Google Translate

zaterdag 29 oktober 2016

Scandinavië-XL 2016

Dit weekend de vierde editie van Scandinavië-XL. We hebben ze tot nu toe nog allemaal bezocht. 2013, 2014 en 2015. Meestal bestellen we de kaarten in de voorverkoop. Ik moet zeggen dat we deze keer wat later waren. Zo laat zelfs dat we de kaarten niet in de voorverkoop hebben kunnen halen. De twijfel sloeg toe of we er wel heen moesten gaan. Veel lezingen hebben we al meegemaakt en de stands ook. Muziek van SpeelDuo Ephraim, ook al een aantal keer gehoord. Grootste minpunt dit jaar: er is geen schrijver aanwezig. Dit vond ik het mooiste onderdeel van Scandinavië-XL. Uiteindelijk toch maar besloten om er heen te gaan. We konden nog een aantal lezingen vinden en we zien weer eens wat Scandinavisch.

Het begint dus al niet zo heel lekker. Natuurlijk meegedaan met de fotowedstrijd, maar na de sluiting van het inzenden, bleek ik te enthousiast te zijn met het verkleinen van de foto's. Ze waren te klein en dus uitgesloten van de wedstrijd. Ook dit ging al niet goed :-).

Vandaag (zaterdag 29 oktober) zijn we er geweest. Direct om 10:00 uur de eerste lezing van Fru Amundsen: Pelgrimeren in Noorwegen gevolgd. Leuke lezing met leuke foto's die een goede indruk geven van de reis die Fru Amundsen aanbiedt.Sigrid Undset.


De fotowedstrijd.

Dit was onze favoriet.

De Zweedse schuur LYCKA TILL.

Atelier Vidda.Wolverine.
Halvor Johnsen.


De emigrantenlezing werd deze keer verzorgd door Marlies van Camping Falkudden. Samen met Nico runt ze deze camping in Dalarna sinds maart dit jaar. Ze waren ook met een stand vertegenwoordigd op de markt. Het was een erg leuke presentatie.

Camping Falkudden.
We hebben nog twee andere lezingen bezocht. Autovakanties Noorwegen van Scanbrit. Een rommelige presentatie met veel filmpjes en foto's van bekende Noorse bezienswaardigheden. De andere was de boeiende lezing van Askja Reizen. Een goed in elkaar zittend verhaal doorspekt met schitterende foto's en anekdotes. Een rondje rond Spitsbergen met een schip (de Antigua, de MS Ortelius of de MS Plancius). Alles komt eigenlijk aan bod. Veel herkenbaar vanwege de Spitsbergen boeken die ik gelezen heb:
- Niemandsland van Frank van Zwol.
- Alle bessen kun je eten van Gemma Venhuizen.
- Vermissing van Monica Kristensen.
- Waar blijft het licht van Heleen van der Laan (in dit boek kwam de Plancius ook ter sprake)

Leuk was de vermelding van Salomon Andrée die met een luchtballon vertrok vanaf Spitsbergen. Resten van zijn poging blijken nog te liggen op Spitsbergen. Meer over Spitsbergen van Askja Reizen is te vinden op hun Spitsbergen blog. Tip: bekijk ook de aflevering van Floortje Dessing in Spitsbergen.

SpeelDuo Ephraim.
Ook Gerrit Jan Zwier was zoals altijd weer aanwezig. Hij heeft een nieuw boek uit, namelijk De omweg naar Paaseiland. Helaas heeft dit boek niet veel met Scandinavië te maken.

Het evenement vond deze keer niet plaats in de Loods, maar in het Hart van Holland gebouw. Luxe gebouw. Ik heb paar foto's genomen van het interieur.2 opmerkingen: