Google Translate

zondag 2 oktober 2016

Kalmar Slott

Afgelopen zomer hebben we de stad Kalmar bezocht. Een blogpost over de stad volgt nog. We zijn toen ook naar het bekende Kalmar Slott geweest. We zijn niet naar binnen geweest. We waren er best wel laat en om nu zo'n 50 EUR te gaan betalen voor een uurtje leek ons overkill. Zo dachten er meer mensen over, want de meesten gingen weer terug toen ze voor de kassa stonden.

Het Kalmar slott is volgens Wikipedia het best behouden gebleven kasteel in renaissance-stijl in Noord-Europa. Door zijn ligging in de nabijheid van de (toenmalige) grens met Denemarken (Skåneland) nam het een belangrijke plaats in de Zweedse geschiedenis in. De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot 1180 toen het in opdracht van Knoet I van Zweden werd gebouwd als burcht, een verdedigingsbouwwerk tegen piraten en andere mogelijke vijanden, die vanaf zee de stad zouden kunnen aanvallen. Het kasteel was het eerste toevluchtsoord van Gustaaf Wasa toen hij in 1520 na zijn ontsnapping uit Deense gevangenschap in Zweden aankwam. Om deze reden is binnen het kasteel een fontein gebouwd als monument ter ere van Gustaaf Wasa.Later werd de burcht een kasteel.

Aan het einde van de 16e eeuw begon een lange tijd van verval. De vesting, welke onder de voorgaande 395 jaren 22 keer aangevallen werd, maar nooit veroverd kon worden, werd tot een gevangenis, graanpakhuis en koninklijke jeneverstokerij gedegradeerd. Grote delen van de oude inrichting verwilderden of gingen verloren en er werd zelfs voorgesteld om het kasteel af te breken. In de jaren 1850-1860 werd er begonnen met renovatiewerkzaamheden die tot op de dag van vandaag voortduren. Tegenwoordig wordt de kapel van het kasteel veelvuldig gebruikt voor bruiloften. (Bron: Wikipedia).


Foto's van binnen maken was dus niet mogelijk. Gelukkig is het kasteel op zichzelf al indrukwekkend genoeg om te fotograferen.

Kastellanvillan.

Kastellanvillan.
Entreeprijzen en openingstijden.
In het huis waar we verbleven lag het boek Slottet vid Kalmarsund van Anders Johansson. Dit boek bevat allerlei informatie over het Kalmar Slott.


Ik heb een tweetal foto's uit het boek opgenomen in deze blogpost.

Utsikt mot söder från Kuretornet.
Kungstrappan, uppförd 1557.
Meer informatie over het slot is te vinden op de officiële website van Kalmar Slott. In het onderstaande filmpje (alweer een tip van Willy) kun je wel even binnen kijken.

16 opmerkingen:

 1. Wat een prijzen zeg. Gelukkig heb je mooie plaatjes van buitenaf kunnen maken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb even bij mijn foto's gekeken en zag dat wij daar begin mei 2010 zijn geweest. Binnen heb ik wel foto's gemaakt, maar die zijn van mindere kwaliteit. Toen wij er waren was er helaas geen gids, een uur hebben we dus nog niet eens volgemaakt. Het was wel de moeite waard op te zien. De kerk en de schilderingen in de zalen vond ik het mooiste. Op internet vond ik nog een video waar het interieur goed in beeld komt. https://www.youtube.com/watch?v=nXpE_OJsRAw

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanaf 1.47 is het interieur te zien.

   Verwijderen
  2. Het filmpje bekeken. Erg leuk. Misschien komen we er ooit weer terug als we met zijn tweeën zijn. Ik denk dat ik in een uurtje niet klaar ben :-).

   Verwijderen
  3. Volgens mij is niet het hele kasteel toegankelijk, er is een bepaalde route. Misschien is het inmiddels wel uitgebreid.

   Verwijderen
 3. Wij hebben het kasteel bezocht in 2011. De prijs was toen 85 kronen per volwassene. Is dus wel flink duurder geworden in die 5 jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Kalmar, daar zijn we langs gereden maar niet geweest. Gebrek aan tijd. Maar nu toch iets ervan gezien bij jou. Thanks. XX Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker een keer een bezoek brengen aan Kalmar. Leuke plaats.

   Verwijderen
 5. Prachtig! Jammer dat veel dingen zo duur zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi slot!
  Wij zijn alleen langs Kalmar gereden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De eerste keer zijn we bij de Ikea in Kalmar geweest en verder niet bekeken. Moet zeggen dat ik een compleet ander beeld van Kalmar had.

   Verwijderen
 7. Met kinderen bezocht in 2012, voor hen was het een feest om aan de hand van allemaal middeleeuwse spelletjes uiteindelijk door een ceremonie tot prinsen en prinses te worden geslagen door drottning Astrid wat voor kinderen heel indrukwekkend kan zijn. Zelfs onze oudste van toen 11, deed nog goed mee aan het gebeuren. Hele leuke foto's gemaakt en de ringen en het certificaat zijn een leuke herinnering, ik plaag onze jongste zoon nog weleens met de uitspraak van zijn naam op zijn Zweeds zoals drottning Astrid dat deed....

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor kinderen lijkt het me inderdaad leuk. Helaas zijn die van ons al veel te oud :-).

   Verwijderen