Google Translate

maandag 24 oktober 2016

Memento - Emelie Schepp

Boek details:
Auteur: Emelie Schepp
Titel: Memento
Originele titel: Märkta för livet
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2015
Bladzijde: 335
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026136443Flaptekst:
Zomer 1986. Vluchtelingen, Chili, Zweden en een verborgen verleden zijn de ingrediënten van deze ijzersterke thriller. Een jong meisje wordt wakker in het ziekenhuis. Ze heeft geen idee hoe ze daar terecht gekomen is.

2012: In Zweden wordt het hoofd van de immigratiedienst vermoord. Alle sporen leiden naar een kind als dader. Officier van justitie Jana duikt in de zaak en dat brengt bij haar gruwelijke herinneringen aan haar eigen verleden boven. Wat gaat er schuil achter de nu zo sterke Jana? En is zij eigenlijk wel te vertrouwen?


De auteur:
Emelie Schepp, geboren op 5 september 1979 in Motala, groeide op in een klein stadje in het zuiden van Zweden. Ze werkte jarenlang als marketing- en communicatiespecialist maar was daarnaast altijd
Emelie Schepp.
aan het schrijven. In 2015 brak ze door met dit boek. In 2016 verscheen haar tweede boek Narcotica. De verhalen spelen zich af in Norrköping, waar Emelie tegenwoordig al vele jaren woont met haar gezin. Ze heeft eerder gewerkt als project manager in de reclame-industrie.

Meer informatie over Emelie Schepp is te vinden op haar Facebook pagina, Twitter, Instagram of haar website.

Interviews Emelie Schepp:
The Crime House
The Book Reporter
Book BrunchHet boek:
Het verhaal begint op zondag 15 april. Welk jaartal is niet bekend, maar als je kijkt in welk jaar zondag 15 april valt is dat 2012. Het verhaal duurt tot en met dinsdag 1 mei. Het verhaal begint met Kerstin Juhlén die 112 belt. Ze woont aan de Östanvägen 204 in Lindö. Haar man Hans is dood. Inspecteur Henrik Levin en rechercheur Maria Bolander gaan er naar toe. Henrik en Mia maken deel uit van de politie te Norrköping. Andere leden van het team die een rol in het verhaal spelen zijn onderzoeksleider Gunnar Öhrn, technisch rechercheur Anneli Lindgren en computerspecialist Ola Söderström. Verder zijn er nog agent Gabriel Mellqvist en zijn collega Hanna Hultman. De personages worden niet al te uitgebreid beschreven. Zo kom je te weten dat Anneli en Gunnar een relatie met elkaar hadden. Ze zijn nog niet zo lang uit elkaar en ze hebben samen een zoon Adam. Henrik is getrouwd met Emma en samen hebben ze een vijfjarige zoon Felix en een dochter Vilma. Mia is single en is verslaafd aan mannen en uitgaan. Hierdoor heeft ze weinig geld. Toch wil ze niet achterblijven met bijvoorbeeld luxe tv's en daarom haalt ze op afbetaling haar spullen. Ik vroeg mezelf af of ze ook niet verslaafd is aan de drank. De situatie van Mia botst enorm met die van Jana Berzelius. Jana is officier van justitie van Norrköping en ziet er altijd uit om door een ringetje te halen. Strak, netjes, dure kleding, dure auto, punctueel en geen emoties. Jana is afkomstig uit hogere kringen en Mia het tegenovergestelde. Omdat het Openbaar Ministerie en de politie nauw samenwerken in Norrköping hebben Mia en Jana vaak met elkaar te maken. De verschillen tussen die twee zijn te groot en is de reden dat ze niet goed met elkaar kunnen.

De dertigjarige Jana is drie jaar geleden begonnen aan haar baan bij het Openbaar Ministerie in Norrköping. Daarvoor had ze de rechtenstudie aan de universiteit van Uppsala gevolgd. Haar vader Karl Berzelius is een bekendheid in de kringen van het Openbaar Ministerie en heeft veel invloed. Het contact tussen vader en dochter is niet al te best. De reden hiervan wordt snel duidelijk in het boek. Jana heeft nog wel een redelijk contact met haar moeder Margaretha Berzelius. Jana woont in een appartement in Knäppingsborg met uitzicht op het Louis de Geer-gebouw. Torsten Granath is de hoofdofficier van justitie en dus de baas van Jana. Bij het Openbaar Ministerie werkten twaalf fulltime werknemers. Torsten Granath is al vijftien jaar hoofdofficier van justitie en heeft in die tijd de verjongingspolitiek doorgevoerd. Ze hebben in die tijd ook misdrijven in de gemeenten Finspång, Söderköpingen en Valdemarsvik erbij gekregen. De gemiddelde leeftijd is door de verjonging naar veertig gedaald. Torsten zelf is tweeënzestig. Per Åström is een collega van Jana en met hem gaat ze nog wel eens om.

Het leven van Jana wordt uitgebreid behandeld en al gauw is te merken dat er meer aan de hand is met Jana. Ze wordt op de zaak van Hans Juhlén gezet. Hans Juhlén was operationeel manager Asielzaken bij de Immigratiedienst. Asielzaken en immigratiedienst zijn zaken die hedendaags best wel actueel zijn. Zeer waarschijnlijk heeft de moord te maken met deze problematiek. Dit gegeven wordt versterkt door de vele tussenstukjes van een meisje die met haar ouders en anderen in een zeecontainer zitten en varen op zee. In die tussenstukjes kom je meer te weten over het meisje en wat er mee gebeurd is. Deze opzet deed me erg denken aan het boek Het meisje met sneeuw in het haar van Ninni Schulman. Het werkt goed, want de spanning wordt langzaam opgebouwd om tot een gigantische climax te komen. Ik moet zeggen dat het wel heftig en luguber is.

Conclusie:
Het debuut van Emelie Schepp is een vreselijk goed boek. Ik had het boek in een week uit en dat is voor mijn doen best wel snel. Meestal betekent dit dat het boek goed te verteren is. Het was al snel duidelijk hoe het verhaal van het meisje in de huidige tijd past, maar dat maakt het wel spannend. De climax is zoals gezegd heftig. Ik weet niet of dit in de werkelijkheid ook voorkomt, maar het zou zo kunnen met de huidige immigratieproblemen. Jana wordt goed neergezet en na het lezen weet je best wel veel over haar. De overige personages vallen daarmee in het niet. Op dit moment ben ik het tweede boek Narcotica aan het lezen en gelukkig wordt hier meer aandacht aan de overige personages besteedt. Dit moet ook wel omdat er van het Jana personage al veel bekend is. Het is wel interessant om te lezen hoe Jana zich overal uit redt. Ook Henrik is interessant. Hij is namelijk een verdomd goede inspecteur. Ik heb met veel genoegen het boek gelezen.

Wetenswaardigheden:
  • Louis de Geer.
  • Schilderijen van Ulf Lundell hingen in het huis van Hans en Kerstin Juhlén.
  • Winkelcentrum Mirum Galleria.
  • Winkelcentrum Ingelsta.
  • Henrik had een CD van Markoolio in de CD-speler zitten. Hij zong over Phuket en Thai, Thai, Thai. Het is het nummer En vecka i Phuket.
  • Gunnar luistert naar Bruce Springsteen. Hieronder zijn nummer The River wat ik persoonlijk nog steeds het beste nummer van hem vind.
  • Billy Idol met White Wedding.

  • Hades, god van de onderwereld.

Recensies:
- Hebban

Geen opmerkingen:

Een reactie posten