Google Translate

zondag 25 mei 2014

Thale

Filmdetails:
Titel: Thale
Regisseur: Aleksander Nordaas
Jaar: 2012
Verhaal: Aleksander Nordaas
Acteurs: Silje Reinåmo, Erlend Nervold en Jon Sigve Skard
Duur: 76 minuten
IMDB cijfer: 5,5Samenvatting:
Twee mannen runnen de "No Shit Schoonmaak Service". Ze maken alles schoon, afhankelijk van wat zich voordoet. Zo ook de overblijfselen die ontstaan na de meest vreselijke en bloederige moorden. Op een dag ontdekken zij iets wat beiden niet snel meer zullen vergeten.

Deze film werd genoemd in de Facebook groep We want Nordic TV channels in Belgium and the Netherlands. Het is een Noorse film over Huldra of Hulder (Noors). Huldra is een mythisch wezen dat voorkomt in de folklore in Scandinavië. Deze film wordt dan ook vaak vergeleken met de film Trolljegeren uit 2010. De blogpost over Trolljegeren is hier terug te lezen. Meer informatie over Huldra is te lezen op Wikipedia.

De film zelf gaat over de twee mannen Leo en Elvis, van het No Shit schoonmaakbedrijf, die op een dag Thale ontdekken in een kelder. Ze komen achter het verhaal van Thale door te luisteren naar tape opnames die de ontdekker van Thale heeft gemaakt. De tape opnames deden me sterk denken aan de tape opnames die in de film The Evil Dead zijn te horen. Het verhaal is interessant en spannend en heeft een aantal schrikmomenten, maar een echte horrorfilm is het gelukkig niet. Om het budget laag te houden, spelen er niet veel acteurs mee. De drie belangrijkste Thale, Leo en Elvis spelen wel goed. Elvis mag wat minder vaak overgeven :-). Het grootste gedeelte van de film speelt zich in de kelder af, maar af en toe zie je buitenopnames. Ik heb een aantal buitenshots uit de film hieronder opgenomen.

Al met al een leuke film.


De muziek is afkomstig van Liv Ulvik, Kaja Fjellberg en Erlend Viken. Van Liv Ulvik en Erlend Viken de onderstaande Youtube video's hieronder opgenomen.Aleksander Nordaas heeft samen met de acteurs Silje ReinåmoErlend Nervold en Jon Sigve Skard eerder een korte film gemaakt, namelijk In Chambers. Deze korte film is hieronder te zien.


Van de acteurs is Silje Reinåmo de bekendste. Ze heeft een eigen Facebook pagina, Wikipedia pagina en een eigen website.

Recensies Thale:
Thale is best wel een succes geworden en het gevolg hiervan is dat men bezig is met een vervolg hierop. Het vervolg heeft een hoger budget en wordt Engelstalig. Meer informatie over het vervolg is te lezen op de website van Rushprint en EmpireOnline.

Een interview met regisseur Aleksander Nordaas is te vinden op de Fangoria website. In het onderstaande Youtube filmpje is Aleksander ook te zien en laat onder andere de plekken zien waar de film is opgenomen. De kelder scenes zijn bijvoorbeeld in de kelder van zijn vaders huis opgenomen.


De productiemaatschappij Yesbox Productions, opgericht door Aleksander Nordaas en producer Bendik Heggen Strønstad, zijn op dit moment bezig met een crowdfunding project voor een nieuwe film Viking Vampires. Men wil net als bij Thale een bedrag van 10.000 dollar binnenhalen.


Als laatste nog de officiële website van de film die te vinden is op thalemovie.com.

2 opmerkingen:

 1. Daar moet ik even tijd voor uittrekken om de volledige film te bekijken. Straks in Noorwegen, als het een keer niet zulk mooi weer is. Maar ja, vorig jaar hadden we bijna alleen maar mooi weer... :-)
  Ik vind het altijd knap als een filmploeg met een laag budget een interessante film weet te maken. Het gevaar bestaat natuurlijk dat ik straks in het noorden voortdurend op ga letten of ik een vrouw zie met de kenmerken van Huldra ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als het inderdaad 10.000 dollar heeft gekost, dan is het echt een belachelijk laag budget. Mooi gemaakt en ik ben benieuwd naar de Viking Vampires.

   Verwijderen