Google Translate

donderdag 23 februari 2017

Ismantorps borg Öland

Ismantorp op Öland is een oude vesting, die waarschijnlijk werd gebruikt tussen de jaren 300-500 na Chr. Het ringfort bestaat uit een kalkstenen muur van ongeveer 300 meter lang en heeft negen poorten. Binnen het ringfort waren 95 huizen gerangschikt in 12 blokken rond een centrale open ruimte met een rond gebouw. Ismantorp is het grootste en waarschijnlijk ook het oudste ringfort op Öland. De eerste schriftelijke beschrijving van Ismantorp dateert uit het jaar 1634. Theorieën over de functie van Ismantorp verschillen. De vestingwerken suggereren een defensief doel, maar vanwege de vele poorten is het moeilijk te verdedigen. (Bron: Spotting History).

Ismantorp was een van de plekken op Öland die op het lijstje stond om te bezoeken. Het is inderdaad het grootste fort die we gezien hebben op Öland en ook nog eens goed zichtbaar. Erg mooi om te bezoeken.


Bij de borg is een kaffestugan aanwezig met de naam Forntidsfika. Hier heb ik helaas geen foto's van.Hieronder nog twee Youtube filmpjes over Ismantorp. Het tweede filmpje is van Emelie Learning Bushcraft. Die heeft nog meer leuke filmpjes over Zweden en Noorwegen op haar Youtube kanaal staan.
Meer informatie over Ismantorp is te vinden op:

4 opmerkingen:

 1. MOOI!
  Ook gemist natuurlijk, we moeten dus gewoon nog eens heen.
  Gisteravond was er nog een programma op tv: Brood. Daar waren ze ook op Oland, prachtig!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zag het op Instagram dat ze op Öland waren. Niet gezien dus ga ik natuurlijk even terugkijken.

   Verwijderen
 2. Ohh... echt prachtig! Vandaag sprak ik onverwachts een Zweedse man met zijn kindjes, ik kreeg meteen spontaan heimwee. En nu jouw post met die mooie foto's... hmmmmm :)))

  BeantwoordenVerwijderen