Google Translate

maandag 13 februari 2017

The Last Kingdom seizoen 1

Seriedetails:
Titel: The Last Kingdom
Jaar: 2015
Verhaal: Bernard Cornwell
Acteurs: Eliza Butterworth, Simon Kunz, Alexander Dreymon
Duur: 8 afleveringen van 55 minuten
IMDB cijfer: 8,3Samenvatting:
'The Last Kingdom' is een bewerking van de bestsellende reeks 'The Saxon Stories' van Bernard Cornwell. Het verhaal combineert echte historische figuren en gebeurtenissen met fictie, terwijl het de geschiedenis navertelt van Koning Alfred de Grote en zijn wens om de vele gescheiden koninkrijken te verenigen tot het Engeland van nu.

De boeken:
Het eerste seizoen van The Last Kingdom is gebaseerd op de boeken Het Laatste Koninkrijk en De Witte Ruiter van schrijver Bernard Cornwell. Deze twee boeken zijn de eerste delen van de tot nu toe tiendelige reeks. De reeks boeken zijn hier te vinden. Het eerste seizoen was succesvol, dus is het logisch dat er een tweede seizoen komt. Er zijn nog genoeg delen voor nog een aantal seizoenen. Op de website van Bernard Cornwell is meer informatie over hem te vinden. Een zeer interessant artikel is afkomstig van de Historiën website. Als je die post hebt gelezen dan is het verhaal wat verteld wordt in de serie direct duidelijk. Dit scheelt wat vraagtekens voor degene die de boeken niet hebben gelezen.

De serie is sinds 8 november 2016 op Netflix te zien.

De serie:
De geschiedenis van koning Alfred van Wessex wordt getoond in de serie. De geschiedenis is echt gebeurd en de serie begint op het moment dat de Vikingen in de negende eeuw het Engeland van toen binnenvielen. Engeland bestond toen nog uit meerdere koninkrijken waarvan de vier grootsten East Anglia, Mercia, Northumbria en Wessex waren. Het laatste koninkrijk staat voor Wessex waarvan Alfred de koning is. De serie begint dus met de inval van de Vikingen in Northumbria waar Uthred van Bebbenburg slaaf van de Vikingen wordt. Van het een komt het ander en hij wordt als een zoon van Ragnar Ragnarsson opgenomen in de Vikingen familie. De familie wordt door verraad uitgemoord, maar Uthred en Brida weten te ontkomen. Helaas voor hun komen ze bekend te staan als de moordenaars van Ragnar Ragnarsson en zijn familie. Voor de Saksen zijn ze Denen (de Vikingen worden in de serie zo genoemd) en de Denen beschouwen ze als Saksen. Kortom, ze horen nergens bij en wat volgt is een intrigerend verhaal over hoe Uthred zich door de jaren heen slaat.

Conclusie:
Uthred is een knappe jongen die het goed doet bij de vrouwen. Dat is een groot pluspunt voor de serie. Er is genoeg humor aanwezig, vooral als Uthred samen is met Leofric. Soms is de humor te overheersend aanwezig en dan heb ik het gevoel dat de kijker niet serieus wordt genomen. Verder speelt het geloof wel een heel grote rol in de serie. Het zal vroeger wel zo geweest zijn, maar het is wel wennen zeg. Verder vond ik de serie wel erg gericht op de Saksen. Het leven van de Denen werd alleen in de eerste aflevering een beetje duidelijk. Voor de rest waren het vooral de Saksen die de hoofdrol hadden. The Last Kingdom wordt natuurlijk vergeleken met de Vikings serie. De Vikings serie zit op dit moment bij seizoen vier. Ik heb alleen de eerste twee seizoenen bekeken. Zie ook de blogposten van seizoen één en seizoen twee. The Last Kingdom haalt het niet bij Vikings. Het leven van de Vikingen komt beter tot zijn recht in Vikings en de muziek van vooral Wardruna is niet te overtreffen, laat staan te evenaren. Er is met de The Last Kingdom wel een goede poging gedaan. Eivør Pálsdóttir heeft samen met John Lunn de muziek voor haar rekening genomen en dit pakt zeer goed uit. Maar zoals gezegd is Wardruna een klasse apart. Hieronder zijn de twee nummers uit The Last Kingdom te beluisteren.


Hieronder is het nummer Trøllabundin van  Eivør te horen.


De serie heeft me wel weer aan het denken gezet over hoe de Noorse mythologie in elkaar zit. Ik weet er eigenlijk te weinig van en heb daarom besloten om het boek Noorsche Mythen uit de Edda's en de sagen van H A Guerber te gaan lezen. Ik ben er in begonnen en het is een zeer verhelderend boek over de Noorse goden en reuzen.

Vikings is beter, maar The Last Kingdom was het zeker waard om te bekijken.

Recensies:
- Chicklit
- Jonge Historici
- Superguide
- The Last Kingdom vs Vikings
- TV series kijken

Geen opmerkingen:

Een reactie posten