningen van de kerk waren al veel eerder in 1905 gemaakt. De Eerste Wereldoorlog heeft de bouw aanzienlijk vertraagd. De kerk is ontworpen door architect Rudolf Arborelius en na zijn dood in 1917 bracht architect Dag Melin een aantal details aan. (Bron: Wikipedia). Architect Rudolf heeft de kerk dus nooit in het echt gezien. Wij gelukkig wel.










maandag 24 oktober 2016

Memento - Emelie Schepp

Boek details:
Auteur: Emelie Schepp
Titel: Memento
Originele titel: Märkta för livet
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 335
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026136443



Flaptekst:
Zomer 1986. Vluchtelingen, Chili, Zweden en een verborgen verleden zijn de ingrediënten van deze ijzersterke thriller. Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is.

2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justitie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?


De auteur:
Emelie Schepp, geboren op 5 september 1979 in Motala, groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd
Emelie Schepp.
aan het schrijven. In 2015 brak ze door met dit boek. In 2016 verscheen haar tweede boek Narcotica. De verhalen spelen zich af in Norrköping, waar Emelie tegenwoordig al vele jaren woont met haar gezin. Ze heeft eerder gewerkt als project manager in de reclame-industrie.

Meer informatie over Emelie Schepp is te vinden op haar Facebook pagina, Twitter, Instagram of haar website.

Interviews Emelie Schepp:
The Crime House
The Book Reporter
Book Brunch



Het boek:
Het verhaal begint op zondag 15 april. Welk jaartal is niet bekend, maar als je kijkt in welk jaar zondag 15 april valt is dat 2012. Het verhaal duurt tot en met dinsdag 1 mei. Het verhaal begint met Kerstin Juhlén die 112 belt. Ze woont aan de Östanvägen 204 in Lindö. Haar man Hans is dood. Inspecteur Henrik Levin en rechercheur Maria Bolander gaan er naar toe. Henrik en Mia maken deel uit van de politie te Norrköping. Andere leden van het team die een rol in het verhaal spelen zijn onderzoeksleider Gunnar Öhrn, technisch rechercheur Anneli Lindgren en computerspecialist Ola Söderström. Verder zijn er nog agent Gabriel Mellqvist en zijn collega Hanna Hultman. De personages worden niet al te uitgebreid beschreven. Zo kom je te weten dat Anneli en Gunnar een relatie met elkaar hadden. Ze zijn nog niet zo lang uit elkaar en ze hebben samen een zoon Adam. Henrik is getrouwd met Emma en samen hebben ze een vijfjarige zoon Felix en een dochter Vilma. Mia is single en is verslaafd aan mannen en uitgaan. Hierdoor heeft ze weinig geld. Toch wil ze niet achterblijven met bijvoorbeeld luxe tv's en daarom haalt ze op afbetaling haar spullen. Ik vroeg mezelf af of ze ook niet verslaafd is aan de drank. De situatie van Mia botst enorm met die van Jana Berzelius. Jana is officier van justitie van Norrköping en ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Strak, netjes, dure kleding, dure auto, punctueel en geen emoties. Jana is afkomstig uit hogere kringen en Mia het tegenovergestelde. Omdat het Openbaar Ministerie en de politie nauw samenwerken in Norrköping hebben Mia en Jana vaak met elkaar te maken. De verschillen tussen die twee zijn te groot en is de reden dat ze niet goed met elkaar kunnen.

De dertigjarige Jana is drie jaar geleden begonnen aan haar baan bij het Openbaar Ministerie in Norrköping. Daarvoor had ze de rechtenstudie aan de universiteit van Uppsala gevolgd. Haar vader Karl Berzelius is een bekendheid in de kringen van het Openbaar Ministerie en heeft veel invloed. Het contact tussen vader en dochter is niet al te best. De reden hiervan wordt snel duidelijk in het boek. Jana heeft nog wel een redelijk contact met haar moeder Margaretha Berzelius. Jana woont in een appartement in Knäppingsborg met uitzicht op het Louis de Geer-gebouw. Torsten Granath is de hoofdofficier van justitie en dus de baas van Jana. Bij het Openbaar Ministerie werkten twaalf fulltime werknemers. Torsten Granath is al vijftien jaar hoofdofficier van justitie en heeft in die tijd de verjongingspolitiek doorgevoerd. Ze hebben in die tijd ook misdrijven in de gemeenten Finspång, Söderköpingen en Valdemarsvik erbij gekregen. De gemiddelde leeftijd is door de verjonging naar veertig gedaald. Torsten zelf is tweeënzestig. Per Åström is een collega van Jana en met hem gaat ze nog wel eens om.

Het leven van Jana wordt uitgebreid behandeld en al gauw is te merken dat er meer aan de hand is met Jana. Ze wordt op de zaak van Hans Juhlén gezet. Hans Juhlén was operationeel manager Asielzaken bij de Immigratiedienst. Asielzaken en immigratiedienst zijn zaken die hedendaags best wel actueel zijn. Zeer waarschijnlijk heeft de moord te maken met deze problematiek. Dit gegeven wordt versterkt door de vele tussenstukjes van een meisje die met haar ouders en anderen in een zeecontainer zitten en varen op zee. In die tussenstukjes kom je meer te weten over het meisje en wat er mee gebeurd is. Deze opzet deed me erg denken aan het boek Het meisje met sneeuw in het haar van Ninni Schulman. Het werkt goed, want de spanning wordt langzaam opgebouwd om tot een gigantische climax te komen. Ik moet zeggen dat het wel heftig en luguber is.

Conclusie:
Het debuut van Emelie Schepp is een vreselijk goed boek. Ik had het boek in een week uit en dat is voor mijn doen best wel snel. Meestal betekent dit dat het boek goed te verteren is. Het was al snel duidelijk hoe het verhaal van het meisje in de huidige tijd past, maar dat maakt het wel spannend. De climax is zoals gezegd heftig. Ik weet niet of dit in de werkelijkheid ook voorkomt, maar het zou zo kunnen met de huidige immigratieproblemen. Jana wordt goed neergezet en na het lezen weet je best wel veel over haar. De overige personages vallen daarmee in het niet. Op dit moment ben ik het tweede boek Narcotica aan het lezen en gelukkig wordt hier meer aandacht aan de overige personages besteedt. Dit moet ook wel omdat er van het Jana personage al veel bekend is. Het is wel interessant om te lezen hoe Jana zich overal uit redt. Ook Henrik is interessant. Hij is namelijk een verdomd goede inspecteur. Ik heb met veel genoegen het boek gelezen.

Wetenswaardigheden:
  • Louis de Geer.
  • Schilderijen van Ulf Lundell hingen in het huis van Hans en Kerstin Juhlén.
  • Winkelcentrum Mirum Galleria.
  • Winkelcentrum Ingelsta.
  • Henrik had een CD van Markoolio in de CD-speler zitten. Hij zong over Phuket en Thai, Thai, Thai. Het is het nummer En vecka i Phuket.
  • Gunnar luistert naar Bruce Springsteen. Hieronder zijn nummer The River wat ik persoonlijk nog steeds het beste nummer van hem vind.
  • Billy Idol met White Wedding.

  • Hades, god van de onderwereld.

Recensies:
- Hebban

zaterdag 22 oktober 2016

Kon-Tiki

Filmdetails:
Titel: Kon-Tiki
Regisseur: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Jaar: 2012
Verhaal: Petter Skavlan, Allan Scott (script consultant)
Acteurs: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård
Duur: 118 minuten
IMDB cijfer: 7,2



Samenvatting:
In 1947 wil Thor Heyerdahl bewijzen dat Polynesië werd bevolkt door kolonisten uit Zuid-Amerika en niet uit Azië. Hiervoor reist hij samen met een vijftal onervaren bemanningsleden op een vlot van balsahout van Peru naar Polynesië. Kan hij de oversteek van 8000 kilometer voltooien?

De film:
Kon-Tiki is een film over de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl. De film is een reconstructie die voornamelijk draait om de zeereis die hij in 1947 ondernam. De film blijkt dan ook nog eens redelijk goed te kloppen met de werkelijkheid. Vandaar dat ik het onderstaande gedeelte van Wikipedia over Thor Heyerdahl kan gebruiken:

Op 28 april 1947 begon Heyerdahl met vijf mede-opvarenden zijn zeereis van Peru naar Polynesië op een vlot van balsahout, dat hij de Kon-Tiki noemde. De constructie van dat vlot had hij zelf geleid. Het vaartuig was gebouwd naar Incamodel. Ze deden 101 dagen over deze reis, waarin ze, afhankelijk als ze waren van de stroming en de wind, al meanderend 6880 km aflegden. Ze landden uiteindelijk op het atol Raroia, in de Tuamotueilandengroep ten zuiden van de Marquesaseilanden in Frans-Polynesië. Het boek dat Heyerdahl daarover schreef werd een bestseller. Jaren later bewees DNA-onderzoek onomstotelijk dat de voorouders van de Polynesiërs uit Azië komen. (Bron: Wikipedia).

De Kon-Tiki werd bemand door zes mannen, vijf Noren en een Zweed (Bengt Danielsson). Ook hier kan ik een gedeelte van Wikipedia over het Kon-Tiki boek gebruiken.
  • Thor Heyerdahl (1914-2002) was expeditieleider.
  • Erik Hesselberg (1914-1972) was de navigator en kunstenaar. Hij schilderde de grote Kon-Tiki-figuur op het zeil van het vlot.
  • Bengt Danielsson (1921-1997) had de rol van kwartiermeester. Hij was belast met levering van de dagelijkse rantsoenen. Danielsson was een Zweedse antropoloog en diende ook als vertaler. Hij sprak als enige lid van de bemanning Spaans. Later keerde hij terug naar Raroia, het eiland waarop ze landden en schreef daarover een proefschrift en boeken.
  • Knut Haugland (1917-2009) was een deskundige op het gebied van communicatie met radio. In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het Noorse verzet en was toen betrokken bij Operatie Freshman. Hij kreeg hiervoor een hoge Britse onderscheiding.
  • Torstein Raaby (1920-1964) was ook een Noorse verzetsheld en radiotelegrafist, die tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijke informatie doorspeelde aan de geallieerden.
  • Herman Watzinger (1910-1986) is een technisch ingenieur die meetapparatuur bediende. Hij deed meteorologische en hydrografische metingen.
Het lijkt erop dat de makers het boek trouw hebben gevolgd. Leuk om te zien is dat men op het vlot een camera tot hun beschikking hadden en opnames hebben gemaakt. In het echt heeft Thor Heyerdahl in 1950 de documentaire Kon-Tiki uitgebracht. Men had dus het boek en de documentaire als voorbeeld. Ik heb het boek en de documentaire helaas zelf niet gezien. Sterker nog, ik had nog niet eerder van het verhaal gehoord. De film begint redelijk saai en blijft dit ook. Gelukkig geen spectaculaire actiescènes. Ondanks dat de film zich voortkabbelt, is het toch een boeiende film geworden. Er wordt goed gespeeld door de acteurs. De film is trouwens twee keer opgenomen. Een keer in het Noors en een keer in het Engels. Ik heb de Engelstalige versie gezien. Wat opviel is dat Pål Sverre Hagen als Thor Heyerdahl alle problemen simpel weg lacht. Geweldig.

Conclusie:
Onderhoudende film met een aantal mooie ontmoetingen met verschillende zeedieren. En natuurlijk weer wat geleerd over de geschiedenis van Noorwegen en over Thor Heyerdahl. Op het schiereiland Bygdøy in Oslo staat het Kon-Tiki museum. Het schiereiland hebben we niet bezocht toen we in Oslo waren, maar mochten we ooit weer in Oslo komen, dan hou ik het museum zeker in gedachten. Misschien dat ik het boek nog eens ga lezen of de documentaire uit 1950 bekijken.

Recensies:
- Moviemeter
- Film Totaal
- Telegraaf
- Moviescene
- CineMagazine
- Volkskrant
- De Groene Amsterdammer
- Film Recensies
- In de bioscoop
- VPRO
- NWTV

donderdag 20 oktober 2016

Järle station

Bij toeval kwamen we in de provincie Örebro op het Järle station terecht. Het station uit 1854 is nog steeds in gebruik. Het is namelijk een halte van de Nora Bergslags Veteran-Jernväg. Dit spoor met een oude trein loopt van Nora tot en met Ervalla. Het Järle station is het oudste station van de lijn. Alle haltes van de spoorlijn zijn te vinden op de NBVJ website. Het is de moeite waard om de website vol met schitterende foto's van de oude stations te bekijken. De tijden van de spoorlijn zijn hier terug te vinden.

Het station leek wel wat op het station in de film De 100-jarige man die uit het raam klom. We waren er laat en er was geen mens te bekennen.











Zweedse informatie over het Järle station is te vinden op de Nora en de OLM websites.

woensdag 19 oktober 2016

Sankt Johannes kerk, Stockholm

De Sankt Johannes kerk in Stockholm (coordinaten 59 ° 20'22 "N 18 ° 3'53" E) werd ingewijd op 25 mei 1890, In 2015 de kerk bezocht en van buiten maakte de kerk een verpletterende indruk. Hoog, groot, mooi en de rust in het bijliggende park was geweldig. Een rustpunt midden in Stockholm. De kerk was ontworpen door Carl Möller. Voor 1890 stond er een houten kerk. Een tekening van die houten kerk is samen met andere informatie over de kerk te vinden op Wikipedia.




Binnen was de grootsheid van de buitenkant terug te vinden in hoge pilaren en een hoog plafond. De kerk was binnen vooral donker en niet echt speciaal. Gauw weer naar buiten om daar verder te genieten.








De klokkentoren.