Google Translate

zaterdag 22 oktober 2016

Kon-Tiki

Filmdetails:
Titel: Kon-Tiki
Regisseur: Joachim Rønning, Espen Sandberg
Jaar: 2012
Verhaal: Petter Skavlan, Allan Scott (script consultant)
Acteurs: Pål Sverre Hagen, Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård
Duur: 118 minuten
IMDB cijfer: 7,2



Samenvatting:
In 1947 wil Thor Heyerdahl bewijzen dat Polynesië werd bevolkt door kolonisten uit Zuid-Amerika en niet uit Azië. Hiervoor reist hij samen met een vijftal onervaren bemanningsleden op een vlot van balsahout van Peru naar Polynesië. Kan hij de oversteek van 8000 kilometer voltooien?

De film:
Kon-Tiki is een film over de Noorse antropoloog Thor Heyerdahl. De film is een reconstructie die voornamelijk draait om de zeereis die hij in 1947 ondernam. De film blijkt dan ook nog eens redelijk goed te kloppen met de werkelijkheid. Vandaar dat ik het onderstaande gedeelte van Wikipedia over Thor Heyerdahl kan gebruiken:

Op 28 april 1947 begon Heyerdahl met vijf mede-opvarenden zijn zeereis van Peru naar Polynesië op een vlot van balsahout, dat hij de Kon-Tiki noemde. De constructie van dat vlot had hij zelf geleid. Het vaartuig was gebouwd naar Incamodel. Ze deden 101 dagen over deze reis, waarin ze, afhankelijk als ze waren van de stroming en de wind, al meanderend 6880 km aflegden. Ze landden uiteindelijk op het atol Raroia, in de Tuamotueilandengroep ten zuiden van de Marquesaseilanden in Frans-Polynesië. Het boek dat Heyerdahl daarover schreef werd een bestseller. Jaren later bewees DNA-onderzoek onomstotelijk dat de voorouders van de Polynesiërs uit Azië komen. (Bron: Wikipedia).

De Kon-Tiki werd bemand door zes mannen, vijf Noren en een Zweed (Bengt Danielsson). Ook hier kan ik een gedeelte van Wikipedia over het Kon-Tiki boek gebruiken.
  • Thor Heyerdahl (1914-2002) was expeditieleider.
  • Erik Hesselberg (1914-1972) was de navigator en kunstenaar. Hij schilderde de grote Kon-Tiki-figuur op het zeil van het vlot.
  • Bengt Danielsson (1921-1997) had de rol van kwartiermeester. Hij was belast met levering van de dagelijkse rantsoenen. Danielsson was een Zweedse antropoloog en diende ook als vertaler. Hij sprak als enige lid van de bemanning Spaans. Later keerde hij terug naar Raroia, het eiland waarop ze landden en schreef daarover een proefschrift en boeken.
  • Knut Haugland (1917-2009) was een deskundige op het gebied van communicatie met radio. In de Tweede Wereldoorlog zat hij in het Noorse verzet en was toen betrokken bij Operatie Freshman. Hij kreeg hiervoor een hoge Britse onderscheiding.
  • Torstein Raaby (1920-1964) was ook een Noorse verzetsheld en radiotelegrafist, die tijdens de Tweede Wereldoorlog belangrijke informatie doorspeelde aan de geallieerden.
  • Herman Watzinger (1910-1986) is een technisch ingenieur die meetapparatuur bediende. Hij deed meteorologische en hydrografische metingen.
Het lijkt erop dat de makers het boek trouw hebben gevolgd. Leuk om te zien is dat men op het vlot een camera tot hun beschikking hadden en opnames hebben gemaakt. In het echt heeft Thor Heyerdahl in 1950 de documentaire Kon-Tiki uitgebracht. Men had dus het boek en de documentaire als voorbeeld. Ik heb het boek en de documentaire helaas zelf niet gezien. Sterker nog, ik had nog niet eerder van het verhaal gehoord. De film begint redelijk saai en blijft dit ook. Gelukkig geen spectaculaire actiescènes. Ondanks dat de film zich voortkabbelt, is het toch een boeiende film geworden. Er wordt goed gespeeld door de acteurs. De film is trouwens twee keer opgenomen. Een keer in het Noors en een keer in het Engels. Ik heb de Engelstalige versie gezien. Wat opviel is dat Pål Sverre Hagen als Thor Heyerdahl alle problemen simpel weg lacht. Geweldig.

Conclusie:
Onderhoudende film met een aantal mooie ontmoetingen met verschillende zeedieren. En natuurlijk weer wat geleerd over de geschiedenis van Noorwegen en over Thor Heyerdahl. Op het schiereiland Bygdøy in Oslo staat het Kon-Tiki museum. Het schiereiland hebben we niet bezocht toen we in Oslo waren, maar mochten we ooit weer in Oslo komen, dan hou ik het museum zeker in gedachten. Misschien dat ik het boek nog eens ga lezen of de documentaire uit 1950 bekijken.

Recensies:
- Moviemeter
- Film Totaal
- Telegraaf
- Moviescene
- CineMagazine
- Volkskrant
- De Groene Amsterdammer
- Film Recensies
- In de bioscoop
- VPRO
- NWTV

2 opmerkingen:

  1. Dat boek ligt hier ook in de kast, samen met Fatu Hiva en Aku Aku. Geen van drieën ooit gelezen, schande! Keukenprins heeft ze alle drie gelezen en vond het prachtig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Boek heb ik nog niet, maar de documentaire wel gevonden. Nog niet bekeken.

      Verwijderen