Google Translate

zaterdag 14 januari 2017

Krigen

Film details:
Titel: Krigen
Jaar: 2015
Verhaal: Tobias Lindholm
Regisseur: Tobias Lindholm
Acteurs: Alex Høgh Andersen, Tuva Novotny, Pilou Asbæk
Duur: 115 minuten
IMDB cijfer: 7,1Samenvatting:
De Deense commandant Claus Michael Pedersen en zijn mannen vechten om te overleven, proberen een verschil te maken en zichzelf te overtuigen dat het allemaal de moeite waard is. In Denemarken probeert Maria, de vrouw van Claus, zichzelf te redden met haar drie kinderen die hun vader missen. Wanneer Claus in een gevecht met de Taliban plots geïsoleerd raakt samen met een zwaargewonde soldaat maakt hij de beslissing om het gebied te laten bombarderen zodat de reddingshelikopter sneller ter plaatse kan zijn. De missie slaagt en de jonge soldaat overleeft het. Wanneer in de ruïnes van de gebombardeerde gebouwen de lichamen worden gevonden van 11 Afghaanse vrouwen en kinderen wordt Michael echter beschuldigd van een oorlogsmisdaad. Plots bevindt hij zich in een rechtszaak en een strijd om te overleven en zijn familie te behouden.

De regisseur:
Krigen is de vierde film van regisseur Tobias Lindholm. Als scenarioschrijver is hij bekender van onder ander Jagten en 9 april. De film 9 april heb ik gezien. De overige films staan nog op de te kijken lijst. Meer weten over de regisseur? Bekijk dan het onderstaande interview:

Interview:

Daarnaast zijn er ook nog interviews te lezen op de websites van Filmkrant en de VPRO. Deze twee interviews gaan voornamelijk over Krigen.

De film:
De film draait om commandant Claus Michael Pedersen die met zijn compagnie is gestationeerd in de provincie Helmand in Afghanistan. Thuis zit zijn vrouw Maria, die het druk heeft met de opvoeding van hun kinderen. In het eerste deel van de film zie je Claus bezig in Afghanistan terwijl aan het thuisfront Maria zich in haar eentje moet redden met de kinderen. Deze situatie doet me denken aan het blog Vrouw van militair. Vrouw van militair heb ik een beetje leren kennen tijdens de Nieuwjaarsblogchallenge eind 2013. Op haar blog schrijft ze verhalen hoe het is om vrouw van een militair te zijn, Haar verhaal komt enigszins overeen met die van Claus. Claus komt tijdens een missie in de problemen en maakt in de hitte van de strijd een beslissing die hem en de lokale bevolking duur komt te staan. Zijn cruciale beslissing wordt onderzocht en hij kan per direct naar zijn gezin terug, Dit is het begin van het tweede gedeelte, de rechtszaak. Wordt Claus veroordeelt voor oorlogsmisdaden of gaat hij vrijuit? In de film wordt er geen mening over gegeven of het goed of fout is wat Claus heeft gedaan. Dat mag je als kijker zelf beslissen. Hoe denk ik erover? Oorlog is nog steeds iets wat in de mensheid zit en er nooit meer uit zal gaan. Macht komt en macht gaat. Mensen zoals Claus komen daardoor in dit soort situaties terecht waar bijvoorbeeld ikzelf geen oordeel over kan geven, omdat ik nooit zulke situaties heb meegemaakt. Geen idee hoe mijn reactie zal zijn.

Conclusie:
Bijzonder is dat de meeste militairen in de film in het echt ook militairen zijn. De film is een gortdroge registratie van wat beslissingen in een oorlog teweeg kunnen brengen. Gelukkig laat de film de mening aan de kijker over. Verwacht geen oorlogsfilm met actiescènes, maar een registratie die de realiteit volgens mij goed neerzet. Een film om over na te denken.

Er zit niet veel muziek in de film. Ik heb hieronder de nummers uit de film opgenomen:

Coming Home - Riba


When she was - Faye Blais


Sweetness - Drew Holcomb


Wat meer informatie over de film is te zien en te horen in het onderstaande filmpje:


Recensies:
- NWTV

Geen opmerkingen:

Een reactie posten