Google Translate

zaterdag 14 juli 2018

Modus seizoen 2

Seriedetails:
Titel: Modus seizoen 2
Jaar: 2017
Verhaal: Mai Brostrøm, Anne Holt en Peter Thorsboe
Acteurs: Melinda Kinnaman, Henrik Norlén, Annika Hallin
Duur: 8 afleveringen van 45 minuten
IMDB cijfer: 6,7Samenvatting:
In het tweede seizoen van Modus keren we terug naar het personage Inger Johanne Vik, die in het vorige seizoen op jacht was naar de moordenaar van de bisschop Elisabeth Lindgren. Nu moet de Zweedse FBI-profiler echter geen moordenaar maar een kidnapper weten te vinden. De eerste vrouwelijke Amerikaanse president wordt namelijk tijdens een staatsbezoek aan Zweden ontvoerd. De FBI en de Zweedse politie slaan de handen in elkaar maar zelfs zo staan ze voor een vijand die nog veel machtiger is dan ze aanvankelijk voor mogelijk hielden.

De serie:
Het tweede seizoen van Modus. Het verslag van het eerste seizoen is hier terug te vinden. Daar schreef ik al dat de rol van dochter Stina veel kleiner is in het tweede seizoen en dit klopt helaas. Het tweede seizoen is gebaseerd op het boek Presidentens valg van Anne Holt uit 2006. In 2008 naar het Nederlands vertaald als Mevrouw de president. Het boek speelt zich af in Noorwegen en de serie weer in Stockholm. Deze keer is de basis gevestigd op Skeppsholmen. De hoofdrolspelers van het eerste seizoen zijn er weer bij. Inger Johanne Vik en Ingvar Nyman zijn nu een koppel en Inger Johanne is duidelijk in verwachting. Tijdens de opnames was ze in het echt ook zwanger. Of dit ook in het boek ook zo is geloof ik niet, want het boek waar het tweede seizoen op gebaseerd is, is eerder verschenen dan het boek waar het eerste seizoen op gebaseerd is. Het verhaal van de verdwenen president klopt wel met het boek. Best wel interessant om te zien hoe men de boeken omzet naar een serie. Helaas nog steeds geen boek van Anne Holt gelezen :-(.

Het tweede seizoen gaat over de ontvoering van de eerste vrouwelijke president van Amerika. In het eerste seizoen was er ook al een link naar Amerika. In het tweede seizoen heeft men een aantal bekende namen opgetrommeld zoals Greg Wise, Kim Catrall en Billy Campbell. Een ander nieuw gezicht is Alva Roos, gespeeld door Paprika Steen. Het verhaal is grootser en spectaculairder dan het verhaal in het eerste seizoen. Amerikaanse praktijken tegenover de Zweedse praktijken. Rode draad is een gebeurtenis uit het verleden van Inger Johanne die veel impact heeft op haar relatie met Ingvar Nyman. Greg Wise speelt zeer goed, want wat een kwal en eikel is hij in de serie zeg. Alleen zijn stem al. Knap gedaan.

Conclusie:
Het eerste seizoen vond ik persoonlijk veel beter. Wat kleiner en duisterder met een geweldige rol van dochter Stina. Het tweede seizoen vind ik  te Amerikaans en wat chaotischer. Toch met plezier naar de serie gekeken met heerlijke beelden van Stockholm en Zweden. Ook de relatie tussen Inger Johanne en Ingvar wordt uitgediept. Deze keer geen homoseksuele relaties, maar wel een kritische blik op de Amerikanen. Het is nog niet bekend of er een derde seizoen komt.

Muziek:
De muziek in van de hand van Jacob Groth. Hieronder het intro van de serie.


Interviews:
- The List Melinda Kinnaman
- The List Henrik Norlén
- Nordisk Film & TV Fond Kim Catrall
- Nordic Nir & Beyond Greg Wise

Geen opmerkingen:

Een reactie posten