Google Translate

maandag 31 oktober 2016

Narcotica - Emelie Schepp

Boek details:
Auteur: Emilie Schepp
Titel: Narcotica
Originele titel: Vita spår
Vertaling: Corry van Bree
Verschijningsdatum: 2016
Bladzijde: 334
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 9789026140563Flaptekst:
Op het station van Norrköping wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Ze is gestorven toen een van de bolletjes die ze smokkelde, openbarstte in haar maag. De vrouw blijkt de reis niet alleen afgelegd te hebben. Maar waar is de andere vrouw gebleven? Officier van justitie Jana Berzelius wordt op de zaak gezet en al snel blijkt dat zij er persoonlijk meer bij betrokken is dan haar lief is. De verdenkingen wijzen in de richting van Danilo, de man met wie ze is opgegroeid maar die ze liever zou vergeten. Hij weet te veel over haar en met al die kennis is hij een direct gevaar voor Jana. Om haar verleden en haar toekomst te beschermen, moet ze Danilo vinden voordat de politie dat doet.

De auteur:
Meer over Emelie Schepp is te vinden in de blogpost over haar eerste boek Memento. Narcotica is haar tweede boek. In mei 2017 komt haar derde boek Post Mortem uit.

Het boek:
Narcotica speelt zich af een half jaar na de gebeurtenissen in Memento. Het begint in ieder geval weer met een gedeelte over het meisje. Het meisje is nu bij haar adoptie ouders. Dat is ook de enige keer dat er een gedeelte van het meisje verschijnt. Dit is een verschil met het eerste deel. Het andere verschil is dat er geen data als hoofdstukken wordt gebruikt. De hoofdstukken zijn naamloos. Om het verhaal goed te kunnen volgen, moet je eigenlijk het eerste deel Memento gelezen hebben. Je kunt dan optimaal genieten van Narcotica. Het verhaal van Narcotica is namelijk een direct vervolg op de gebeurtenissen in Memento.

Het verhaal begint met de meisjes Pim en Noi. Er wordt een redelijk bekend thema aangesneden, namelijk bolletjesslikkers. Pim en Noi moeten ieder vijftig bolletjes slikken. Pim en Noi vertrekken van de luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok naar Kopenhagen en gaan vervolgens met de trein naar het einddoel Norrköping. Van Pim kom je tijdens de reis wat meer te weten. Pims vader was vertrokken en haar moeder is recent overleden aan knokkelkoorts. Ze hadden geen geld en de vijftienjarige Pim moest voor haar achtjarig zusje Mai zorgen. Pim is overgehaald door Noi om zo snel geld te kunnen verdienen. Dit alles speelt zich een paar weken voordat het kerstavond is af.

In Norrköping hebben de uit Memento bekende personages zo goed als mogelijk is hun leven weer opgepakt. Emma, de vrouw van Henrik, was in Memento net zwanger en in Narcotica hoeft ze nog maar drie weken. Hoe gaat het met de relatie tussen technisch rechercheur Anneli Lindgren en onderzoeksleider Gunnar Öhrn? Deze verhaallijn wordt verder uitgediept en brengt wat verassingen met zich mee. Mia Bolander wordt over twee maanden eenendertig. Hoe gaat het met haar? Kan ze zich handhaven in het team? Weet ze zich financieel te redden? Wat gebeurd er met het team zelf? Hoofdcommissaris Carin Radler is bezig met een activiteitenplan voor 2015. De Rijksrecherche gaat op de schop en de nieuwe naam van de Rijksrecherche wordt Nationale Operatieve Afdeling oftewel NOA. Het hoofd van de Rijksrecherche, Anders Wester, doet onderzoek naar de zaak in het boek Memento. Het team wordt voortdurend op de vingers gekeken door Anders Wester. Welke invloed heeft hij op het voortbestaan van het team? Een interessante verhaallijn. En dan natuurlijk Jana. Hoe gaat het met haar? Daar is niet veel tijd voor want via een bezoek aan de The Bishop Arms in Norrköping komt ze Danilo vlak bij haar appartement tegen en begint deze verhaallijn al vrij snel en heftig.

Naast alle privéontwikkelingen moet er een zaak opgelost worden en in dit geval wordt er een dode Thaise vrouw van achttien jaar gevonden in de trein op het toilet. De naam: Siriporn Chaiyen. Na onderzoek bleek ze vijftien te zijn en is gestorven aan een overdosis heroïne. Ze had vijftig bolletjes in haar maag waarvan er één was gaan lekken.

De dood is het begin van een nieuw slopend onderzoek. Waar is het andere meisje uit de trein gebleven? Wie heeft het drugscircuit overgenomen na de gebeurtenissen in Memento? Wie is de nieuwe leider? Wie is Opa? Welke rol speelt de vader van Jana in het verhaal? Welke invloed hebben de privéomstandigheden op het onderzoek? Hoe ontwikkelt Jana zich? Heel veel vragen die beantwoord worden in opnieuw een spannend verhaal. Ik vroeg me tijdens het lezen wel af of Norrköping nog wel een fijne stad is om te wonen :-).

Conclusie:
Narcotica gaat verder waar Memento is gestopt. Jana is nog steeds een belangrijk personage, maar de andere leden van het team krijgen deze keer wat meer ruimte. Je leert het team beter kennen en zo krijg je wat meer feeling met de personages. Zelfs Mia begint wat menselijker te worden. Ook krijgt Per Åström, een goede collega van Jana, meer ruimte in dit boek. Jana daarentegen wordt steeds afstandelijker, maar dit is wel begrijpelijk. Net als Memento had ik ook Narcotica binnen een week uit en dit zegt weer over de kwaliteit van het schrijven. Meeslepend, spannend en bij vlagen luguber, maar niet zo erg als in het eerste deel. Ik kijk in ieder geval uit naar het derde deel.

Wetenswaardigheden:
  • Jana heeft een BMW X6.
  • Op Schiphol stuurt de grenspolitie bolletjesslikkers terug omdat het te veel werk is om de bewijslast te verkrijgen.
  • Vroeger kon men braakmiddelen gebruiken om snel het bewijs snel uit de bolletjesslikkers te krijgen. De procureur-generaal in Zweden heeft in de jaren negentig besloten dat het niet langer toegestaan was omdat het vernederend was.
  • Cafetaria Fräcka Fröken.
  • Navestad.
  • Drugsnetwerken Red & White Crew, Black Cobra, M16, Gipsy Blood, Asir, Bergagänget, Berga Boys, Outlaws en Bandidos. Het lijkt erop dat de bendes zijn overgenomen uit dit artikel van NT.
  • Café Manala: Tainted love van Soft Cell wordt gespeeld in een oefenruimte. Ik heb even gezocht naar een leuke cover van dit nummer en kwam terecht op de volgende uitvoering:
  • Elke zondag is er een Band Camp in Norrköping. Hier wat verder naar gezocht en ik ben weer een aantal nieuwe bands uit Norrköping tegengekomen. Ze zijn hier terug te vinden.
  • Het e-mailadres eternal_sunshine@gmail.com wordt gebruikt in het boek. Gecheckt of het adres daadwerkelijk bestaat. Nee dus.
  • Er worden een aantal Ace of Base nummers afgespeeld in een café.
Recensies:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten