Google Translate

vrijdag 11 november 2016

Paardenkracht - Lars Mytting

Boek details:
Auteur: Lars Mytting
Titel: Paardenkracht
Originele titel: Hestekrefter
Vertaling: Geri de Boer
Verschijningsdatum: 2016
Bladzijde: 301
Uitgeverij: Uitgeverij Atlas Contact
ISBN: 9789025449360


Flaptekst:
Erik Fyksens benzinestation aan de Rijksweg, door zijn ex-vriendin liefdevol gerestaureerd in jarenzestigstijl, is een unicum in de Noorse provincie. Het gebouw, de vormgeving, zelfs de voorraden – alles is retro, behalve zijn kennis van oldtimers en het onderhoud daarvan. Van Thunderbirds tot gto’s, v-riemen tot koelslangen, Erik weet er raad mee. En buiten werktijd verdrijft hij zijn eenzaamheid met lectuur zoals Power Tuning the Chrysler v-8. De mogelijke verlegging van de provinciale weg dwingt hem uit zijn smeerkuil te komen en zich in een eenmansstrijd met stedelijke vernieuwing te storten. Plotseling moet hij vechten voor wat niet alleen zijn levensonderhoud en het belangrijkste in zijn leven is, maar ook voor het heiligdom van een verloren liefde.

De auteur:
Lars Mytting (geboren op 1 maart 1968 in Fåvang) is een Noorse journalist en auteur. Mytting heeft onder andere gewerkt journalist bij Dagningen ,Aftenposten, Arbeiderbladet en Beat. Zijn eerste twee boeken die naar het Nederlands zijn vertaald, gaan over hout. Ik heb beide boeken nog niet gelezen. Paardenkracht is zijn derde boek die vertaald is naar het Nederlands. Het leuke is dat het boek in Noorwegen zijn debuut was in 2006. Hieronder de boeken die Lars Mytting tot nu toe heeft geschreven:
Lars Mytting. (Foto: Ottar Strand)

2006: Hestekrefter. Vertaling: Paardenkracht.
2010: Vårofferet.
2011: Hel ved. Vertaling: De man en het hout.
2014: Svøm med dem som drukner. Vertaling: Vlamberken.

Meer over Lars Mytting is te vinden op zijn eigen website en Facebook.

Interviews met Lars Mytting zijn te vinden op:
- Woodlands

Het boek:
Ik mocht de proefdruk van Paardenkracht lezen via de Atlas Connect groep Echte Lezers. Het boek komt op 17 november 2016 uit. Het is mijn eerste boek van Lars Mytting, dus de hype rondom zijn boeken over hout zijn een beetje langs me heen gegaan. Eigenlijk begin ik dus op tijd door zijn eerste boek ook als eerste te lezen en dit boek gaat deze keer niet over hout. Het boek bestaat uit twee delen die weer uit vijfentwintig hoofdstukken bestaan. Heel verrassend is de hoofdrol weggelegd voor.......auto's. Het boek begint dan ook toepasselijk met een gedeelte uit het werkplaatshandboek van de Volvo 240-serie.

In het deel Vroeger maak je kennis met de jonge Erik Fyksen bij de Werner Grundtvig sloperij. Erik had een vakantiebaan bij de sloperij en een soort van relatie met Tora Grundtvig, de dochter van Werner. Tora had Erik laten zitten voor Harald Jøtul. Erik zit in een Cadillac sloopauto en overdenkt wat er gebeurd is. Vanuit de Cadillac heeft hij een uitzicht op de rivier de Sokna en het centrum van Annor, zijn geboorteplaats. Annor is een fictieve plaats. De lievelingsband van Erik zijn The Young Lords met Henning Kvitnes.

Big Burden - The Young Lords


In de kofferbak van de Cadillac lag een oude gereedschapsset. Erik heeft die meegenomen nadat de Cadillac naar beneden stortte toen hij de motor aan deed. De gereedschapsset is oerdegelijk en speelt een belangrijke rol in het verhaal. Werner Grundtvig zei tegen Erik: de witte Cadillac rijdt de doden over de berg naar de andere kant. Net als bij de Samen. Die zien een wit rendier voordat ze sterven.

Het deel Nu gaat over het heden. Erik Fyksen is vierendertig jaar en hij woont nog steeds in Annor. Hij heeft zijn eigen garage en benzinestation met de naam Annor Auto's & Benzine bij de Tallaksenvlakte in Annor. Zes jaar eerder heeft Erik het tankstation overgenomen van de vorige eigenaar Anderson. Anderson was in 1947 begonnen met het tankstation. Samen met Elise Misvær heeft Erik de look van 1966 teruggebracht inclusief het grote logo met paard van Mobil. Het zou er uit kunnen zien zoals het tankstation hieronder.

Tankstation met het Mobil paard (foto van Pinterest).
Aan alles is gedacht. Zo zijn de pompen zijn van het merk Gilbarco 1006 Panorama. Helaas voor Erik heeft Elise hem verlaten toen ze, zoals Erik het mooi verwoord, werd gegrepen door de Rijksweg en naar Oslo is gegaan. Ze kon niet aarden in de grond omgeving Annor
Gilbarco 1006A.

Het succes van het tankstation is dat het de enige tankstation van Annor is en dat het de laatste tankstation is voordat je de bergen in gaat van Gudbrandsdalen. Tevens speelt natuurlijk mee dat Erik een magiër is met auto's. Hij weet alles van auto's en kan aan het geluid al horen welk model het is. Iemand met passie die altijd voor iedereen klaar staat en natuurlijk het geheim van zijn legendarische onderdelenmagazijn. Hij heeft hulp van Tor-Arne die voor het vierde jaar in vaste dienst is bij Erik.

De toekomst van het tankstation is onzeker als men de Rijksweg 220 nog voor de millenniumwisseling buiten het centrum van Annor wil omleggen. Het Mobil tankstation van Erik gaat dan in korte tijd failliet. Een ander voordeel van de omlegging is dat forenzen tussen Ringebu en Vinstra niet meer door de beruchte Taterbochten hoeven te rijden. 

Het blijkt dat Harald Jøtul achter de plannen zit. Erik en Jøtul hebben elkaar na de gebeurtenis met Tora nooit gemogen. Jøtul is tegenwoordig de voorzitter van de schietclub en wil de Nationale Kampioenschappen naar Annor halen. Het omleggen van de weg is dan een must have. Jøtul en Erik zijn twee totaal verschillende personen. Het grootste verschil is dat Erik houdt van oude, vooral Amerikaanse auto's en Jøtul een Mitsubishi Colt als auto heeft. Vroeger al en tegenwoordig ook.

Hoe gaat Erik de strijd aan tegen de invloedrijke Jøtul? Lukt het Erik om zijn tankstation langs de nieuwe weg te krijgen? Welke invloed hebben Tora en Elise nog op het simpele leven van Erik? Deze antwoorden zijn te lezen in het zeer boeiende verhaal waarin de tijden van McCloud, Smokie, Jason & The Scorchers, Patty Smith en Bonnie Tyler herleven samen met auto's als de Facel-Vega HK 500 uit 1961, Ford Thunderbird. Shelby Mustang, GMC StepsideLamborghini Countach 5000S en zelfs een Tsjaika GAZ 14. De Facel-Vega is de lievelingsauto van Erik.

Conclusie:
Paardenkracht is mijn eerste kennismaking met Lars Mytting en ik begrijp direct waarom zijn boeken over hout het zo goed doen. De man kan schrijven als de beste en hoewel ik niet veel met auto's heb, maakt hij er een boeiende roman van en houdt je in zijn greep. Je leeft met Erik mee en krijgt sympathie voor de man die voor auto's leeft. Ik moet zeggen dat het soms wel heel herkenbaar is. Ik ben dan ook best wel benieuwd hoeveel Lars Mytting van zijn eigen ervaringen in het verhaal heeft gestoken. Het verhaal speelt zich in ieder geval wel af in de buurt van zijn geboorteplaats Fåvang. Een ander pluspunt is dat we zelf een paar keer in de omgeving van Gudbrandsdalen zijn geweest. Ringebu, Vinstra, Hamar en Lillehammer zijn plaatsen waar we geweest zijn. Pas geleden heb ik trouwens de film Børning gezien en in die film komt de sfeer wat auto's betreft een beetje in de buurt van het boek. Tijdens het lezen van het boek waren de Amerikaanse verkiezingen aan de gang. Het boek en de verkiezingen gaven het gevoel of ik op het Amerikaanse platteland terecht was gekomen. Hierdoor heb ik voor mijzelf wel een verklaring dat Donald Trump heeft gewonnen. Een geweldig boek en ik ben nu wel heel benieuwd naar zijn andere boeken.

Wetenswaardigheden:
  • Fragment uit het boek: Erik zette een kilobak glasvezelplamuurmessen op zijn kopje. De koffiegeur mocht niet naar Snortlund drijven, want Erik had geleerd dat mensen met een hoop tijd die graag doorbrachten bij mensen met weinig tijd.
  • Louche automarkt in Skedsmokorset.
  • Café Sødorp Gjestgivergård.
  • Tora liet Erik Heart of Gold van Neil Young horen.
  • Songs of the Border van Henning Kvitnes. Zijn oude Pontiac stond op die hoes. De song April Nights stond op het album.
  • Tor-Arne luistert naar Bryan Adams.
  • Fragment uit het boek: Volgens een roman van Steinbeck hadden Amerikaanse mannen meer verstand van bobines dan van clitorissen. Volgens Erik had Steinbeck geen verstand van auto-elektronica omdat de vergelijking zo dubbelzinnig is. Een bobine transformeert ook twaalf volt in twintigduizend volt.
  • De Tecumseh-frees deed Erik denken aan het nummer Tecumseh Valley van Townes van Zandt.
  • LP Southern Accents van Tom Petty met het nummer Rebels.

  • De muziekvereniging speelde Norge i rødt, hvitt og blått.

Een fragment van het boek is te lezen op deze website.

Recensies:
- Hebban
- AM in de boekies
- Goodreads

3 opmerkingen: