Google Translate

maandag 2 januari 2017

Glad ijs - Knut Nærum

Boek details:
Auteur: Knut Nærum
Titel: Glad ijs
Originele titel: Krig!
Vertaling: Paula Stevens
Verschijningsdatum: 2004
Bladzijde: 288
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 904450598X


Flaptekst:
Tijdens de Europese Kampioenschappen all round van 2005 in Heerenveen valt een Noorse schaatser in de beslissende rit op de tien kilometer. In een reflex grijpt hij naar de enkel van zijn Nederlandse tegenstander, die ook tegen het ijs gaat en zo het begeerde kampioenschap verspeelt. Maar was het een reflex of is er sprake van opzet?

Met deze scène in het Thialf-stadion begint een reeks gebeurtenissen die uiteindelijk leidt tot oorlog tussen Noorwegen en Nederland.

Met in willekeurige volgorde: Ard Schenk, Rintje Ritsma, Gianni Romme, Johan Cruijff, Teach-In, Mart Smeets, Jan Peter Balkenende, Herman Brood, George Baker, koningin Beatrix, Vengaboys, Wim Sonneveld en vele, vele anderen.


De auteur:
De Noorse auteur, schaatsfanaat en stand-up comedian Knut Nærum ergerde zich aan het politieke spel dat gespeeld werd om de oorlog tegen Irak voor het grote publiek te verantwoorden en te rechtvaardigen. In de satirische roman Glad ijs laat hij zien hoe de manipulatie van de publieke opinie werkt. (bron: De Geus).
Ik had nog niet eerder van Knut Nærum gehoord en het boek Glad ijs leek me op het eerste gezicht een boek over schaatsen. Het boek is ook het enige boek van Knut Nærum dat naar het Nederlands is vertaald. Volgens de Noorse Wikipedia heeft hij in totaal zo'n dertig boeken uitgebracht. De reden voor een Nederlandse vertaling is vrij simpel. Nederland speelt een grote rol in het verhaal. De titel in het Noors Krig! dekt trouwens meer de lading dan Glad ijs.

Meer informatie over Knut Nærum is te vinden op zijn Facebook pagina. Op zijn Twitter account is op een tweet na niets te vinden.

Het boek:
Het boek stamt uit 2004 en het speelde zich dus zo'n twaalf jaar geleden af direct na de oorlog met Irak en is duidelijk een keihard statement tegen die oorlog. Zelfs Anne Frank wordt niet gespaard.

Het boek begint met een quote van Paul Wolfowitz en Will Luikinga. Daarna volgen er twee bladzijdes met een lijst van hoofdpersonen. Dit is wel nodig want er komen er nogal wat aan bod in het boek. Het eerste hoofdstuk heet De aanval. Dinsdag 7 juni 2005, 07.54 uur Harlingen, Nederland. Twee vliegtuigen met op de neuzen de teksten: FUCK HOLLAND en JOHANN OLAV KOSS FOREVER. De vraag is hoe het zover heeft kunnen komen tot de aanval? Daar kom je achter in de daaropvolgende hoofdstukken. In het hoofdstuk De aanloop. Zondag 9 januari 2005, 17:31 uur. Heerenveen, Nederland wordt duidelijk waar het allemaal mee begonnen is. De schaatser Ståle Leverby tegen Gianni Romme. Gianni is op weg naar de Europese titel. Ståle ligt een ronde achter en kan niet verder dan de zevende plaats komen. Hij valt en neemt Gianni mee in zijn val. Gianni mocht de 10 km over rijden maar de Rus Sajoetin is Europees kampioen geworden.

Het schaatsincident is de aanleiding voor een vijandigheid tussen Noorwegen en Nederland die erger wordt naarmate de hoofdstukken vorderen. De titels van de hoofdstukken geven dit al aan: Diplomatie, Escalatie, Ultimatum, Oorlog en Vrede. De invloed van de politiek en media doet zijn werk net als tijdens de oorlog in Irak. Het verschil is dat het deze keer twee landen van de NAVO zijn.

Conclusie:
Knut Nærum had in 2003 veel kennis van Nederland. Leuk om weer wat terug te lezen wat in 2003 actueel was in Nederland. Verder is het bijzonder om te lezen hoe een onschuldige valpartij kan escaleren in een oorlog waarin de Verenigde Staten natuurlijk invloed op heeft. Het boek is nu twaalf jaar oud en ik vind dat het nog steeds actueel is en van toepassing is op de zaken die tegenwoordig in de wereld gebeuren. Tijdens het lezen moest ik wel een aantal keer terugdenken aan de TV-serie Occupied waarin Noorwegen bezet wordt door Rusland. Het verhaal zelf is geen soepel lezend verhaal, maar hangt van sketches aan elkaar en er spelen zo veel personen in mee dat je af en toe de draad kwijt raakt. Wel een erg goed verhaal en statement. De fragmenten uit het niet bestaande boek De badmeester van Amsterdam van Åsne Seierstad waren wel de hoogtepunten van het verhaal.

Wetenswaardigheden:
 • In het boek heeft Knut het over een nummer met de tekst: So put another dime in the jukebox baby. Deze was niet zo moeilijk om terug te vinden. Het is namelijk de tekst van mijn eerste gekochte single en wel I love Rock n Roll van Joan Jett :-).
 • In het verhaal wordt het incident met de onderzoeksraket, die van Andøya de lucht werd ingeschoten, erbij gehaald. Deze gebeurtenis heb ik niet meegekregen.
 • Een Nederlander met een oranje pruik op schreeuwt dat Thor Heyerdahl een prutser was en dat ze hem hadden moeten laten zinken. Over Thor Heyerdahl heb ik in oktober 2016 en december 2016 nog een tweetal blogposten geschreven.
 • Reproductie Harald Sohlbergs Winternacht in Rondane.
Winternacht in Rodane.
 • NAVO basis in Jåttå bij Stavanger. 
 • Elisabeth Andreassen met Everytime I hold you in my arms. Ik kon dat nummer van haar niet vinden, daarom maar het Eurovisie Song festival nummer I evighet hieronder opgenomen (wel de Engelstalige versie).
 • De Nederlandse walvisvaarder Jan Jacobsz May. Noors grondgebied Jan Mayen is naar hem genoemd. De Noren willen het zo snel mogelijk veranderen in Birger Ruud.
 • Koninklijk paleis Oslo.
Koninklijk paleis.
 • Bush heeft de film The heroes of Telemark met Kirk Douglas gezien en weet zodoende waar Noorwegen ligt.
 • Het Noorse zware water wordt genoemd. De Verenigde Staten vindt dat het niet in de handen van Nederland mag vallen. Het zware water is bij mij bekend van de serie The Heavy Water.
 • Komiek John Arvid Eliassen met de show John Arvid Eliassen rukt zich af. Geen bestaande komiek trouwens.
 • Vaandrig Petter Hval ontvangt de nieuwe rekruten met: Nederland is een virus, en jullie zijn de penicilline.
 • Dom van Oslo met bisschop Gunnar Stålsett.
 • Opnieuw een uitspraak over Nederlanders van vaandrig Petter Hval: Goudsegeile, klompenhossende, pornopropagerende, speedspuitende, tulpensnuivende, hasjhijsende pik-in-de-dijk-duwers.
 • Het woord 'vrede' komt 292 keer voor in de bijbel. 'Oorlog' maar liefst 867 keer.
 • Birgitte Grimstad zingt Omgeven door vijanden. Dit nummer kon ik niet vinden, wel een ander nummer van Birgitte Grimstad.
 • In het boek houdt Knut Nærum een harde conference waarin hij aantoont hoe dom oorlog is.
 • Muziek van Cheezy Keys.
 • Endemol met series als Weekendmiljonair, Fear Factor, 1 tegen 100, Masterplan, Big Brother en All you need is love. 
 • Bush: Nederland is een virus dat verwijderd moet worden voordat het zich door het lichaam van de hele wereld verspreidt. Als het nodig is, willen de VS het vaccin wel zijn.
 • Komiek Kristopher Schau.
 • Åkershus te Oslo.
Åkershus.
Recensies:
- NRC
- Las!

2 opmerkingen:

 1. Intressant läsa slutsatsen av denna boken..thanks for tips ock det är bra att du använder Googles translator! I love Rocken roll with Joan Jett :-)...ock Oslo är great 👌

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oslo is great. A blogpost from Oslo will follow in the future.

  BeantwoordenVerwijderen